Om jou en anderen nog beter van dienst te kunnen zijn, willen wij je vragen om de specifieke vragen onderaan onze blogs te stellen. Op die manier kunnen we met z’n allen ook andere bezoekers van deze website informeren!

Belastingteruggave

Ik heb nog geen bericht van de Belastingdienst ontvangen, klopt dit?

Dit is mogelijk. Wanneer de aanvraag tussen 1 januari en 1 april is gedaan, ontvang je voor 1 juli per post bericht van de Belastingdienst. Is de aanvraag na 1 april gedaan, dan heeft de Belastingdienst in principe drie maanden de tijd om je een voorlopige aanslag op te leggen. Na ontvangst van deze voorlopige aanslag zal het belastinggeld binnen twee weken worden overgemaakt naar je rekening.

Tot wanneer kun je de belasting terugvragen? 

Je kunt maximaal tot vijf jaar terug je belasting terugvragen.

Wanneer krijg ik mijn belasting terug? 

Meestal geeft de Belastingdienst de belasting binnen twee maanden terug. Ze mogen er in principe vijf jaar over doen, maar meestal is het binnen een paar maanden op je rekening gestort. De extra tegemoetkoming van je ziekte- en scholingskosten kan iets langer duren, omdat die pas wordt vastgesteld als er een definitieve aanslag is opgelegd. Zodra wij je gegevens hebben ingediend bij de Belastingdienst, valt er binnen een paar maanden een voorlopige aanslag bij je op de deurmat. Daarop staat hoeveel je terugkrijgt. Vaak zul je dan binnen een jaar een definitieve aanslag krijgen toegestuurd. De definitieve aanslag bevestigt meestal de voorlopige aanslag. Dan zal binnen tien dagen na het opleggen van de definitieve aanslag de teruggaaf van de buitengewone uitgaven volgen.

Als ik nu wat terugkrijg, kan het dan zijn dat ik later weer moet terugbetalen? 

Als je het stappenplan juist hebt ingevuld, hoef je niet bang te zijn dat je geld terug moet betalen. Eerst zal de Belastingdienst je een voorlopige aanslag sturen. Daarop staat het bedrag dat je van de Belastingdienst terugkrijgt. Enkele dagen daarna zul je het geld op je rekening ontvangen. Vervolgens neemt de Belastingdienst de tijd om je gegevens nog eens extra te controleren. Daarna zal je een een definitieve aanslag ontvangen. Over het algemeen zit hier geen verschil tussen.

Wat is het verschil tussen belastingaangifte en de teruggaaf?

Als jongere ben je vaak niet verplicht om belastingaangifte te doen. Dat komt omdat je bijvoorbeeld geen koophuis hebt en jouw situatie voor de belasting dus eenvoudig is. Als je begin februari nog geen brief van de Belastingdienst hebt gehad waarin staat dat je aangifte moet doen, dan kun je vaak wel belasting terugvragen. Dat is dus iets anders dan een aangifte.

Wat is een teruggaaf?

Een teruggaaf of teruggave is iets anders dan een belastingaangifte. Als je geen belastingaangifte moet doen, maar je hebt wel een baantje gehad en misschien ook wel studiekosten en/of zorgkosten gemaakt, dan kun je vaak belasting terugkrijgen. Je hebt deze belasting eigenlijk teveel betaald en kunt deze dus na afloop van het jaar terugvragen. Dit hoeft niet voor 1 april; je hebt hiervoor maximaal 5 jaar de tijd. Je kunt dus ook nog belasting terugvragen over voorgaande jaren. Je kunt direct een berekening maken ejn online je belasting terugvragen in ons stappenplan.

Heb ik geen Digid nodig voor mijn teruggaaf?

Als je via de Belastingdienst een teruggaaf aanvraagt heb je inderdaad een Digid nodig. Wij hebben gemerkt dat veel mensen geen Digid hebben, dat de code is kwijtgeraakt of dat deze eerst weer moet worden geactiveerd. Om het terugvragen van je belasting zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij nu een online stappenplan waarbij geen Digid nodig is. Wij verzenden de gegevens via een beveiligde digitale verbinding naar de Belastingdienst. Dit is dus makkelijk én veilig.

Belastingaangifte

Hoe worden mijn studiekosten berekend?

Door de vragen die we stellen over je studie, bepalen wij of er aftrekbare studiekosten zijn. Dat is mogelijk omdat er vaste aftrekbare kosten zijn zolang je recht hebt op studiefinanciering. Het is dan dus niet nodig om je werkelijk gemaakte kosten in te vullen. Als blijkt dat je hier geen recht op hebt, dan verschijnen automatisch de vragen over de werkelijke kosten.

Wat als ik een fout heb gemaakt in mijn gegevens?

Als je een fout hebt gemaakt, is dat heel vervelend. Die fout moet je dan wel verbeteren. Dat kun je doen door het stappenplan opnieuw (en nu wel goed) in te vullen. Wij dienen dan de aangifte opnieuw in bij de Belastingdienst. We zijn dan helaas ook genoodzaakt om nogmaals € 17,50 van je rekening te incasseren.

Het is al 1 april geweest. Kan ik mijn belasting nog terugvragen? 

Ja hoor, dat is geen probleem. Alleen als je verplicht bent om aangifte te doen, moet dat voor 1 april. Een teruggaaf kun je altijd indienen (tot maximaal 5 jaar terug).

Ben ik na het aanvragen van deze teruggaaf ieder jaar verplicht aangifte te doen bij de Belastingdienst? 

Nee, het verzoeken om een teruggaaf zorgt er niet voor dat je in de volgende jaren verplicht zal worden tot het doen van aangifte.

Is wat jullie voor mij opsturen een Tj-biljet of is dit meer? 

Een Tj-biljet is een heel eenvoudig biljet om een teruggaaf van belasting voor jongeren te regelen. Vaak hebben jongeren recht op een hogere teruggaaf, dan je met een Tj-biljet kunt aanvragen. Wij bieden je dan ook meer. Belastingterug.nu biedt jou een Tj-biljet dat is aangevuld met de belangrijkste posten uit het uitgebreidere T-biljet. Ook ziektekosten en scholingskosten nemen wij mee. Hierdoor is je teruggaaf misschien zelfs nog hoger dan wanneer je alleen een Tj-biljet had ingevuld.

Bij andere websites hoef je alleen je loongegevens in te vullen voor een teruggaaf. Waarom moet ik bij jullie een stappenplan doorlopen? 

Wij willen zo veel mogelijk aftrekposten meenemen, zodat jij krijgt waar je recht op hebt. Door ons uitgebreide stappenplan kun je minstens zo veel, maar vaak meer geld terugkrijgen dan op andere websites. Onze website is simpelweg uitgebreider en daardoor beter!

Ik ben mijn jaaropgave kwijt of ik heb er nooit een ontvangen. Wat moet ik doen? 

Je kunt vragen aan je werkgever of hij er nog één wil geven. Hij is verplicht om er ten minste één aan jou te geven, dus als je er nooit een hebt gehad, heb je daar recht op. Je kunt ook met je laatste loonstrookje bij de cumulatieve gegevens kijken. Hier zie je ook wat je in totaal hebt verdiend gedurende het jaar. Daar vind je ook de loonheffing, de arbeidskorting en het fiscale loon op terug. Let er wel op dat je echt je laatste loonstrook van het jaar gebruikt. Je hele inkomen van dat jaar moet er immers op staan vermeld, dus inclusief bijvoorbeeld je vakantietoeslag, winstuitkering en dertiende maand.

Hoe lang moet ik mijn bonnetjes en jaaropgaven bewaren? 

In principe moet je 5 jaar lang je gegevens bewaren. Maak voor jezelf een overzichtelijke map waarin je al je belastingpapieren en je bonnetjes stopt. Als de Belastingdienst wil weten waarom je bepaalde ziektekosten hebt opgegeven, moet je dit aannemelijk kunnen maken, bijvoorbeeld met je bankgegevens of bonnetjes.

Belasting, hoe werkt het?

Als je gaat werken, betaal je belasting. Vaak houdt je werkgever deze belasting al in op je inkomen. Maar het kan ook zijn dat je achteraf nog belasting moet betalen.

Is Hoeveelkrijgjij.nl ook geschikt om te gebruiken als ik niet studeer of iets ouder ben? 

De website hoeveelkrijgjij.nl richt zich op jongeren, maar is geschikt voor elke Nederlander die niet verplicht is tot het doen van een belastingaangifte.

Kan ik nu al mijn teruggaaf 2014 aanvragen?

Jazeker. Als je je jaaropgaaf bij de hand hebt kun je gelijk beginnen met het invullen van het online stappenplan. Je hebt geen Digid nodig en kunt direct berekenen hoeveel je terugkrijgt. Wij dienen de teruggave dan voor je in en binnen enkele weken heb je dan vaak al je geld op je rekening.

Hebben jullie een DigiD-code nodig om de aangifte in te kunnen dienen?

Nee, die hebben wij niet nodig. Je hebt ons gemachtigd om de aangifte in te dienen. Dat kunnen wij zonder DigiD-code.

Moet ik mijn belasting over 2017 voor 1 april terugvragen?

Dat hoeft alleen als je verplicht bent om aangifte te doen. Als je aangifteplichtig bent, heb je hierover een brief ontvangen. Je kunt dan helaas geen gebruik maken van het stappenplan op deze website. Als je niet aangifteplichtig bent, wat als jongere, scholier of student vaak het geval is, dan hoef je de teruggave niet voor 1 april van dit jaar in te dienen. Je hebt zelfs vijf jaar de tijd. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of je over vijf jaar nog de benodigde papieren hebt… Neem dus nu die paar minuten tijd en bezorg jezelf weer een extra bedrag op je rekening.

Wat is het verschil tussen belastingaangifte en de teruggaaf?

Als jongere ben je vaak niet verplicht om belastingaangifte te doen. Dat komt omdat je bijvoorbeeld geen koophuis hebt en jouw situatie voor de belasting dus eenvoudig is. Als je begin februari nog geen brief van de Belastingdienst hebt gehad waarin staat dat je aangifte moet doen, dan kun je vaak wel belasting terugvragen. Dat is dus iets anders dan een aangifte.

Wat is een belastingaangifte?

De belastingaangifte waar het meest over gesproken wordt is de zogeheten aangifte inkomstenbelasting. Als je een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen waarin staat dat je aangifte moet doen, dan dien je deze voor 1 april in bij de Belastingdienst. Moet je aangifte doen en kom je er zelf niet uit? Probeer eerst of het stappenplan op deze website voor jou geschikt is. Als dat niet zo is kunnen we je ook verder helpen. Neem daarvoor even contact met ons op.

Ik heb een bijbaantje, kan ik belasting terugkrijgen?

Waarschijnlijk kan ook jij belasting terugkrijgen. Veel studenten met een of meerdere baantjes betalen teveel belasting en vragen dit nooit terug. Je hebt gewoon recht op dat geld. Zorg er dus voor dat je geen geld laat liggen en vraag nu online je belasting terug.

Ik studeer, maar heb geen recht meer op studiefinanciering

Zo lang je nog kan lenen bij Duo, heb je volgens de Belastingdienst recht op studiefinanciering. Vanaf het moment dat je niet meer kan lenen en je je ov-studentenkaart moet inleveren, kan je werkelijke studiekosten van de belasting aftrekken. Houd daarom goed bij welke kosten je maakt voor je studieboeken, collegegeld en andere studiemiddelen. Een deel van deze kosten kan je terugvragen via de belasting. Zolang je recht hebt op studiefinanciering kun je een vast bedrag als studiekosten van je inkomen aftrekken. In beide situaties vragen we je hiernaar in ons stappenplan.

Ik heb een krantenwijk, kan ik belasting terugvragen?

Als je een krantenwijk hebt, ben je niet in loondienst. Je krijgt dan vaak minder belasting terug. Toch kun je soms belasting terug vragen. Bereken dus snel of jij geld kunt terugkrijgen.

Wat vraag ik eigenlijk terug?

Het geld dat je terug kan vragen heb je in eerste instantie zelf betaald. Dit geld heb je betaald als loonheffing op je loon, als reiskosten om naar je werk te komen, en zo zijn er nog een paar zaken. Als je dus niks hebt betaald, kun je ook niks terugkrijgen. Als je ‘zwart’ werkt betaal je geen belasting en kun je dus ook geen loonheffing of reiskosten terugkrijgen.

Is het stappenplan dan gewoon een digitaal TJ biljet?

Beter nog. Wij vragen in het stappenplan ook naar aftrekbare studiekosten en zorgkosten (voor bepaalde jaren). Dat betekent dat je een deel van de kosten van bepaalde medicijnen of medische ingrepen kunt terugvragen. Als je geen recht op studiefinanciering hebt geldt dit ook voor bepaalde studiekosten. Met ons stappenplan vraag je dus niet alleen loonbelasting terug, je kunt ook een tegemoetkoming in je zorgkosten en studiekosten krijgen.

Ik ben verplicht aangifte te doen, want ik heb een aangiftebrief ontvangen. Kan ik op deze website mijn aangifte doen?

Nee, je komt nu niet in aanmerking voor een teruggaaf, maar je zult een complete aangifte moeten doen.

Website

Kan ik hier mijn vertrouwelijke gegevens veilig achterlaten?

Je gegevens zijn beveiligd voor derden door middel van een SSL-certificaat. Alle gegevens die je via onze site verstuurt, zijn versleuteld en zijn daardoor voor anderen niet zichtbaar. Er is dus sprake van een beveiligde verbinding.

Hoe kan ik jullie bereiken?

Envelopje rechts

Overige vragen

Als je nog overige vragen hebt, mail ons gerust: info@hoeveelkrijgjij.nl

Wat is jullie privacystatement?

Ons privacystatement vind je hier.

Wat zijn jullie algemene voorwaarden? 

Onze algemene voorwaarden vind je hier.

Belastingtermen

Wat is een TBU? 

Een TBU is een tegemoetkoming buitengewone uitgaven. Zo’n teruggaaf is een extra tegemoetkoming naast je gewone teruggaaf die je hier hebt berekend. Dit kun je krijgen als je niet voldoende verdient om je aftrekposten helemaal te kunnen benutten. De uitleg daarvan is een tamelijk technisch verhaal. We proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen: Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting. Dat wil zeggen dat je een korting krijgt op het te betalen belastingbedrag. Zo mag je dus eigenlijk wat inkomsten verdienen, zonder dat die worden belast. Als je de ingehouden belasting terugkrijgt vanwege die korting, worden je aftrekposten niet benut. Je kunt immers maximaal de ingehouden belasting (loonheffing) terugkrijgen. De overheid komt je dan toch tegemoet in deze niet benutte aftrekbare kosten en zal een deel van deze kosten vergoeden in de vorm van een TBU.

Wat is een TSZ? 

Een TSZ is een tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Zo’n teruggaaf is een extra tegemoetkoming naast je gewone belastingteruggaaf die je hier hebt berekend. Dit kun je krijgen als je niet voldoende verdient om je aftrekposten helemaal te kunnen benutten. De uitleg daarvan is een tamelijk technisch verhaal. We proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen: Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting. Dat wil zeggen dat je een korting krijgt op het te betalen belastingbedrag. Zo mag je dus eigenlijk wat inkomsten verdienen, zonder dat die worden belast. Als je de ingehouden belasting terugkrijgt vanwege die korting, worden je aftrekposten niet benut. Je kunt immers maximaal de ingehouden belasting (loonheffing) terugkrijgen. De overheid komt je dan toch tegemoet in deze niet benutte aftrekbare kosten en zal een deel van deze kosten vergoeden in de vorm van een TSZ.

Wat is een belastingaangifte?

De belastingaangifte waar het meest over gesproken wordt is de zogeheten aangifte inkomstenbelasting. Als je een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen waarin staat dat je aangifte moet doen, dan dien je deze voor 1 april in bij de Belastingdienst. Moet je aangifte doen en kom je er zelf niet uit? Probeer eerst of het stappenplan op deze website voor jou geschikt is. Als dat niet zo is kunnen we je ook verder helpen. Neem daarvoor even contact met ons op.

Wat is een teruggaaf?

Een teruggaaf of teruggave is iets anders dan een belastingaangifte. Als je geen belastingaangifte moet doen, maar je hebt wel een baantje gehad en misschien ook wel studiekosten en/of zorgkosten gemaakt, dan kun je vaak belasting terugkrijgen. Je hebt deze belasting eigenlijk teveel betaald en kunt deze dus na afloop van het jaar terugvragen. Dit hoeft niet voor 1 april; je hebt hiervoor maximaal 5 jaar de tijd. Je kunt dus ook nog belasting terugvragen over voorgaande jaren. Je kunt direct een berekening maken ejn online je belasting terugvragen in ons stappenplan.

Wat is het T biljet?

Het T biljet of Tj biljet is het papieren formulier waarmee traditioneel de teruggave wordt aangevraagd. Omdat we echter in een digitale tijd leven kan belasting terugvragen veel gemakkelijker. We hebben daarom een digitale manier waarmee je online kunt bereken hoeveel belasting je terug kunt krijgen. Door het stappenplan in te vullen kun je direct online je teruggaaf indienen. Je hebt dus geen papieren formulieren en Digid meer nodig.