Je telefoonabonnement is een dure grap. Zeker als je veel belt en internet, of een high end-toestel (zoals de nieuwste Samsung Galaxy S of iPhone) bij je abonnement hebt. Weleens overwogen om een sim only abonnement te nemen? Besluit je om een sim only te kiezen, dan krijg je alleen een sim-kaart waarop een bepaald abonnement is geactiveerd. Het toestel regel je zelf. Wie de volgende tips over sim only opvolgt, kan jaarlijks enorme bedragen besparen.

Waarom sim only nemen?

Er zijn een paar goede redenen waarom je sim only kunt nemen. Stel, je abonnement is afgelopen en je telefoon doet het nog prima. Dan is het onzin om een contract te nemen met een nieuwe telefoon, dat contract zal namelijk vele malen duurder zijn dan een sim only. Het kan ook zijn dat je ergens een mooi aanbod ziet voor een los (simlock vrij) toestel, dan is het vaak voordeliger om er een – goedkoop – abonnement met alleen een simkaart bij te nemen.


Kosten sim only versus met toestel

Het is altijd wijs om zelf even een rekensom te maken of je goedkoper uit bent met een sim only abonnement of eentje met toestel. Tel zowel voor het abonnement met toestel als het sim only abonnement al het geld op voor de abonnementsperiode (abonnementsgeld per maand keer de looptijd, toestelkosten, aansluitkosten, etc.) en deel dit dan door het aantal maanden van je looptijd. (Lees voor een uitgebreidere uitleg van deze rekensom ons artikel ‘algemene tips voor het vergelijken van telefoonabonnementen’). Het loont vooral om via sites als Kieskeurig of Google Shopping op zoek te gaan naar mooie koopjes voor het toestel. Vind je die, dan is sim only meestal de goedkoopste keuze.

Waar moet ik op letten als ik een sim only kies?

Wil je een sim only abonnement afsluiten, dan moet je op veel punten letten. Allereerst is het van belang dat je uitzoekt hoeveel minuten, smsjes en internetdata je nodig gaat hebben. Je huidige verbruik – dat gemakkelijk is op te zoeken via de website van je provider – is de basis, probeer na te gaan hoeveel meer of minder je nodig hebt voor de komende contractperiode. Bedenk of je snel internet belangrijk vindt, dan moet je zorgen dat 4G bij je abonnement zit en dat je telefoon geschikt is voor dit netwerk. Ga verder na wat je wenst inzake: de duur van je contract (langere duur is goedkoper, maar geeft minder flexibiliteit), kosten en internetsnelheid als je over je bundel heen gaat en wat voor formaat simkaart je nodig hebt.

Tips om te besparen op sim only

Wie slim is, kan flink besparen op zijn sim only. Wist je dat er sim only abonnementen zijn vanaf slechts 1 euro per maand? Daar kun je niet veel mee bellen of internetten, maar daar zijn oplossingen voor. In veruit de meeste gevallen – thuis, op het werk op een terras en zelfs in de trein of bus – kun je gebruikmaken van wifi. Je verbruikt dan niks van je bel- of databundel, terwijl je je vrienden kunt spreken met bijvoorbeeld Skype of de belfunctie van WhatsApp. Het vergt wat aanpassingsvermogen (zowel van jou als van je vrienden), maar met een budgetsmartphone en een goedkoop sim only abonnement kun je extreem voordelig uit zijn. Zo’n budgetsmartphone is veelal ook van gerenommeerde merken te verkrijgen. Met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Ace heb je een toestel met prima specificaties, voor slechts een fractie van de aankoopprijs van de nieuwste Samsung Galaxy S.


Sim only kiezen met de Hoeveelkrijgjij-tool

Nu je op de hoogte bent van de ins en outs rondom sim only abonnementen, kun je aan de slag! Een handige tool daarbij is de Hoeveelkrijgjij sim only-vergelijker. Je voert eenvoudigweg in hoeveel minuten, smsjes en MBs je wilt, welke providers en netwerken je oké vindt en wat de gewenste duur van je contract is. De tool geeft dan een overzicht van alle voor jou geschikte opties. Ga niet blind in zee met de goedkoopste aanbieder, let wel nog even op de hierboven genoemde puntjes.

Ook handig is onze telecom-vergelijker. Zo herken je helemaal de verschillen tussen sim-only en een totaalabonnement.