Ontslagen worden is nooit fijn, maar soms is het niet anders. Wanneer je werkgever vindt dat je niet goed functioneert, er een verstoorde arbeidsrelatie is of er vanwege financiële redenen bezuinigd moet worden, kan je een vaststellingsovereenkomst van je werkgever ontvangen. Maar wat is een vaststellingsovereenkomst precies en wat moet je doen als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen? In deze blog vertellen we hier meer over.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een moeilijk woord voor een ontslagvoorstel. Je werkgever wilt jouw dienstverband beëindigen en hoopt er op deze manier uit te komen. In het ontslagvoorstel staan de afspraken die jij en je werkgever met elkaar maken over jouw vertrek. Wanneer het dienstverband op deze manier wordt beëindigd, wordt dit ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd.
In een vaststellingsovereenkomst staan afspraken over onder meer je opzegtermijn, de ontslagvergoeding en het concurrentiebeding. Jij en je werkgever moeten beiden volledig achter de in het ontslagvoorstel genoemde afspraken staan en je bent nooit verplicht om te tekenen.
Do’s en don’ts
Wanneer je een vaststellingsovereenkomst ontvangt is het nooit een goed idee om deze meteen te ondertekenen. Je werkgever zou dit natuurlijk fijn vinden, maar de afspraken in het voorstel kunnen van invloed zijn op bijvoorbeeld je recht op het ontvangen van een WW-uitkering. Om ervoor te zorgen dat je niet de mist in gaat zetten we een aantal do’s en don’ts voor je op een rij:
Do’s
Wanneer je werkgever zijn standpunt heeft toegelicht en zijn voorstel op papier heeft gezet, is het zaak om dit voorstel goed te bestuderen. Teken in geen enkel geval direct, dit kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Laat het voorstel bij voorkeur lezen door een arbeidsjurist.
Werkgevers maken graag haast bij het afhandelen van jouw ontslag. Hier hoef jij niet aan mee te werken. Je bent nooit verplicht om een vaststellingsovereenkomst te tekenen, ook niet als je onder druk wordt gezet. Meer tijd nodig? Stuur dan een juridische protestbrief, op internet vind je meerdere sjablonen die je eenvoudig voor jouw situatie in kunt vullen. Met zo’n brief regel je meer bedenktijd.
Don’ts
We hebben het al een keer gezegd, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden; teken nooit direct! Laat de vaststellingsovereenkomst bij voorkeur altijd lezen door een jurist die is gespecialiseerd in het arbeidsrecht.
Heeft je werkgever enkel mondeling aangegeven de arbeidsrelatie te willen beëindigen? Ga dan nooit akkoord en geef aan dat je de afspraken graag op papier wilt zien. Hier heb je recht op en het is noodzakelijk bij het maken van een weloverwogen keuze.
Vaststellingsovereenkomst ontvangen?
Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dat is vast even schrikken! Gelukkig zijn er genoeg mensen die jou in deze situatie kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Flexx van Das. Zij kunnen je altijd helpen, ook zonder verzekering! Op deze website vind je tevens meer informatie over de vaststellingsovereenkomst.