Je curriculum vitae (cv) kan je ticket naar een nieuwe baan zijn. Wanneer je solliciteert is het zaak om recruiters van bedrijven of een uitzendbureau positief te verrassen met de inhoud en opmaak van je cv. Het plan van aanpak om dit te bereiken, hebben we uitgewerkt in een checklist voor je cv.

✓ Staat de belangrijkste informatie bovenaan in de cv?

Het is belangrijk om de a-chronologische volgorde in je cv aan te houden. Dit wil zeggen dat je alles van nu naar voorheen in je cv zet. De reden hiervan is dat de meest recente informatie vaak ook het meest relevant is. Dat je een Havo opleiding hebt gevolgd is bijvoorbeeld minder belangrijk als je daarna nog de studie Commerciële Economie hebt afgerond. Zet er ook duidelijk de start- en einddata bij.


✓ Is je cv maximaal twee A4’tjes?

Is je huidige cv langer dan twee A4’tjes? Begin dan maar alvast met schrappen of zorg dat je de ruimte in het cv beter benut, zodat je tot maximaal twee A4’tjes komt. Ga maar na: recruiters krijgen tientallen cv’s en sollicitatiebrieven om te beoordelen en gaan niet tien minuten per cv besteden. Zorg dus dat je cv inhoudelijk kort, maar krachtig is.

✓ Heb je je cv op maat gemaakt voor de vacature?

Het is effectiever om je cv op maat te maken per vacature waar je op reageert. Je cv krijgt gewoonlijk eerst alle aandacht en wanneer je voldoet aan de wensen en eisen, gaan ze pas naar je sollicitatiebrief kijken. Zorg dus dat je competenties, werkervaring en opleiding goed belicht worden en (indien mogelijk) optimaal matchen met de eisen in de vacature.

Checklist voor je cv

Checklist voor je cv

✓ Ziet je cv er verzorgd uit?

Veel mensen hebben een cv zonder echte opmaak. Je ziet dus vaak een ‘kaal’ Wordbestand met in sommige gevallen een foto bovenaan. Kun je nagaan hoeveel kansen er liggen wanneer je echt moeite zou besteden aan een fraaie opmaak. Gebruik kleuren (maar maak er geen kermis van) en/of maak een cv in meerdere kolommen. Wees creatief en zorg dat je cv er visueel uitspringt.


✓ Heb je je successen benoemd?

Sterk aan een cv is het als je er sterke feiten in benoemd, van hetgeen je hebt bereikt in eerdere functies. Heb je bijvoorbeeld bij een bijbaan eerder een mooi resultaat behaald, schroom dan zeker niet om dit in je cv te vermelden. Het is immers overtuigende bewijslast dat jij een gedreven kracht bent. Dit is niet in elke branche even makkelijk, maar zodra je cijfers kunt noemen, is dit zeker aan te raden.

✓ Is de cv vrij van spel- en typefouten?

Dit klinkt als een open deur, maar je wilt niet weten hoe vaak er nog slordigheden in een cv staan. Vaak zie je sommige fouten zelf niet meer. Het is daarom aan te raden om je cv nog even door iemand te laten controleren. Dit kan gewoon een vriend of vriendin zijn of zelfs iemand die professioneel bezig is met het maken van cv’s.

Gemiddeld besteden recruiters 6 seconden aan het bekijken van je cv, dus hanteer deze checklist om de beste indruk te maken. We wensen je heel veel succes!