Veel bedrijven die een traineeship of meerdere traineeships aanbieden, organiseren ook een dag waarop de potentiële trainees welkom zijn om een kijkje in de keuken te nemen. Op deze manier weet de potentiële sollicitant wat de verwachtingen zijn en hij of zij kan beoordelen of een traineeship echt een interessante optie is. In het meest gunstige geval blijft de trainee na het traineeship natuurlijk aan het bedrijf verbonden, dus bedrijven stoppen altijd veel moeite in zo’n kennismakingsdag. Ze investeren behoorlijk in de trainees en zoeken dan ook alleen naar de mensen die zeker weten dat ze het programma af willen ronden.

Zo’n kennismakingsdag wordt ook wel een inhousedag genoemd. De kennismaking bestaat meestal uit een aantal presentaties, een rondleiding en een lunch of een borrel. Soms krijg je ook een case, zodat beide kanten een beter beeld hebben van hoe een toekomst er samen uit gaat zien. De borrel en/of de lunch worden in het programma opgenomen zodat je kan praten met werknemers of met je toekomstige baas. Vooral deze ronde is een uitstekende graadmeter; wil je dit en past dit ook bij jou? Houd je vooral niet in tijdens deze ronde wanneer je ooit aan een inhousedag deelneemt. Stel van tevoren een lijstje op met vragen, zodat je met de informatie thuiskomt die jij nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Probeer trouwens niet te slijmen tijdens zo’n informele lunch. Je wilt immers wel dat je een positieve indruk achterlaat!


Op een inhousedag kan je echter veel meer bereiken dan alleen een goede eerste indruk achterlaten bij het organiserende bedrijf. De andere sollicitanten hebben interesse in dezelfde baan en zullen dus wel een aantal van jouw interesses delen. Dit is natuurlijk een goede kans om jouw netwerk te vergroten en visitekaartjes achter te laten. Een nieuwe relatie kan natuurlijk altijd goed van pas komen. Wie weet geeft één van hen je wel de gouden tip die naar jouw droombaan leidt..

Wil jij ook op deze manier kennismaken met jouw toekomstige werkgever? Hier vind je een overzicht van alle inhousedagen waar jij je voor kan inschrijven!