Een deel van je studie in het buitenland doen? Daar kan een aardig prijskaartje aan zitten. Vooral als dit in een duur land is zoals Amerika of Australië. Wanneer de stage in het buitenland geregeld is, schrikken de meeste studenten vervolgens vaak van de hoge huurprijzen en betalen daardoor ook te veel geld. Daarom hebben wij voor jou een overzicht gemaakt met hoe je geld kan besparen om toch stage in het buitenland te kunnen lopen.


Betaalde versus onbetaalde stage

De allereerste stap is uiteraard een stage vinden op de plek waar jij graag naar toe wilt gaan. Dit kan je zelf doen, dan is het helemaal gratis, maar dan is de kans klein dat je een betaalde stage vindt. Vooral als je buiten Europa gaat zijn de ingangen van bedrijven vaak lastig te betreden voor een student. Je kan er dan voor kiezen om een bemiddelingsbureau in de armen te nemen. Nu hoor ik je denken, maar dat kost toch heel veel geld? Dat zou je wel denken, maar dit valt reuze mee. Bij bijvoorbeeld IO USA is dit €1045 voor een betaalde stage. Dit bedrag hoeft pas betaald te worden wanneer de organisatie alles geregeld heeft voor de student. Betaalde stages krijgen vaak rond de 500 dollar per maand, bij een 5-maandse stage betekend dit dat de student 2500 dollar verdient. Als je daar de kosten van €1045 vanaf trekt kom je al snel uit op €1500 euro winst! Dit is toch een stuk voordeliger dan wanneer je zelf een onbetaalde stage regelt! Daarnaast bespaar je bij IO USA aanvullend tussen de €300 en €550,- op de aanvraag van je stagevisum voor Amerika.


Gratis zoeken naar een kamer

Daarom is het belangrijk dat de studenten ingelicht zijn over welke kosten aan een stage in het buitenland verbonden zitten. Er zijn verschillende online platformen waar studenten kunnen zoeken naar een kamer. Zo heb je bijvoorbeeld Student Rooms Abroad. Dit is een platform waar je gratis kan zoeken naar een kamer in verschillende populaire studentensteden. De kamers zijn allemaal gecontroleerd en zijn allemaal georiënteerd op studentenprijzen. Daarnaast zou je ook bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van AirBnB, zij verhuren ook kamers voor een langere periode. Daar verschillen de prijzen van laag naar hoog maar is ook zeker de moeite waard.

Samen wonen

In populaire studentensteden buiten Nederland vind je vaak de optie om samen te wonen. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer je in je eentje woont. Zo kan je een appartement delen maar heb je ook vaak de keuze om een kamer te delen, wat nog voordeliger is. Daarnaast is het qua ‘overlevingskosten’ ook een stuk goedkoper, aangezien je in de avond samen kan eten en je vaak een gezamenlijke pot hebt voor huishoudensproducten en basisbehoeften.

Eigen kamer onderverhuren

Een andere manier om kosten te besparen is om je kamer onder te verhuren. Wanneer je hiervoor kiest krijg je maandelijks het bedrag dat jij anders betaald zou hebben voor jouw leegstaande kamer, waardoor je quitte speelt. Heb jij toevallig je kamer in een grote studentenstad in Nederland zoals Amsterdam of Utrecht? Dan kan je er ook voor kiezen om de prijs voor die paar maandjes iets omhoog te halen, zodat je er een beetje winst opmaakt – mocht dit overeenstemmen met je contract. Dit kan je op allerlei platformen aanbieden, zoals bij Student Rooms Abroad en natuurlijk in Facebook groepen.Voordeelkaarten

In veel populaire studentensteden in het buitenland heb je voordeelkaarten. Dit is een ticket waarmee je verschillende attracties kan bezoeken voor een klein prijsje. Hierdoor zie je veel van de stad en kan je toch een beetje de toerist uithangen, zonder er heel veel voor te betalen. Deze voordeelkaarten zijn doorgaans gewoon op het internet te bestellen. Bijvoorbeeld in New York heb je de New York CityPASS. Hier betaal je éénmalig $140 voor maar. Maar als je voor een langere periode in NYC verblijft is dit zeker een aanrader.


Betaalbare huisvesting

Veel studenten betalen teveel geld voor de huisvesting. Dit komt omdat veel buitenlandse huisbazen in de gaten hebben dat de meeste Nederlandse studenten niet weten wat voor prijs normaal is in dat land. Om dit te voorkomen is het goed om je huisvesting te regelen op websites waar de huisbazen van te voren gescreend zijn en waar de prijzen lager liggen. Hiervoor kan je bij Student Rooms Abroad terecht. Alle kamers die op deze website staan zijn gecontroleerd en onder de 1000 euro!


OV opzeggen

Alle studenten zijn voorzien van een studenten OV pas. Deze pas kan stop gezet worden wanneer de student ervoor kiest om een tijd naar het buitenland te gaan voor de studie. De vergoeding van je OV chipkaart is €87,07 per maand. Wanneer je weg gaat, altijd even langs een OV chip paaltje lopen om het stop te zetten dus.

Beurzen – studiefondsen

Voor stages binnen Europa krijgen de meeste studenten een studentenbeurs, ook wel de Leonardo beurs genoemd. Deze kunnen studenten eenmalig aanvragen en daarmee geld van de overheid krijgen om de kosten tegemoet te komen. Per land verschilt het budget van deze beurs. Dit komt omdat sommige landen duurder zijn dan andere landen, het ligt dus in verhouding. Vaak helpt de school/universiteit met het regelen van deze beurs zodat je niet zelf achter al het papierwerk aan hoeft!

Inentingen – Veel intentingen zijn overbodig

Voor mensen die buiten Europa op stage gaan moeten ook denken aan inentingen. Sommige inentingen moeten de studenten voor de stage, tijdens de stage en na de stage krijgen. Welke je precies moet krijgen verschilt per land en regio, dit kan je allemaal vinden op de website van de GGD. Het is heel verstandig om van te voren goed te kijken welke je wel nodig hebt en welke niet. Sommige websites zeggen dat je meer nodig hebt dan dat voorgeschreven staat, waardoor je meer geld moet betalen. Daarom is een overheidswebsite het best.


Werken tijdens je stage

Wanneer studenten een J-1 visum hebben, mogen zij naast de stage geen ander werk verrichten. In veel gevallen kan met dit met bepaalde vaardigheden online wel. Zo kan je online jouw service aanbieden op Fiverr en zo toch een zakcentje bijverdienen.

Vliegticket buitenland Nederland boeken

Wanneer je te vaak zoekt op een bepaalde vlucht, zal je zien dat het vliegticket steeds duurder wordt. Dit komt door de cookies die op jouw laptop aanstaan. Tip nummer 1 is dan ook om allereerst de cookies te verwijderen van je laptop. Daarnaast is het ook handig om niet alleen te kijken naar vluchten vanaf Nederland maar ook te kijken naar buitenlandse websites. Op deze manier ben je ervan verzekerd de goedkoopste vlucht te vinden naar jouw stage bestemming! Zo is meer trucjes over het goedkoop boeken van vliegtickets staan op deze blog: http://www.reisjunk.nl/reistips/voorbereidingen/goedkoop-vliegtickets/

Vast budget opstellen

Om de kosten zo laag mogelijk te houden is het verstandig om voor je vertrek een vast bedrag met jezelf af te spreken. Stel je voor dat dit bedrag toch iets te laag is, kunnen de studenten ook tijdens de eerste week van het verblijf een budget vaststellen. Hierdoor denken studenten meer na over de uitgaven en zullen zij uiteindelijk niet te veel geld uitgeven.

Ready to go!

Wanneer alles uiteindelijk geregeld is voor jouw stage in het buitenland kan je jezelf klaar maken om te gaan!

Heb jij ook tips voor het besparen van geld tijdens een buitenlandse stage? Deel ze dan hieronder!