Het zoeken naar je eerste baan is vaak een verandering in levensfase. Je komt misschien net uit de schoolbanken en staat aan het beginpunt van je werkcarrière. Net als ieder jaar betreden duizenden voor het eerst de arbeidsmarkt en dat brengt de nodige hoofdbrekens met zich mee. Hoe ga je op zoek naar je eerste baan? Waar ga je zoeken? Hoe moet je solliciteren? Het zijn slechts enkele vragen die vrijwel iedere starter zichzelf afvraagt.

De COVID-19 pandemie zorgt voor enige onzekerheid bij starters op de arbeidsmarkt. In 2020 zagen we de zwakste arbeidsmarkt in ruim 10 jaar voor net afgestudeerden. Gelukkig ziet de toekomst er in 2021 een stuk beter uit. Veel werkgevers hebben de afgelopen maanden meer personeel aangenomen. En het aantal vacatures voor starters is – in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder – aanzienlijk gestegen.


Hoe kun je met succes navigeren door je eerste zoektocht naar een baan in deze uitdagende markt? We bespreken 5 tips om sneller je eerste baan te vinden!

1. Focus je op je sollicitaties

Het schrijven van een doordachte, korte begeleidende brief als onderdeel van elke sollicitatie is een low-effort, high-impact strategie om je te onderscheiden van de rest. Het lijkt eenvoudig, maar het zal je verbazen hoeveel mensen ofwel geen persoonlijk bericht sturen of een lang en algemeen bericht sturen.

Bij het binnenhalen van je eerste baan draait alles om het overtuigen van diegene waar je het sollicitatiegesprek mee hebt. Je geeft aan waarom je uitstekend bij het bedrijf en de functie past, ondanks je gebrek aan professionele ervaring. Dit is waar een korte sollicitatiebrief een grote impact kan hebben.


Denk kritisch na over waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf en bepaal vervolgens hoe je vaardigheden en ervaringen van toepassing zijn op de baan. Als je dit kort en bondig kunt overbrengen, onderscheid je je meteen van de meerderheid van de kandidaten die gewoon hun cv en contactgegevens achterlaten. Het hoeft ook geen essay te zijn. Vaak is het een concrete motivatie van vijf tot zes zinnen de perfecte manier om jezelf te verkopen en door te gaan naar de interviewfase.

2. Gebruik je netwerk

Als pas afgestudeerde denk je misschien dat je netwerk nog beperkt is, maar het tegendeel is waar. Hoogleraren, loopbaanadviseurs, familie, vrienden en ouders zijn allemaal contacten die je kunt aanspreken in je zoektocht naar je eerste baan. Je zult merken dat meer mensen dan je had verwacht bereid zijn om te helpen.

Volgens sommige schattingen wordt tot 70% van alle vacatures niet gepubliceerd en wordt 50% ingevuld via netwerken. In andere woorden: hoe meer tijd je besteedt aan het aanspreken en uitbreiden van je netwerk, hoe groter de kans op een baan. Na verloop van tijd worden de voordelen van netwerken steeds groter.

Het doel van elk gesprek dat je hebt, zou niet moeten zijn om direct om een ​​baan te vragen. Je kunt het gesprek beter beschouwen als een manier om informatie te verzamelen en een verband te leggen dat in de toekomst voor beide partijen voordelig kan zijn. Concentreer je op het vertellen van je verhaal en het leren van hun verhaal, in plaats van direct resultaat te willen krijgen.

3. Maak een persoonlijke website

Als nieuwkomer in de werkende wereld is je grootste zwakte je gebrek aan professionele ervaring. Maar alleen omdat je geen professionele ervaring hebt, wil nog niet zeggen dat je geen ervaring hebt die relevant is voor mogelijke rollen.


Het maken van een persoonlijke website is een geweldige manier om de ervaring die je hebt te laten zien. Daarnaast laat je ook je persoonlijkheid zien aan potentiële werkgevers en helpt het bij het creëren van geloofwaardigheid. Je website is bovendien een geweldige plek om cv-hoogtepunten, werkvoorbeelden en ander materiaal te posten waarin wervingsmanagers mogelijk geïnteresseerd zijn.

Een persoonlijke website is in sommige werkvelden belangrijker dan andere, zoals in de journalistiek, grafisch ontwerp of andere creatieve gebieden. Hoe dan ook, het toont initiatief en volwassenheid die je bovenaan de shortlist van een werkgever kan plaatsen.

4. Bereid je voor om flexibel te zijn

Wanneer de tijden onzeker zijn zoals ze nu zijn, is de perfecte baan misschien niet onmiddellijk beschikbaar. Onthoud dat je niet per se de ultieme carrièrebeslissing neemt met je eerste baan. Het is een eerste stap om wat ervaring op te doen en je kunt later altijd overstappen naarmate je doelen en interesses veranderen.

Als je moeite hebt met je zoektocht, dan zijn een betaalde stage of traineeship opties om te overwegen. Het kan al dan niet een vaste baan worden. Studies tonen aan dat ongeveer 70% van de mensen na afloop van een stage of traineeship een voltijdbaan wordt aangeboden. Ergens je voet tussen de deur krijgen en aan het werk gaan – vooral bij een bedrijf waar je een toekomstige match in ziet – is beter dan thuis te zitten wachten op de perfecte rol die misschien nooit komt.

5. Controleer je sociale media profielen

Het is ten slotte altijd een goed idee om je sociale media kanalen te bekijken. Ik bedoel dan niet het zoeken naar vacatures, maar het controleren van de inhoud van je profielen. Het nalopen van social media profielen is vaak een onderdeel van de screeningsprocedure van recruiters. Ze bekijken de online aanwezigheid van de kandidaat, bijvoorbeeld hoe de kandidaat omgaat met de eigen privacy gegevens of bekijken je foto’s om te bepalen hoe je in het leven staat. Het lijkt misschien overdreven, maar in een competitieve markt als deze is er niet veel nodig voor een werkgever om door te gaan naar de volgende kandidaat.


Wees attent, val op, heb vertrouwen in jezelf en blijf dichtbij jezelf. Je eerste zoektocht naar een baan is het moeilijkst. Als je deze tips volgt, dan heb je een goede oefening voor de volgende zoektocht.

Deze blog is geschreven door Jeroen van JM Promotions