Heb je een nieuwe baan gevonden of wil je om een andere reden ontslag nemen bij jouw huidige werkgever? Dan dien je een ontslagbrief te schrijven, waarin je het verzoek doet aan je werkgever om jou ontslag te verlenen. Een ontslagbrief biedt bovendien de mogelijkheid op een zo prettig mogelijke manier te vertrekken.
Juridische vereisten

Er zijn een aantal juridische vereisten, waar een ontslagbrief aan dient te voldoen. Zo moeten de naam en adresgegevens van het bedrijf waar je werkt, in de brief vermeld zijn. Daarnaast dien je duidelijk in een regel te stellen dat je ontslag wilt nemen en hierin te verwerken per wanneer je wilt stoppen. Bijvoorbeeld: Graag wil ik u hierbij verzoeken mij per 1 september 2015 ontslag te verlenen. Houd daarbij ook rekening met de wettelijke opzegtermijn.

Collega’s bedanken

Daarnaast is het verstandig van de gelegenheid gebruik te maken andere zaken te vermelden. Bedank het bedrijf en de werknemers bijvoorbeeld voor de prettige tijd die je hebt gehad en voor hetgeen je hebt geleerd. Ook kun je aanbieden jouw opvolger in te werken in de periode tot jouw vertrek. Heb je nog vakantiedagen over? Geef aan hoe jij deze graag zou gebruiken.

Reden van ontslag

Verder is het uiteraard verstandig te vertellen waarom je ontslag neemt. Heb je een betere baan gevonden, ga je verhuizen of heb je geen tijd meer voor je huidige werk? Als je duidelijk uitlegt wat voor reden er ten grondslag ligt aan je verzoek te vertrekken, dan zal jou werkgever dit beter begrijpen.


Ontslagbrief schrijven met het oog op de toekomst

Ontslagbrief schrijven met het oog op de toekomst

Toekomst

Op die manier kun je op een prettige manier ontslag nemen bij je huidige werkgever. Wie weet kom je oud-collega’s in de toekomst nog eens tegen bij andere bedrijven of hebben ze bij de huidige werkgever in de toekomst een interessante functie voor jou. Een nette ontslagbrief zorgt ervoor dat je in beeld blijft bij jouw voormalig werkgever.

Download voorbeeld ontslagbrief gratis (pdf) Download voorbeeld ontslagbrief gratis (word)

Voorbeeld ontslagbrief

[Jouw voornaam en achternaam] [Adres] [Postcode en Woonplaats]

[Naam werkgever] [Adres] [Postcode en Vestigingsplaats)

[Plaats], [datum schrijven]

Betreft: verzoek tot ontslag


Geachte heer/mevrouw [Achternaam],

De afgelopen [aantal maanden/jaren bij bedrijf] heb ik met veel plezier gewerkt als [functie] bij [naam bedrijf]. Gedurende deze periode heb ik mij op verschillende vlakken kunnen ontwikkelen. Inmiddels heb ik mijn studie afgerond en gesolliciteerd op een nieuwe baan, die perfect aansluit op mijn genoten opleiding. Daarom verzoek ik u, met inachtneming van de opzegtermijn van [aantal maanden opzegtermijn], mij per [datum gewenst ontslag] ontslag te verlenen.

Tot die tijd blijf ik mijn huidige werkzaamheden graag uitvoeren. Desgewenst kan ik helpen met het inwerken van mijn opvolger. De overgebleven vakantiedagen [(aantal vakantiedagen)] wil ik graag voor mijn vertrek opnemen.

Hierbij wil ik tevens van de gelegen gebruikmaken u te bedanken voor de prettige tijd die ik heb gehad bij [naam bedrijf] en de mogelijkheden die ik heb gekregen om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik hoop u en mijn andere collega’s dan ook nog regelmatig tegen te komen.

Met vriendelijke groet,


[Jouw voornaam en achternaam]

Heb je vragen over het schrijven van een ontslagbrief? Stel ze hieronder en wij helpen je op weg!