Huurtoeslag (ook wel huursubsidie genoemd) is een toeslag van de overheid als tegemoetkoming in de kosten voor de huur van je woning. Huur jij je huis, kamer of een apartement en denk je dat je recht op huurtoeslag, lees dan snel verder! Er zijn grote verschillen in de huurtoeslag en het is vaak goed zoeken wanneer je recht hebt op huurtoeslag en hoe veel je krijgt. Hieronder gaan we in op alle mogelijk vragen rondom huurtoeslag, maar wil je direct de hoogste huurtoeslag ontvangen? Klik dan hier!

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

Je krijgt huurtoeslag als je voldoet aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden voor huurtoeslag zijn afhankelijk van je financiële situatie (en die van je partner) en hoe hoog de huur van je huis is.  Ook moet je een eigen toilet en keuken hebben: anders woon je op kamers en ontvang je geen huurtoeslag. Wanneer krijg je huurtoeslag?

  • De huur van je huis is maximaal € 710 per maand: boven dat bedrag krijg je geen huurtoeslag.
  • De huur van je huis is minimaal € 230 per maand: onder die grens krijg je geen huurtoeslag
  • Het verzamelinkomen van je huishouden is lager dan de grens: € 21.950 voor alleenstaanden, € 29.800 voor meerpersoonshuishoudens. Boven die grens krijg je geen huurtoeslag.
  • Het vermogen van je huishouden is maximaal € 21.330

Huurtoeslag berekenen: hoe veel huurtoeslag krijg ik?

De hoeveelheid huurtoeslag die je krijgt hangt af van de hoogte van je huur. Hoe hoger de huur, hoe meer huurtoeslag je ontvangt. Eventuele servicekosten mag je ook meenemen in de berekening van je huurhoogte. Als je een proefberekening huurtoeslag wilt maken, dan kan dat op de site van de Belastingdienst.

Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen?

Heb je recht op huurtoeslag en een woning die aan de eisen voor huurtoeslag voldoet? Dan kun je huurtoeslag aanvragen. Je kan dat doen door een aantal formulieren van de Belastingdienst in te vullen, maar je kunt het ook voor een klein bedrag laten doen. Dat bedrag heb je de eerste maand al 5x terugverdiend: dus het loont zeker om te kijken.

Wanneer krijg ik huurtoeslag?

Je huurtoeslag wordt op vaste dagen gestort. Hieronder vind je een overzicht van de data (in 2015) waarop je huurtoeslag op je rekening wordt gestort:

Toeslag voor de maandUitbetaling
Januari22 december 2014
Februari20 januari 2015
Maart20 februari 2015
April20 maart 2015
Mei20 april 2015
Juni20 mei 2015
Juli22 juni 2015
Augustus20 juli 2015
September20 augustus 2015
Oktober21 september 2015
November20 oktober 2015
December20 november 2015