Een traineeship is onder hoogopgeleiden een populaire manier om je carrière uit de startblokken te laten schieten. Je werkt en leert tegelijkertijd, terwijl je het bedrijf ook nog eens goed leert kennen. Onder begeleiding maak je namelijk kennis met verschillende aspecten van de onderneming. Doordat je op alle afdelingen een kijkje in de keuken neemt, kan je op basis van ervaringen bepalen waar jouw interesses liggen. Zo weet je waar je na het traineeship het liefst zou willen instromen.

De werkzaamheden die je als trainee verricht, komen in principe overeen met de werkzaamheden die bij een startersfunctie komen kijken. Het is dan ook niet meer dan normaal dat je gedurende het traineeship salaris uitgekeerd krijgt. De hoogte van dit salaris hangt voor het grootste deel af van twee factoren. Het opleidingsniveau is daar één van. Een individu met een afgeronde wo-opleiding verdient op maandbasis zo’n €500 meer dan iemand die ‘slechts’ een hbo-opleiding heeft afgerond.


De hoogte van het salaris hangt ook af van de sector waarbinnen het traineeship valt. Het is algemeen bekend dat je in de ene sector meer of minder verdient dan in de andere sector, voor traineeships geldt hetzelfde. Business Talent Network zocht uit in welke sectoren de salarissen voor trainees het hoogst zijn.

Hoog en laag

De verschillen tussen de sectoren zijn ontzettend groot. De finance- en accounting trainees hebben het getroffen. Hier zijn de gemiddelde vergoedingen namelijk het hoogst. Met een hbo-diploma verdien je in deze richtingen ongeveer €2400, terwijl je met een wo-diploma €2800 binnen kan harken. Sommige bedrijven maken het wel erg bont en bieden een trainee met een wo-achtergrond tot wel €3500 per maand.

Als je op zoek bent naar een traineeship in de richting marketing, management of consulting hoef je niet op deze astronomische bedragen te rekenen. Het kan natuurlijk zijn dat je wat meer verdient, maar gemiddeld verdien je als hbo-er ongeveer €2100 en als wo-er €2400. Alleen in de technische richting zijn de lonen lager; hier verdien je als hbo-er gemiddeld €1800 en als wo-er €2300.


De grootste verschillen

De grootste verschillen tussen het hbo en het wo-salaris zien we bij de juridische traineeships. Met een hbo-achtergrond verdien je hier ‘slechts’ €1800 per maand, terwijl iemand met een wo-diploma liefst €2700 per maand kan verdienen. In sommige sectoren, zoals ICT, zie je ook vaak dat het opleidingsniveau niet veel uitmaakt en het salaris toch heel erg kan verschillen. In deze sector wordt vaker gekeken naar de vaardigheden waarover de trainee beschikt, minder vaak naar het opleidingsniveau. Per maand verdien je in deze sector tussen de €1900 en €4000. Het hangt er net vanaf of je bij een multinational terechtkomt; daar verdien je als ICT-trainee het meest.

Ga ik echt zoveel verdienen?

Het kan zijn dat het salaris dat jij aangeboden krijgt ontzettend verschilt van de bedragen die hier genoemd worden. Het zijn immers geen richtlijnen, het gaat hier om gemiddelde bruto-maandbedragen. Netto houd je natuurlijk minder over. In bijna alle gevallen is het wel zo dat de salarissen voor trainees gelijk zijn aan het salaris wat een starter binnen hetzelfde bedrijf verdient. In de bedragen die zijn genoemd is geen rekening gehouden met een 13e maand, waar je als trainee toch relatief vaak recht op hebt, en bonussen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar traineeships? Het grootste aanbod aan traineeships vind je in ons overzicht. Er is altijd een programma waar je voor in aanmerking komt; het aanbod verschilt immers dagelijks!

Heb jij een vraag over de sectoren waarbinnen je als trainee het beste kunt cashen? Stel je vraag hieronder.