Wanneer je solliciteert voor een traineeship, wordt er, net als met elk ander solllicitatiegesprek, altijd gevraagd naar een motivatiebrief en een cv. Beiden zijn erg belangrijk, omdat er met een traineeship toch wel het een en ander van de kandidaat verwacht wordt. Er zijn misschien wel honderden mensen die op dezelfde functie solliciteren, dus moet je ervoor zorgen dat je motivatiebrief en cv op en top zijn.

Je motivatiebrief kun je gebruiken om wat meer over jezelf te vertellen. Zaken die je op je cv vermeld hebt, kun je hier wat meer uitlichten. Het is ook belangrijk dat je heel duidelijk uitlegt waarom je graag een traineeship wilt doen en, uiteraard, waarom jij daar geschikt voor bent. De motivatiebrief wordt vaak eerst gelezen dus bepaalt deze al voor een groot deel hoe jij je eerste indruk maakt. Houd hem formeel, pas hem aan op je cv en maak hem niet te lang. Eén A4’tje is lang genoeg.


Een goede volgorde die je kunt aanhouden voor je brief is AIDA. Dit staat voor Attention, Interest, Desire en Action.

Je wilt natuurlijk eerst de aandacht trekken (Attention). Zorg ervoor dat jouw brief opvalt tussen de grote stapel. Dit kun je doen door een strakke opmaak te gebruiken en een foto toe te voegen.

Daarna wil je interesse opwekken (Interest). Wat onderscheidt jou van de rest? Noem jouw unieke verkooppunten (USP’s) en leg de nadruk op jouw kwalificaties. In dit gedeelte beslist de werkgever of hij jou aan wil nemen dus besteedt men hier de meeste aandacht aan. Deze alinea stem je specifiek af op het bedrijf en de vacature.


Vervolgens roep je het verlangen op om kennis met jou te maken (Desire). Je moet een verlangen naar een persoonlijk gesprek opwekken. In deze alinea bouw je verder op de vorige. Beargumenteer alles wat je daar hebt gezegd. Ook deze alinea stem je specifiek af op de vacature en het bedrijf.

Ten slotte vertel je wat je eigenlijk wilt (Action): een uitnodiging voor een gesprek of de business course. Probeer om de werkgever te prikkelen door speelse zinnen als ‘wanneer u mij uitnodigt voor een gesprek, kunt u het allemaal zelf ontdekken’.

Meer tips voor het maken van een goede motivatiebrief vindt je hier!

Veel succes met solliciteren!