WA, all-risk, bonus-malus, schadevrije jaren: het zijn allemaal begrippen die om de hoek komen kijken als je een autoverzekering gaat vergelijken. Het zijn ook allemaal belangrijke begrippen, want ze bepalen de hoogte van de premie en de dekking die je hebt op je autoverzekering. Om je wegwijs te maken in het woud van autoverzekeringen, legt Hoeveelkrijgjij uit waar je allemaal op moet letten bij het vergelijken en afsluiten van een autoverzekering.

[compmodule token=’4axkI’]

Hoogte premie autoverzekering

Heb je een auto, dan ben je al snel honderden euro’s per jaar kwijt aan premie voor je autoverzekering. Dit is absoluut geen weggegooid geld, aangezien je met betrekking tot schade oplopen of veroorzaken een groot financieel risico loopt dat je met de verzekering afdekt. Alleen moet je je wel afvragen of dat de hoogte van de premie die je betaalt niet te hoog is. Het premiebedrag wordt voor een klein deel bepaald doordat de ene verzekeraar wat duurder is dan de andere, maar voor het grootste deel door het soort polis dat je hebt en de dekkingsfactoren.

Dekking autoverzekering: WA (casco)

WA (oftewel: wettelijke aansprakelijkheid), WA beperkt casco en WA volledig casco: iedereen kent de begrippen, maar wat houden ze eigenlijk in? Met een WA-autopolis ben je het goedkoopst uit, maar heb je ook de minste dekking. Als je in je auto zit en schade veroorzaakt, zal je verzekeraar deze schade vergoeden. De schade aan je eigen auto, zul je zelf moeten betalen. WA met beperkt casco (in de verzekeringswereld vaak ook WA Plus genoemd) is ietsje uitgebreider.

In sommige gevallen krijg je ook schade aan je eigen auto uitbetaald, meestal bij zaken als een kapotte ruit, inbraak en storm. Ben je zelf de oorzaak van de schade (omdat je niet hebt opgelet en een ongeval hebt veroorzaakt bijvoorbeeld), dan krijg je dit niet uitgekeerd. De meest volledige dekking is de WA met volledig casco. Daarmee dek je (zo goed als) alle risico’s af, vandaar de naam ‘all-risk’. WA volledig casco vergoedt de schade die je veroorzaakt, plus alle schade die je oploopt aan je eigen auto – eigen schuld of niet. Vanzelfsprekend is dit de duurste verzekering.

Welke soort polis moet ik nemen?

Of je WA, WA beperkt casco of all-risk moet nemen, hangt vooral af van het bouwjaar en de nieuwprijs van je auto. Nieuwe auto’s – zeker van duurdere merken – hebben een hoge dagwaarde, waardoor de schade aan je eigen auto al snel hoog oploopt en het slimmer is om all-risk te nemen. Heb je een auto van zo’n 10 tot 15 jaar oud, dan is de dagwaarde zeer beperkt. Zeker als ‘ie niet van een gerenommeerd merk is. Je kunt dan dus eigenlijk niet zoveel schade oplopen aan je auto, waardoor het slimmer is om een WA of WA beperkt casco polis af te sluiten.

Eigenschappen van je auto

Verzekeraars laten de hoogte van de premie ook afhangen van de eigenschappen van de auto. Voor WA-verzekeringen, kijken ze bijvoorbeeld naar het gewicht van de auto, de prijs of het merk. Bij all-risk kijken de meeste verzekeraars naar de prijs van de auto zoals ‘ie ooit in de catalogus stond. Soms kijken ze naar de inhoud van de motor, hoe oud de auto is of de snelheid van optrekken. Dat nemen ze dan mee in de premieprijs.

Rijden zonder schade

Rijden zonder schade betekent bij veruit de meeste autopolissen dat je een korting krijgt op de premie, die ook wel bekendstaat als de no-claim. Er wordt dan gekeken naar het aantal jaren dat je zonder schade hebt gereden. De tabel voor de korting (‘bonus’) of extra premie (‘malus’) vind je in de polisvoorwaarden. Voor ieder jaar dat je schadevrij hebt gereden, klim je één sport op de ‘ladder’ en krijg je iets meer korting op je premie. Schade gemaakt? Dan word je een paar sporten teruggeplaatst en ga je juist maandelijks weer wat meer betalen.

Kilometervreter

Ben je een kilometervreter? Dat is balen, want dan zul je waarschijnlijk van je verzekeraar meer premie moeten betalen. Ergens is dat ook wel begrijpelijk. Wie meer kilometers maakt en dus vaker in de auto zit, heeft ook meer kans om schade te rijden. Vaak liggen de schalen tussen de 7.000 en 25.000 kilometer per jaar. Jonge mensen hebben minder rijervaring en lopen dus meer kans om schade op te lopen. Aldus worden ze bij veel verzekeringen automatisch ingedeeld in de hoogste kilometerschaal, ongeacht hoeveel kilometers ze rijden. Oude mensen maken relatief vaak brokken, ook die kunnen vaak op een verhoging van de premie rekenen.

Premie berekenen: waar woon je?

Waar je woont, bepaalt hoeveel kans op schade je hebt. Stedelingen betalen meer autopremie dan dorpelingen. In steden worden meer auto’s gestolen en door de verkeersdrukte is de kans op schade door ongelukken ook groter. De meeste verzekeraars kijken niet alleen naar de vraag of het een stad of een dorp is, maar ook naar de postcode. In sommige buurten worden namelijk veel meer auto’s gestolen dan in andere buurten. Die hogere premie geldt niet alleen voor de zogenaamde slechte wijken: juist ook in wijken met heel veel dure auto’s geldt een verhoogd risico op diefstal.

Voordelige optie: de budgetpolis

Een aantal verzekeraars biedt polissen aan die iets met ‘budget’ in de naam hebben. De premies van deze budgetautoverzekeringen zijn het laagst. Maar zoals het eigenlijk altijd het geval is in de verzekeringsbranche, levert dit ook de meest beperkte dekking op. Voor jongeren zijn ze vaak niet geschikt, voor mensen met een wat duurdere auto zal het per saldo ook niet voordelig uitpakken. Overweeg je om een budgetpolis af te sluiten, dan doe je er verstandig aan om de polisvoorwaarden van a tot z uit te pluizen en alle valkuilen op een rijtje te zetten.

Aandachtspunt bij vergelijken autoverzekeringen

Welke autoverzekering je ook wilt kiezen en hoe gerenommeerd de verzekeraar of duur de polis ook is: kijk altijd goed naar de polisvoorwaarden. Juist door de welbekende kleine lettertjes verdienen de verzekeraars hun geld. Het is hun goed recht, want ze hebben een business te runnen. Voor jou kan het echter zeer nadelig zijn en erg teleurstellend, als je in de veronderstelling bent dat bepaalde schade onder een verzekering valt en dat uiteindelijk niet zo blijkt te zijn. Inventariseer dus altijd goed waar een bepaalde verzekering de dekking allemaal in beperkt.

[compmodule token=’4axkI’]