Hou je ervan om jezelf te ontwikkelen en zoek jij uitdagingen op? Of ga je ze liever uit de weg? Vraag je regelmatig om hulp als het nodig is? Of los je het liever zelf op? Dit zijn verschillen tussen een growth mindset en een fixed mindset. Aan de hand van herkenbare situatieschetsen leer je in deze blog de verschillen tussen de twee mindsets kennen. Ook leer je hoe je nog betere resultaten kunt behalen met een growth mindset.

Belangrijkste verschillen tussen fixed en growth mindset

Je hebt een fout gemaakt. Dat gebeurt iedereen, maar wat is jouw reactie? Iemand met een fixed mindset zal dit willen verzwijgen en zelf proberen op te lossen. Daarentegen zal iemand met een growth mindset sneller erkennen een fout te hebben gemaakt en laten zien wat hij of zij ervan geleerd heeft.


Mensen met een fixed mindset geloven dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Het heeft weinig zin om door te zetten, als het toch niet lukt. Tevens kunnen veranderingen op het werk als bedreigingen overkomen. Terwijl dit juist kansen kunnen zijn om iets nieuws te leren.

De tegenhanger van een fixed mindset is de growth mindset. Mensen met een growth mindset geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen, Als je je best doet en oefent, wordt je beter. Hierdoor zijn ze niet zo snel bang om iets nieuws te proberen.

Een mindset is niet zwart, maar ook niet wit

Een mindset is niet zwart of wit, maar zit ergens tussen twee uitersten in. Vanuit welke mindset je denkt, hangt af van de situatie. Iemand durft bijvoorbeeld niet om hulp te vragen, wat een teken van een fixed mindset is. Terwijl hij wel graag uitdagingen aangaat, wat een teken van een growth mindset is. Op bepaalde vlakken kunnen mensen met een growth mindset dus “fixed” zijn en andersom. Het is lastig om alleen maar “growth mindset te hebben.


Stel: je signaleert iets en wilt feedback geven

Feedback geven hoort er nu eenmaal bij. Maar wat moet je vooral wel en niet doen?

Niet doen: de feedback opsparen voor de eerstvolgende meeting en alleen feedback geven, maar niet krijgen.

Wel doen: vraag collega’s actief om feedback over jezelf. Ontvang de feedback met open houding en bedank de gever.

Stel: je moet iets doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt

Iets nieuws doen kan best spannend zijn. Maar wat moet je dan wel en niet doen?

Niet doen: denken dat je het direct perfect moet doen en niet om hulp durven vragen.


Wel doen: iets nieuws leren zien als een kans en om hulp vragen als je het nodig hebt.

Durf, gewoon doen joh

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” – Michael Jordan. De voormalig Amerikaanse basketballer heeft zijn succes te danken aan al de fouten die hij heeft durven maken. Door deze growth mindset kun je betere resultaten behalen. Durf fouten te maken, erken ze, los ze op en leer ervan. Met de juiste inzet kun je alles behalen wat je wilt.

Dus, ben jij bereid om fouten te durven maken en je te blijven ontwikkelen? Dan past een growth mindset perfect bij jou. Onthoud: “je best doen is nooit verspilde moeite, omdat je overal van leert”, zoals vermeld staat in de YoungCapital Recruitment Guide.