Solliciteren begint vaak al tijdens je studententijd. Na het nodige speurwerk op internet en het doorbladeren van talloze advertenties en vacaturemappen heb je eindelijk de stage gevonden die perfect aansluit op jouw wensen en opleiding. Maar om de stageplek ook daadwerkelijk in de wacht te kunnen slepen, moet je natuurlijk eerst solliciteren. Een extra voordeel is dat de stagesollicitatie al een eerste voorbereiding is op de beroepspraktijk die je tegenkomt na het afronden van je opleiding. Maar hoe solliciteer je succesvol voor een stage? Met welke punten scoor je en wat moet je absoluut niet doen? In dit artikel geven we een aantal handige tips.
De sollicitatiebrief
Succesvol solliciteren begint natuurlijk met een goede sollicitatiebrief. Of een brief in de smaak valt bij een potentiële stage-aanbieder hangt natuurlijk deels af van de functie, het bedrijf en de recruiter. Toch zijn er wel een paar stelregels die vrij algemeen toepasbaar zijn. Een fout die veel mensen maken, is dat ze een zeer algemene sollicitatiebrief schrijven die vervolgens naar diverse organisaties wordt gestuurd. Die manier van solliciteren is niet de beste. Zo’n algemene brief straalt namelijk vooral uit dat je heel graag een stageplek wilt, maar dat de inhoud van de functie en het bedrijf je wat minder boeien.
Ken het bedrijf en de functie
Verdiep je in de functie en het bedrijf en laat ook in de brief zien dat je serieus researchwerk heb verricht. Het maakt een verschrikkelijk slechte indruk als je algemene dingen over het bedrijf of de stagefunctie niet weet. Probeer dus zoveel mogelijk informatie te vinden over het bedrijf en de markt waarin het actief is. Dit kan door jaarverslagen, krantenartikelen en het internet na te pluizen. Kortom, toon interesse in je stageplek en -bedrijf. Probeer de brief daarnaast een persoonlijk tintje mee te geven. Benadruk ook vooral je sterke punten en kwaliteiten en leg uit waarom een bepaalde stageplek juist aansluit bij jouw interesses en vaardigheden.
Inhoud van de sollicitatiebrief
Iedere sollicitatie is uniek. De exacte inhoud van een goede en passende sollicitatiebrief hangt dan ook deels af van het bedrijf, de branche en het soort stageplek waarop hij is gericht. Een sollicitatiebrief die gericht is op een verkoopfunctie vereist bijvoorbeeld een brief met een enigszins commerciele en prikkelende toonzetting, terwijl er in de welzijnsbranche meer naar het sociale karakter van de motivatiebrief zal worden gekeken. Let wel altijd op de volgende aandachtspunten:
- Juiste adressering en titel van de aangeschrevene
- Vermijd standaardbrieven
- Maak de brief niet veel langer dan 1 pagina (A4)
- Ben voorzichtig met humoristische kwinkslagen
- Overdrijf je talenten en kwaliteiten niet
- Controleer de tekst goed op stijl, grammatica en spelling
Solliciteren met een actueel cv
Is je curriculum vitae nog actueel? En bevat het de belangrijkste vaardigheden en dingen die je in het verleden hebt gedaan? Zorg er vooral voor dat je kwaliteiten, eigenschappen, studie-onderdelen en eventuele werkervaring noemt die goed van pas komt op de beoogde stageplek. Een paar jaar werkervaring als oppas is bijvoorbeeld niet erg relevant als je stage wilt gaan lopen bij een mediabedrijf. Hoewel een uitgebreid spectrum aan vaardigheden en ervaringen je cv natuurlijk het nodige cachet verleent, geldt een beknopt en relevant curriculum vitae vaak als de efficiëntere optie. Probeer er dus niet te veel info in te proppen. Richt je bij het solliciteren op de kern van de zaak en de punten die relevant zijn voor de stagepraktijk.
Het sollicitatiegesprek
Als jouw brief en motivatie indruk hebben gemaakt, is de kans groot dat je op gesprek mag komen. De weg naar een succesvol sollicitatiegesprek begint met een gedegen voorbereiding. Probeer vooral veel te weten te komen over het bedrijf waar je op gesprek gaat en over de branche waarin de onderneming of instelling actief is. Boeken, internet, eventuele tijdschriftartikelen; er is legio informatie voorhanden voor wie een beetje moeite doet. Daarnaast is het ook raadzaam om vooraf een lijstje te maken met vragen die de stagebegeleider van de organisatie op je af zou kunnen vuren. Zo kom je goed beslagen ten ijs. Zorg er ook altijd voor dat je op tijd bent en de reis dus goed voorbereidt. Te laat verschijnen bij het eerste kennismakingsmoment is immers een afknapper van jewelste.
Zelf met vragen komen
Een gedegen inhoudelijke voorbereiding en een representatief uiterlijk (ook een aspect dat weer afhangt van de branche, het stagebedrijf en de stageplek) zijn zonder meer belangrijk. Daarnaast is het ook verstandig om zelf een listje met vragen over de stagepraktijk op te stellen. Informeer bijvoorbeeld naar de concrete taken die gepaard gaan met de stagefunctie. Het stellen van vragen aan de werkgever duidt bovendien op een proactieve en serieuze houding. Bedrijven zijn over het algemeen blij met dit type stagiair. Eigen inbreng in een gesprek verraadt interesse en verdieping van jouw kant.
Heb je een prangende vraag over succesvol solliciteren voor een stage? Stel hem dan hieronder.