Misschien heb je dit al eens gedaan. Solliciteren voor een traineeship. Duizenden mensen gingen je de afgelopen jaren voor; traineeships zijn namelijk helemaal hot. De combinatie van werken en leren spreekt veel mensen af en je moet dan ook goed je best doen om je van de rest te onderscheiden. Meestal komen er ontzettend veel mensen af op een vacature, terwijl er maar een paar geplaatst worden. Hoe ziet het sollicitatieproces voor een traineeship eruit?

De voorbereiding

Een sollicitatieprocedure voor een traineeship lijkt in veel opzichten erg op een normale sollicitatieprocedure. De voorbereiding verschilt dan ook niet zo heel erg veel. Je leest de vacature goed door en let daar op het taalgebruik. Daar kan je namelijk heel veel uithalen. Wordt er een beetje met de woorden of met de zinsopbouw gespeeld? Grote kans dat er niet zo’n formele sfeer op de werkvloer heerst. Zoek foto’s op van het bedrijf en bestudeer de werknemers die op de foto staan zodat je weet wat je aan moet trekken naar je solliciatie. Als deze beelden je helemaal niet bevallen is dat ook niet erg; dan kom je erachter dat dit bedrijf niet zo bij je past. Zo ben je toch wat wijzer geworden!


Wanneer je je aangemeld hebt en uitgenodigd wordt voor een gesprek, is het tijd om de echte voorbereidingen te treffen. Je zoekt wat algemene informatie op over het bedrijf, zodat je straks tijdens het gesprek aan kan tonen dat je er wat moeite in gestopt hebt. Als je dit al eerder gedaan hebt kan je deze informatie natuurlijk ook mooi gebruiken in je motivatiebrief. Ga ook op zoek naar pers-of nieuwsberichten waar het bedrijf in genoemd wordt. Dan heb je tijdens het gesprek alvast een paar onderwerpen klaarliggen waar je het over kan hebben. Voor de recruiter is een sollicitatiegesprek namelijk helemaal niet leuk als hij of zij alleen maar vragen loopt te stellen. Probeer er een echt gesprek van te maken!

Je komt binnen, wat dan?

Het sollicitatiegesprek zal beginnen als elk ander sollicitatiegesprek. Heb het over de vacature en leg uit dat je weet wat de vacature inhoudt. De programma’s waarmee er wordt gewerkt, de systemen die worden gebruikt; jij bent hiermee bekend en je weet hoe je hiermee moet omgaan.

Wanneer er aan je gevraagd wordt waarom je dit traineeship wilt doen, wees dan heel duidelijk. Over dit antwoord heb je namelijk al vaak nagedacht. Aangezien het bedrijf veel tijd en geld in jou investeert, is het van belang dat je goed weet waarom je een traineeship wilt doen. De investering van het bedrijf komt niet voor niets; het is natuurlijk wel de bedoeling dat je jouw waarde voor het bedrijf aantoont en je na deze periode bij het bedrijf tekent. Ze hopen met jou een talent te hebben binnengehaald. Het antwoord op de vraag ‘waarom’ is dan ook heel belangrijk. Het zal je misschien verbazen, maar een aantal andere sollicitanten weten niet eens wat een traineeship is. Met een goed verhaal kan jij je in dit stadium al onderscheiden van de rest. Laat dan ook duidelijk merken dat het jouw intentie is om bij dit bedrijf verder te gaan als de samenwerking naar wens verloopt.


Zie jij de verschillen?

Hier gebeurt het dat het sollicitatieproces afwijkt van een normale sollicitatie. De recruiter of de recruiters zullen je een case meegeven. Het is interessant om te zien hoe jij met dit vraagstuk omgaat; jouw gedrag en jouw antwoord zijn representatief. Soms krijg je thuis de tijd om hier rustig naar te kijken. Dat is natuurlijk lekker, want dan staat er wat minder druk op. Het kan ook voorkomen dat je de case meteen moet oplossen. Geen probleem. Blijf vooral rustig en denk hardop zodat de recruiters een goede inschatting kunnen maken. Tijdens het oplossen van een case wordt op veel dingen gelet, dus raden wij je aan om te kijken naar onze artikelen over het oplossen van cases, de tools die je daarvoor kunt gebruiken en de opbouw van een case-interview. Dan kom je in ieder geval niet voor verassingen te staan!

Wil je jouw carrière ook uit de startblokken laten schieten door als trainee aan de slag te gaan? In dit overzicht vind je alle openstaande traineefuncties bij grote bedrijven als ING, PWC en EY. Er zit altijd wat voor jou tussen!

Heb je nog een vraag over het solliciteren voor een traineeship? Stel je vraag dan hieronder.