Sinds de energiemarkt is geliberaliseerd, stunten energiebedrijven met de energieprijzen. Natuurlijk, het is lekker makkelijk om bij de oude, vertrouwde energieleverancier te blijven. Wie echter wat moeite doet, kan al snel honderden euro’s besparen. En dat ieder jaar opnieuw! Gelukkig kost het nauwelijks moeite om de gunstigste leverancier op te sporen en over te stappen, dankzij de energievergelijker van Hoeveelkrijgjij.

[compmodule token=’eEyL6′]

Vrijgeven van de energiemarkt

Vroeger zat de energiemarkt, net zoals bijvoorbeeld het spoor, op slot. Je moest stroom en gas afnemen bij het energiebedrijf dat actief was in jouw regio. De energiereuzen zoals NUON en Essent hadden allemaal een bepaald deel van Nederland in handen. Zo’n monopolie van bedrijven is niet gunstig voor de consument. Bedrijven worden namelijk niet geprikkeld om hun bedrijfsvoering te optimaliseren en consumenten een zo gunstig mogelijke prijs aan te bieden. De overheid heeft daarom besloten om de energiemarkt vanaf 2004 te liberaliseren.

Overstappen is besparen

In een geliberaliseerde markt ben je vrij om zelf een aanbieder te kiezen. Als je voor elektriciteit en gas overstapt naar een ander bedrijf, kun je enorm besparen. In de slag om de consument, stunten energiebedrijven namelijk flink met de prijzen. Steeds hebben ze weer wisselende tarieven, voordeelacties en instapbonussen. Wie eens in de zoveel tijd overstapt op een andere energieleverancier, is op het einde van het jaar tientallen procenten goedkoper uit op zijn energierekening. Voor het gemiddelde huishouden betekent dit dat er honderden euro’s per jaar wordt bespaard op gas en stroom.

stroom besparen geld

stroom besparen geld

Energie vergelijken

Voordat je gaat overstappen, zul je eerst de tientallen verschillende aanbieders met elkaar moeten vergelijken. Natuurlijk vergelijk je ze op prijzen, maar er zijn nog een aantal andere zaken waarmee je rekening moet houden. Bieden ze groene of grijze stroom aan? Grijze stroom is goedkoper, maar ook veel vervuilender voor het milieu. Hoe is de klantenservice? Sommige energiebedrijven hebben nogal een discutabele reputatie wat betreft klantenservices. Denk aan lang in de wacht hangen à tientallen eurocenten per minuut.

Wil je graag snel geholpen worden, neem dan een energiebedrijf dat bekendstaat om zijn goede klantenservice. Het is vrijwel niet te doen om alle websites van de energiebedrijven te raadplegen op hun energiekosten, voordeelacties en instapbonussen. Gelukkig heeft Hoeveelkrijgjij een handige energie vergelijken tool waarbij je slechts hoeft in te voeren wat je verbruik per jaar is, waarna de tool je een overzicht voorschotelt van de beste energieleveranciers voor jou.

Energiekosten los van de prijzen

Los van de energieprijs, zijn er nog een aantal financiële aspecten waarop je moet letten als je energie gaat vergelijken. Bijvoorbeeld: zijn er nog bijkomende kosten? Dit soort kosten is altijd opgenomen in de gebruikersvoorwaarden. Denk hierbij aan zaken als incassokosten. Ook is het goed om jezelf af te vragen hoe het zit met de zekerheid van de tarieven. Variabele tarieven zijn leuk, maar niet als je over driekwart jaar opeens tientallen procenten meer moet gaan betalen. Verder is het goed om te kijken of de energieleverancier je ook helpt bij het besparen van energie. Het ene energiebedrijf doet dit heel enthousiast, het andere nauwelijks. Kun je elektriciteit en gas besparen, dan bespaar je vanzelfsprekend ook op je energierekening.

Energie vergelijken: opbouw energieprijzen

Als je de energieprijzen gaat vergelijken, zul je waarschijnlijk een aantal begrippen tegenkomen waarvan het handig is als je ze begrijpt. Het grootste deel van de energieprijs bestaat uit leveringskosten, dit zijn eigenlijk de kosten voor stroom en gas. Je betaalt voor je eigen gebruik, dat wordt bijgehouden middels de elektriciteitsmeter en de gasmeter.

Stroom wordt gemeten in kilowatturen en gas in kubieke meters. Dan zijn er de netwerkkosten (ongeveer een zesde van het totaal). Jij als consument betaalt mee aan de aanleg en het onderhoud van het netwerk. Aangezien je niet zomaar een ander netwerk kunt nemen, kun je ook niet naar een andere partij voor de netwerkkosten. Ook onder de belastingen (omzetbelasting en energiebelasting) kom je niet uit, dit is ongeveer 30 – 40 procent van de prijs.

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Uw oude verbruik

Wil je overstappen en daarvoor prijzen gaan vergelijken? Dan moet je eerst weten hoeveel stroom en gas je per jaar afneemt. Op basis daarvan kan de energievergelijker tool van Hoeveelkrijgjij doorrekenen wat voor jou de kosten bij de verschillende aanbieders zullen zijn. Normaliter vind je je verbruik op de website van je energie-aanbieder. Zo niet, bel dan even met de klantenservice en vraag een overzicht aan. Verwacht je de komende tijd veel meer of juist minder af te gaan nemen? Voer ook dat scenario in op de tool. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in situaties waarin je een extra huisgenoot erbij neemt, of jij en je partner uit elkaar waardoor je gebruik minder wordt.

Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract moet je goed nadenken of je een contract voor bepaalde of voor onbepaalde tijd aangaat. Bij een overeenkomst voor onbepaalde tijd, kun je op ieder moment weer weggaan. Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd committeer je jezelf juist voor een zekere tijd aan een bedrijf. De consequentie: ga je eerder weg dan het einde van de contractdatum, dan is dit minder voordelig. De contracten voor één, twee of drie jaar zijn meestal goedkoper, want ze hebben bijvoorbeeld vaak een zogeheten welkomstkorting of instapbonus. In de voorwaarden is dan opgenomen dat je dit bedrag alleen overgemaakt krijgt, als je de gehele termijn volmaakt.

Wanneer kan ik overstappen?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een zorgverzekering, kun je het gehele jaar overstappen van energieleverancier. Let er alleen wel op, zoals hiervoor is uitgelegd, of je vastzit aan een contract voor bepaalde tijd bij een ander energiebedrijf. Stap je over, dan hoef je het contract bij het oude bedrijf niet op te zeggen. Dit komt voor rekening van de nieuwe aanbieder. Houd er wel rekening mee dat het overstappen maximaal zes weken duurt. Sluit je een nieuwe energie-overeenkomst af, dan heb je daarop een bedenkperiode van twee weken. Vervolgens is de opzegtermijn ruim vier weken (30 dagen).

Waarop moet ik letten bij de energieleveranciers?

De energievergelijker van Hoeveelkrijgjij is zo gemaakt dat de kosten altijd zo transparant mogelijk zijn. Toch is het goed om bij het bekijken van de tarieven van de verschillende bedrijven een paar dingen in het achterhoofd te houden. Staar je niet blind op de kortingspercentages. Het kan zijn dat een energiemaatschappij graag stunt met hoge kortingspercentages, maar dat ze daarvoor bijvoorbeeld het vastrecht omhoog gooien.

Per saldo betaal je dan evenveel, maar het ziet er goedkoop uit vanwege het hoge kortingspercentage. Het kan ook zijn dat een energieprijs een hoge korting geeft op een ‘adviesprijs’. De korting lijkt dan heel veel, maar in feite zal deze veel minder zijn als jij onder de adviesprijs gaat zitten.

[compmodule token=’eEyL6′]