Je hebt je studie afgerond en staat te trappelen om aan het werk te gaan. Maar hoe kun je een goede sollicitatiebrief schrijven, waarmee je opvalt bij het bedrijf waar je aan de slag wilt gaan?Bellen

Probeer voorafgaand aan het schrijven van de brief te bellen met het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert. In dit telefoongesprek kun je meer te weten komen over de aangeboden baan. Lang niet altijd staat alle relevante informatie in de vacature. Bovendien val je hierdoor op bij de contactpersoon en zal hij of zij jouw sollicitatiebrief met meer interesse lezen.

Profiel

Ga je een sollicitatiebrief schrijven? Bedenk voordat je begint, wat er precies van je gevraagd wordt. Zet op een rijtje wat voor karaktereigenschappen, vaardigheden of genoten opleidingen men zoekt. Bedenk vervolgens aan welke van deze vereisten jij voldoet. Deze dienen hoe dan ook in de brief verwerkt te worden en vormen de kapstok voor jouw brief. Ook als jouw profiel op een of meerdere punten afwijkt van het gevraagde, is er geen man overboord. In de brief kun je juist uitleggen waarom jij denkt, toch geschikt te zijn voor de functie. Bedenk ook wat je aanspreekt in de aangeboden functie.

Opening

Besteed veel tijd aan de opening van de brief. Het is zaak om direct de interesse van degene die de brief leest te wekken. Naar aanleiding van de vacature op [plek waar de vacature staat] van [datum] wil ik graag solliciteren op de functie van [naam functie], is een veelgebruikte openingszin. Als er echter tientallen sollicitatiebrieven binnenkomen bij een bedrijf, val je hiermee weinig op. Probeer dus iets originelers. Verwijzen naar het eerdere telefoongesprek is een goede manier om de brief mee te openen.


Een sollicitatiebrief schrijven- 4 tips

Een sollicitatiebrief schrijven- 4 tips

Nette brief

Zorg vooral dat de brief geen spelfouten of grammaticale fouten bevat. Ook is het belangrijk te zorgen voor een nette aanhef en de adresgegevens op de juiste manier te vermelden. Kijk hiervoor naar onderstaande Voorbeeld sollicitatiebrief. Beëindig de brief met een zin waarin je verwijst naar jouw curriculum vitae en aangeeft graag voor een persoonlijk gesprek uitgenodigd te worden. Laat de brief, voordat je deze verstuurd, door een of meerdere mensen lezen. Wellicht zien zij nog verbeterpunten.

Download voorbeeld sollicitatiebrief gratis (pdf) Download voorbeeld sollicitatiebrief gratis (word)

Voorbeeld sollicitatiebrief

[Jouw voornaam en achternaam]

[Adres]

[Postcode en Woonplaats]

 


[Naam geadresseerd bedrijf]

T.a.v. [naam contactpersoon]

[Adres geadresseerd bedrijf]

[Postcode en Vestigingsplaats]

 


[Plaats, datum van schrijven]

 

Betreft: sollicitatie op [functie]

 

Geachte heer/mevrouw [Achternaam],


Op zoek naar een uitdagende startersfunctie werd op [plek waar je de vacature hebt gevonden] mijn interesse gewekt, door de vacature voor de functie van [naam functie]. Na een prettig telefoongesprek afgelopen [dag], waarin u mij het nodige heeft uitgelegd over de aangeboden werkzaamheden, ben ik ervan overtuigd dat deze functie uitstekend aansluit op mijn genoten opleidingen en mijn ambities.

Na in januari aan de [naam school of universiteit] te zijn afgestudeerd als [genoten opleiding] kan ik niet wachten om mijn opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Na twee succesvolle stages bij [stageplek] en [stageplek], heb ik nu behoefte aan een baan met [noem hier een vaardigheid of eigenschap waar de werkgever naar op zoek is, denk aan verantwoordelijk, eigen inbreng, zelfstandigheid etc.] en [noem een ander aspect]. De functie van [naam functie] biedt deze mogelijkheden. Bovendien geeft uw organisatie mij de mogelijkheden mijzelf verder te ontwikkelen.

Getuige de goede cijfers die ik tijdens mijn studie [naam opleiding] heb gehaald, beschik ik over de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de aangeboden werkzaamheden. Tijdens mijn stage bij [stageplek], heb ik bewezen dat ik mijn gebrek aan werkervaring compenseer met een uitstekende werklust.

Bovendien werd ik geprezen om [noem hier een van jouw kwaliteiten]. Daarnaast ben ik [noem een kwaliteit of eigenschap]. Verder heb ik door mijn jarenlange ervaring als [functie eerdere baan], laten zien dat ik in staat ben [noem kennis of vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens eerder werk]. Het spreekt mij bovendien erg aan dat [noem een reden waarom je enthousiast bent over het aangeboden werk].

In bijgevoegd curriculum vitae vindt u meer informatie over mijn behaalde diploma’s en opgedane werkervaring. Ik hoop met deze brief uw nieuwsgierigheid te hebben gewekt en word graag uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, waarin ik mijn motivatie verder kan toelichten.

Met vriendelijke groet,

[Jouw voornaam en achternaam]

Bijlage: Curriculum Vitae

Heb je vragen over het schrijven van een sollicitatiebrief? Stel ze hieronder en wij helpen je op weg!