Bij het vinden van een stageplek kan het nodig zijn om een sollicitatiebrief te schrijven. Een sollicitatiebrief is eigenlijk niets meer of minder dan jouw persoonlijke visitekaartje, dus laat jezelf van je goede kant zien, maar wees wel eerlijk.

In dit artikel bespreken we wat je per se in je sollicitatiebrief moet zetten en hoe je deze goed opbouwt in combinatie met je CV.


De lay-out van een sollicitatiebrief

Zorg er in de eerste plaats voor dat je brief er netjes uitziet. Vaak zegt de lay-out van een sollicitatiebrief namelijk al veel over het karakter van iemand. Ben je gemakzuchtig of juist punctueel? Dit betekent dat je de sollicitatiebrief zonder spelfouten schrijft en duidelijk formuleert met goedlopende zinnen.

Let ook op dat je niet te langdradig bent. Zorg voor een duidelijk lettertype zodat je brief fijn is om te lezen. Gebruik dus geen speelse lettertypen zoals Comic Sans, maar houd het zakelijk. Probeer verder ook niet te veel afkortingen te gebruiken maar schrijf voluit.

De essentie van je brief

Het doel van de brief moet duidelijk zijn: jij bent de beste kandidaat voor die stageplek! In de brief stel je jezelf voor en vertel je over de opleiding waarvoor je stage moet lopen. Wees hier enthousiast over en probeer met voorbeelden te komen waaruit blijkt dat je het echt meent.


Laat zien dat je heel wat in je mars hebt en geef bovendien duidelijk aan waarom je dat ene bedrijf verkiest boven al die andere. Het getuigt van zelfkennis en eerlijkheid als je ook een paar minder goede eigenschappen van jezelf opnoemt. Houd er wel rekening mee dat dit geen eigenschappen zijn die je wel voor de functie moet beheersen. Anders heeft het weinig zin om voor dat bedrijf te solliciteren.

Opbouw van je sollicitatiebrief

Deel de brief op in overzichtelijke alinea’s. Iedere alinea gaat over een ander onderwerp.

Eerste alinea

In de eerste alinea leg je uit waarom je de brief schrijft. Misschien reageer je op een advertentie of je legt uit dat je voor je opleiding een stageplek zoekt. Vertel over jouw studie en welke stage daar bij hoort. Probeer de openingszin zo origineel mogelijk te houden maar vermijd straattaal.

Tweede alinea

In de volgende alinea begin je uit te leggen waarom je juist hier stage wilt lopen.

Probeer dingen te weten te komen over het bedrijf en vermeld deze in de brief, zodat ze zien dat je echt interesse hebt en research hebt gedaan. Laat merken dat je zin hebt in de stage en dat het vakgebied overduidelijk jouw belangstelling heeft.


Derde alinea

Vervolgens leg je uit waarom het bedrijf juist jou zouden moeten uitkiezen. Vermeld alles wat maar enigszins van belang kan zijn. Werkervaring, ook al lijkt het niet van belang, wordt erg gewaardeerd. De werkgever weet dan in ieder geval al dat je enige ervaring hebt in werken onder een leidinggevende.

Omdat bedrijven vaak overspoeld worden met verschillende stage-aanvragen van verschillende opleidingen, is het noodzakelijk om het bedrijf uit te leggen om wat voor soort stage het gaat. Hoe lang gaat het duren? Hoe vaak per week? Is het een afstudeerproject? Wat wordt er verwacht van het bedrijf?

Vierde alinea

In de laatste alinea meld je nog een keer duidelijk dat je hoopt uitgenodigd te worden voor een gesprek (of dat ze snel iets van zich laten horen) en na je handtekening vermeld je de bijlagen. Voeg tenminste je CV toe als bijlage van de sollicitatiebrief.

Curriculum Vitae

Een CV (Curriculum Vitae) is een lijst waarop al jouw gegevens staan. Op deze lijst vermeld je jouw naam en adresgegevens, geboortedatum en al je genoten opleidingen. Vermeld wanneer je welke opleiding hebt gevolgd en of je hier een diploma voor gehaald hebt. Geef op dezelfde manier je werkervaring aan: de naam van je vorige werkgevers en je functie daarbij.


Wat je verder vaak toevoegt zijn je overige werkzaamheden die je verricht hebt. Vaak is dit bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of bestuursfuncties bij goede doelen, verenigingen of stichtingen.

Vermeld tevens je vaardigheden wat betreft de verschillende software programma’s en de verschillende talen die je beheerst. Een apart kopje kun je nog besteden aan eventuele hobby’s die van waarde zijn en die iets zeggen over jezelf als persoon.

Zorg dat je CV, net als de brief, netjes is opgesteld. Maak de lezers nieuwsgierig naar jou!

Tip: Val op met je sollicitatiebrief!

Een sollicitatiebrief die saai geschreven is belandt sneller in de prullenbak, dan wanneer je het creatief aanpakt. Denk eens aan de volgende mogelijkheden om meer op te vallen:

  • Spreek je motivatie in op een video en stuur deze op naar het bedrijf waar je wilt solliciteren.
  • Stuur je sollicitatiebrief niet per mail, maar stuur deze per post. Of nog beter: breng deze persoonlijk langs.
  • Richt een website in waarin je jezelf presenteert en dieper ingaat op die speciale vacature. Stuur vervolgens het linkje door, waar jouw online sollicitatiebrief is te vinden.

 


Heb je een vraag of opmerking over bovenstaand artikel? Plaats je reactie hieronder!