Je spullen in huis zijn je dierbaar. Daarnaast heb je er ook veel geld voor betaald om ze allemaal te kopen. Als er iets met je spullen gebeurt waardoor ze schade oplopen of zelfs worden vernietigd, dan wil je dat schadebedrag natuurlijk graag terugkrijgen. Dit kan als je een inboedelverzekering hebt afgesloten. Inboedelverzekeringen worden gezien als één van de belangrijkste verzekeringen om af te sluiten. Er zijn nogal wat verschillen tussen de inboedelverzekeringen van verschillende verzekeraars, daarom is het belangrijk om bij het afsluiten ervan de verschillende verzekeringsvoorwaarden te vergelijken en te berekenen wat voor jou de gunstigste premie is.

[compmodule token=’oBy4v’]

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade die ontstaat aan je inboedel. De inboedel (ook wel huisraad of inventaris genoemd) omvat alle beweegbare (‘roerende’) zaken die je in je huis hebt. Ook huisdieren (vee uitgezonderd) vallen eronder. Zaken die je niet per se altijd in je huis hebt staan zoals aanhangwagens, scooters, vaartuigen en fietsen, worden ook door een inboedelverzekering gedekt. Geld, auto’s, motors en spullen die je hebt staan om handel te drijven, zijn dan weer niet gedekt.

Wat krijg ik terug bij schade?

Heb je schade aan je inboedel, bijvoorbeeld door een lekkage, brand of diefstal, dan krijg je niet altijd het bedrag terug dat je ooit voor je spullen hebt betaald. In je principe krijg je de nieuwprijs terug, maar daar zijn nogal wat uitzonderingen op. Zo krijg je namelijk alleen de nieuwprijs vergoed als de actuele waarde boven de 40 procent van de nieuwprijs ligt. Met name spullen zoals laptops, telefoons, camera’s en televisies verminderen snel in (dag)waarde, waardoor het niet vaak gebeurt dat verzekeraars daarvoor de nieuwwaarde vergoeden. Bij scooters, boten en spullen die niet meer worden gebruikt, wordt altijd slechts de dagwaarde uitgekeerd door de verzekeraar.

Berekenen van het te verzekeren bedrag

Om te voorkomen dat je onderverzekerd bent (dus dat je voor meer geld aan spullen hebt dan je volgens de polisvoorwaarden terug kunt krijgen van je verzekeraar bij schade), is het handig om een inventarisatie te maken van (de waarde van) je inboedel. Dit kun je laten doen door een taxateur, maar dat kost erg veel geld. Er zijn ook tools op internet waarbij je kunt invoeren wat voor spullen je allemaal hebt en hoe oud ze zijn, waarbij het programmaatje voor je berekent wat het bedrag is waarvoor je je moet verzekeren.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van inboedelverzekeringen?

Bij een inboedelverzekering draait het allemaal om je (al dan niet dure) persoonlijke spullen, dus is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Bovendien: de inboedelpremie is een maandelijks terugkerende kostenpost, dus het zo voordelig mogelijk afsluiten van deze verzekering scheelt je op jaarbasis veel geld. De verzekering die je afsluit moet matchen met jouw persoonlijke omstandigheden. Hiervoor moet je op de volgende punten letten:

  1. Je kunt een inboedelverzekering afsluiten waarbij altijd de nieuwprijs wordt uitbetaald (duurder in premie), of waarbij er afschrijvingen gelden en je dus de dagprijs krijgt.
  2. Kies je voor all-risk of niet? All-risk is de meest uitgebreide dekking (en dus het duurste wat betreft premie), maar in de polisvoorwaarden kunnen toch een hoop omstandigheden zijn uitgesloten. Heb je veel echt dure spullen zoals juwelen? Dan is het goed om te kijken naar het maximale verzekerde bedrag, eventueel kun je hier extra dekking bij nemen.
  3. Tot slot: kijk ook goed hoe het zit met diefstal buiten je huis en wat je allemaal aan voorzorgsmaatregelen moet nemen in je huis om uitgekeerd te krijgen bij inbraak.

Besparen op prijzen voor premies

De prijzen voor de premies voor inboedelverzekeringen kunnen onderling behoorlijk verschillen. De stelregel hierbij is dat een lagere premie betekent dat de dekking minder is, en / of het verzekerde bedrag (‘verzekerde som’). In eerste instantie kan het leuk lijken om te besparen op de premie, maar later kun je van een bijzonder koude kermis thuiskomen als blijkt dat je zit met een hoop schade die niet wordt vergoed door je verzekeraar. Wil je bezuinigen op de premie, bedenk je dan dus goed of en in hoeverre dit ten koste gaat van je dekking en het verzekerde bedrag.

Tips besparen inboedelverzekering

Wie goed in het achterhoofd houdt dat hij niet onderverzekerd dient te zijn door het besparen, kan beslist op een verantwoorde manier bezuinigen op de premie. Bijvoorbeeld door meerdere polissen af te nemen bij dezelfde verzekeraar. Niet alleen omdat ze dan vaak korting geven, maar ook omdat eventuele gaten of juist overlap bij het hebben van zowel een inboedelverzekering als opstalverzekering dan worden vermeden. Na het vergelijken van inboedelverzekeringen blijkt vaak dat de ene verzekeraar onder dezelfde polisvoorwaarden een verzekering aanbiedt dit tot tientallen procenten goedkoper is dan andere verzekeraars.

Heb je een certificaat in het kader van de beoordelingsrichtlijn (‘BORG’) of het politiekeurmerk? Klop dan aan bij je verzekeraar, die geven namelijk vaak korting als blijkt dat een woning veilig is. Het kan dan zowel gaan om beveiliging tegen inbraak, als om beveiliging tegen brand. Overigens is het niet alleen vanwege de lagere premie verstandig om dit soort beveiligende maatregelen te treffen. Slachtoffer worden van brand of inbraak kan een zeer heftige ervaring zijn waar mensen nog lang mee rond blijven lopen.

Wanneer moet ik een nieuwe inboedelverzekering afsluiten?

Een nieuwe inboedelverzekering afsluiten kun je doen, als je na het vergelijken van verschillende inboedelverzekeringen tot de conclusie bent gekomen dat er een andere verzekeraar is die een goedkopere (voor jou geschikte) polis aanbiedt. Wegens de steeds veranderende markt, is het wijs om eens in de paar jaar te checken of dat jouw huidige verzekeraar nog steeds de voordeligste voor jou is. Daarbovenop is het wijs om nog eens goed te kijken of dat je moet overstappen als je persoonlijke omstandigheden wijzigen.

Belangrijk voor de polis is de gezinssamenstelling. Krijg je een kind, trek je in met je partner of gaan jullie juist uit elkaar, dan is het slim om inboedelverzekeringen te vergelijken. Hetzelfde geldt voor situaties waarin je gaat verhuizen en een ander type woning krijgt of je huis juist verandert wegens bijvoorbeeld aanbouw of verbouw. Heb je veel dure spullen gekocht, dan kan het noodzakelijk zijn om een verzekering te nemen met hogere verzekerde bedragen.

[compmodule token=’oBy4v’]