Bereken eenvoudig of je door middeling van je inkomen recht hebt op belastingteruggave. De berekening is gratis en vrijblijvend. Hoeveelkrijgjij.nl kan de het verzoek tot middeling ook aanvragen. De kosten hiervan zijn € 17,50.

  • Berekenen belastingteruggave door middeling – Gratis
  • Laten indien van verzoek tot middeling door Hoeveelkrijgjij.nl – € 17,50 (mogelijk na berekening)

Let op! Je kunt pas een verzoek om middeling doen, als je de definitieve aanslag van de 3 jaren van het middelingstijdvak hebt ontvangen.
 

1) Kies 3 of meer aaneengesloten jaren om te middelen

2) Vul voor elk jaar uw “belastbaar inkomen uit werk en woning” (box 1) in.

3) Vul enkele persoonsgegevens in

We vragen dit, omdat we een andere berekening moeten maken als u "ja" selecteert.

Belasting middelen: 200% garantieregeling

Hoeveelkrijgjij.nl garandeert dat de Belastingdienst je aanvraag zal honoreren, wanneer jij aan de voorwaarden voldoet. Als dit om welke reden dan ook niet het geval is, ontvang je van ons het betaalde bedrag terug, plus € 17,50 extra. Inderdaad, een 200% garantieregeling. Je kunt dus concluderen dat een aanvraag voor het middelen van belasting bij ons je sowieso geld oplevert!

Je gegevens zijn veilig

Informatie in dit formulier wordt verzonden over een beveiligde verbinding (SSL). Het BSN-nummer gebruiken we uitsluitend voor correspondentie met de Belastingdienst. In geen geval wordt deze nog gedeeld met andere partijen.

middeling berekenen

middeling berekenen

Wat is middeling inkomen en hoe kun je het berekenen?

Verdien je het ene jaar een stuk meer dan het andere jaar? Dan betaal je over die twee jaren meer belasting dan wanneer je beide jaren hetzelfde inkomen zou hebben. Is dit bij jou het geval? Geen nood. Dankzij Hoeveelkrijgjij.nl kun je gemakkelijk je gemiddelde inkomen berekenen en de teruggave voor belasting middeling aanvragen.

Middeling inkomen: wanneer is het nodig?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft Nederland een zogeheten progressief belastingstelsel. Er zijn verschillende ‘belastingschijven’ met oplopende belastingpercentages. Tot ongeveer 20.000 euro betaal je (met als peiljaar 2016) 36,55% belasting, over het geld dat je daarbovenop verdient 40,15% en vanaf 66.421 euro betaal je 52% loonbelasting over je inkomen.

Oftewel, over de 70e 1.000 euro die je verdient, betaal je 520 euro belasting. Terwijl dit over je 15e 1.000 euro ‘maar’ 365,50 euro is. In het jaar waarin je veel verdient, valt een groter deel van je inkomen in de hogere belastingschijven. Pak je die twee jaren gezamenlijk, dan heb je dus meer loonbelasting afgedragen dan wanneer je in de twee jaren een gelijk inkomen zou hebben.

Wat is middeling?

Gelukkig bestaat er een regeling waarbij het inkomen van meerdere jaren bij elkaar wordt opgeteld en je vervolgens belasting betaalt op basis van het gemiddelde inkomen over deze jaren. Dit heet ‘middeling’ of ‘inkomensmiddeling’.

Heb jij een sterk schommelend inkomen gehad? Dan mag je je inkomen over drie achtereenvolgende jaren bij elkaar optellen. Over 1.000 euro in de hoogste schijf betaal je zo’n 150 euro meer belasting dan over 1.000 euro in de laagste schijf. De belastingteruggave door middeling kan dus al snel honderden euro’s bedragen.

Berekenen gemiddelde inkomen en middeling

Het berekenen van de gemiddelde inkomens over deze drie jaren is niet zo moeilijk. Het bepalen hoeveel de belasting is over dit gemiddelde inkomen en hoeveel het scheelt met wat je nu hebt afgedragen aan de Belastingdienst, is echter complexe materie. Helemaal omdat de minimum- en maximumbedragen voor de belastingschijven ieder jaar veranderen en de belastingpercentages ook niet altijd gelijk zijn.

Gelukkig heeft Hoeveelkrijgjij.nl een zeer eenvoudige tool die je in een handomdraai kunt invullen. Er is dus geen enkele noodzaak meer om zelf aan de slag te gaan met rekenmachine, pen en papier! Is het de moeite om de belastingteruggaaf aan te vragen? Dan gaat ook dit supermakkelijk met deze tool.

Middeling aanvragen

Het aanvragen van middeling kan over ieder jaar en zo vaak als je wilt. Echter, een bepaald jaar mag je maar één keer meenemen voor de middeling. Stel dus, dat je al een middeling voor 2012, 2013 en 2014 hebt aangevraagd. Dan mag je niet nog eens een keer 2014, 2015 en 2016 nemen. Het is dus wijs om goed na te denken over welke jaren je bij elkaar pakt.

Heb je verschillende opties, reken deze opties dan allemaal door met de handige tool. Je moet voor jezelf goed nadenken over de consequenties. Neem daarin ook mee hoeveel je volgend jaar verwacht te gaan verdienen. Als je besluit om het aanvragen van de middeling uit te stellen naar volgend jaar, moet je ook goed bedenken of je het geld misschien niet nu niet harder nodig hebt.

Juiste moment voor aanvragen middeling

Voor het indienen van je belastingopgave geldt een uiterste datum (tegenwoordig 1 mei), maar voor het aanvragen van middeling is dit niet het geval. Dit kan het gehele jaar door. Er geldt alleen wel de voorwaarde dat alle aanslagen waarover je middeling aanvraagt, definitief door de Belastingdienst moeten zijn vastgesteld. Jammer genoeg kun je de middeling ook niet tot in lengte der dagen aanvragen, aangezien het verzoek niet langer dan drie jaar na de laatste belastingaanslag ingediend moet zijn bij de Belastingdienst. Je hebt dus best even de tijd, maar niet voor eeuwig. Bovendien: meestal krijg je door middeling geld terug, dus waarom zou je er mee wachten?

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Wanneer krijg ik mijn geld?

Is je middelingsverzoek verstuurd? Mooi! Dan is het wachten geblazen. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren voordat de Belastingdienst de teruggave van belasting heeft overgemaakt op je rekening. Vanzelfsprekend krijg je alleen geld als je voldoet aan alle voorwaarden. Is er iets misgegaan bij de aanvraag, dan zal de Belastingdienst bij je aankloppen en duurt het nog een stuk langer voordat alles rond is en je het geld ontvangt. Check en dubbelcheck dus alles bij de aanvraag.

Kom ik in aanmerking?

Ja. Mits je althans een wisselend inkomen hebt. Verdien je ieder jaar hetzelfde salaris (of met enkele euro’s verschil), dan is het zinloos om een verzoek tot middeling in te dienen. Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin mensen een wisselend inkomen over meerdere jaren kunnen hebben. Misschien studeerde je nog in het ene jaar, terwijl je het jaar daarop een baan kreeg. Of je werkte juist het ene jaar, terwijl je geen arbeid hebt verricht het volgende jaar in verband met ziekte, een lange reis of pensionering. Heb je onbetaald verlof opgenomen? Ook dan zal je inkomen over één jaar een stuk minder zijn.

Veel ondernemers hebben ook te maken met inkomensverschillen over verschillende kalenderjaren. Soms gaan de zaken immers goed, soms wat minder. Voor ondernemers (waaronder nadrukkelijk ook freelancers) is het vaak zeer lonend om de tool van Hoeveelkrijgjij.nl te gebruiken.

Waaraan moet ik voldoen?

De middeling geschiedt wel onder een paar voorwaarden. Allereerst: het betreft hier inkomen uit de zogeheten ‘box 1’ (oftewel ‘inkomen uit werk en woning’). De tijd waarover je de aanvraag doet, moet je constant belasting in Nederland hebben betaald (en dus niet bijvoorbeeld een jaar in België). Zoals gezegd, moet het verzoek binnen drie jaar worden gedaan. Heb je een negatief inkomen gehad over een jaar? Dan mag je niet het negatieve bedrag doorgeven, maar moet je je inkomen op 0 zetten.

Mogelijke narekening

In de praktijk komt het weleens voor dat het berekende bedrag voor middeling uiteindelijk niet het juiste bedrag is. Bijvoorbeeld omdat iemand uiteindelijk meer verdiend blijkt te hebben in een jaar, of het verkeerde bedrag heeft doorgegeven bij de aanvraag. De Belastingdienst gaat dan aan de slag om de middeling opnieuw door te rekenen, waarna je – als je te veel hebt teruggekregen – een navordering krijgt. Het kan ook voorkomen dat dan blijkt dat je te weinig hebt ontvangen van de Belastingdienst, waarna je het verschil uiteraard op je rekening kunt verwachten.