In 2016 is de zorgpremie voor zorgverzekeringen weer wat duurder geworden dan het jaar daarvoor. Het eigen risico is ook wat gestegen, maar daar staat tegenover dat ook de zorgtoeslag (in sommige gevallen) wat ruimer is geworden. Er is niets uit de basisverzekering gehaald, terwijl er wel een paar soorten zorg zijn bijgekomen. Wat is er allemaal veranderd in 2016? Je leest er alles over op Hoeveelkrijgjij.

Zorgpremie 2016

De zorgkosten stijgen in Nederland almaar, bovendien vindt er inflatie plaats. Aldus is het logisch dat ook de zorgpremie ieder jaar stijgt. Zo ook in 2016. De gemiddelde premie voor een zorgverzekering is weer een stukje hoger dan in het jaar daarvoor (2015). De gemiddelde Nederlander zal in 2016 ongeveer € 107,- premie per maand betalen, oftewel € 1.288,- per jaar. In 2015 was de gemiddelde premie maandelijks ongeveer € 100,-.

Sommigen waren bang dat de premies veel meer dan deze € 7,- per maand zouden stijgen, gezien de flinke stijging van de zorgkosten. Zorgverzekeraars hebben echter wat vet op de botten en blijken (net zoals in 2015) financiële reserves in te zetten om de stijging van de premies beperkt te houden. Ze kunnen natuurlijk niet voor eeuwig reserves blijven aanwenden, terwijl de zorgkosten waarschijnlijk nog wel blijven stijgen. Houd er dus rekening mee dat de zorgpremie de komende jaren meer gaat stijgen dan de inflatie.

De hoogte van het eigen risico in 2016

Wie in 2016 zorgkosten moet maken die binnen het eigen risico vallen, zal ook iets meer moeten betalen dan in 2015. In dat jaar was het eigen risico nog € 375,-, in 2016 is daar € 10,- bovenop gekomen en stijgt het naar € 385,-. Veruit de meeste kosten vallen onder het eigen risico, wat betekent dat je – hoewel je een verzekering hebt – toch zelf betaalt voor het eerste deel van je zorgkosten.

Wel is het zo dat bijvoorbeeld de rekening voor je huisarts en voor zorgkosten met betrekking tot zwanger zijn en een kind krijgen niet binnen dit eigen risico vallen. Voor de huisarts is dit zo omdat het de ingang voor mensen is tot zorg. Moeten ze die zelf betalen, dan gaan mensen daar wellicht op bezuinigen. Waardoor ze uiteindelijk te laat of zelfs helemaal niet aan de bel trekken als ze ziek zijn.

Het vrijwillige eigen risico

Verwacht je weinig zorgkosten te maken in 2016? Dan kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico vrijwillig op te hogen. Dit gaat met stappen van € 100,-, met een maximum van € 500,- er bovenop, dus totaal € 385,- plus € 500,- is € 885,-. Bedenk je wel echt heel goed of je dit wilt doen. Het is leuk voor je premie, die tot wel twee tientjes per maand goedkoper kan zijn. Maar het heet niet voor niets een eigen risico. Je riskeert hoge eigen kosten als je toch onverhoopt zorgkosten maakt. Kies je ervoor om het vrijwillige eigen risico op te hogen, dan is het verstandig om het bedrag waarmee je het ophoogt op je spaarrekening te zetten.

Verschillende soorten polissen

Bij zorgverzekeraars kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering bovenop je basisverzekering. Sinds een tijdje bieden veel verzekeraars nog een verschil aan in het soort polis: budget, natura of restitutie. Budget is goedkoop, maar het aantal zorgaanbieders waarbij je terecht kunt is beperkt. Om de kosten vergoed te krijgen, moet je voor niet spoedeisende hulp naar een zorgbieder die een overeenkomst heeft afgesloten met jouw verzekeraar.

Soms zul je dan dus verder moeten reizen, of van een ziekenhuis of kliniek gebruik moeten maken waar misschien niet je eerste voorkeur ligt. Bij een naturapolis heb je veel meer keuze, alleen ben je bijvoorbeeld bij fysiotherapie of specialistische zorg aangewezen op een iets beperkter aanbod. Vanzelfsprekend betaal je hiervoor wat meer premie dan voor de budgetpolis.

Tot slot is er de zogeheten restitutiepolis, waarin je volledig vrij bent om een aanbieder te selecteren. Logisch dus dat de premie hiervoor een stuk hoger is dan bij de naturaverzekering. Het gaat hierbij overigens allemaal om planbare zorg. Voor spoedeisende zorg kun je overal terecht, ongeacht of je verzekeraar een contract heeft met een partij of niet.

medicijnen

medicijnen

Wat verandert er in 2016 in de basisverzekering?

De basisverzekering is ieder jaar weer anders. Ieder jaar opnieuw wordt weer door de overheid gekeken wat eruit wordt gehaald of erin komt. In 2016 verdwijnt er niets uit de basisverzekering, maar komen er wel een paar dingen bij. In het oog springend zijn bijvoorbeeld operaties voor ongeboren kinderen (denk aan een open ruggetje), een uitbreiding van de prenatale testen en medicijnen voor hepatitis C.

Verder is de eigen bijdrage voor kinderhoortoestellen komen te vervallen. Die was een kwart van het aankoopbedrag, een grote som geld voor een hoop mensen. Aangezien er signalen waren dat sommige mensen hierdoor een hoortoestel voor hun kind links lieten liggen, is deze eigen bijdrage afgeschaft.

Overige wijzigingen

Ook buiten de zorgverzekering om wijzigt er weer het nodige in 2016. Zo komt er bijvoorbeeld extra geld beschikbaar voor mensen die in een verpleeghuis zitten. Het idee erachter is dat er hierdoor extra tijd vrijkomt voor persoonlijke aandacht van de bewoners. Dit geld gaat naar de bewoners (ze krijgen 1000 euro per persoon). Bovendien investeert het kabinet nog eens ruim 100 miljoen euro in algehele verbetering van de zorg in verpleeghuizen. Verder is er wat extra geld beschikbaar voor mensen die problemen hebben gehad rondom het uitkeren van het persoonsgebonden budget.

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

De zorgtoeslag

Voor mensen met lagere inkomens, gaat de zorgtoeslag wat omhoog. Voor de mensen met een inkomen uit de laagste categorie, wordt de toeslag 6 euro per maand meer. Zij zullen dus over het algemeen de stijging van de zorgpremie in 2016 hiermee kunnen opvangen.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar voor 2016

Wie voor het verzekeringsjaar 2016 wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar, kan dit het beste vóór of op 31 december 2015 doen. Dan zal de nieuw gekozen verzekeraar de vorige verzekering voor je opzeggen. Na 1 januari en tot 31 januari kun je nog een nieuwe verzekering afsluiten, alleen zul je dan de oude verzekering vóór 1 januari 2016 moeten hebben opgezegd.

Redenen overstappen zorgverzekering

Er zijn een aantal redenen denkbaar om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De meest voorkomende reden is de hoogte van de zorgpremie, voor de basisverzekering is het verschil in premie gemakkelijk 10 euro per maand. Verder is het zo dat aanvullende verzekeringen bij de verschillende verzekeraars afwijken. Wie een bepaald soort medische zorg nodig heeft die niet in de basisverzekering valt, doet er verstandig aan om goed te checken bij verschillende verzekeraars of zij hiervoor een aanvullende verzekering hebben.