Buitenlandse stages, minors in het buitenland of een talencursus in het buitenland – je hoort het steeds vaker. Wij weten dat Nederlanders bekend staan om de reislustigheid, maar ook studenten trekken er steeds vaker op uit. Maar hoe regel je zoiets en hoe zorg je ervoor dat de kosten niet te hoog oplopen? Hier een aantal handige tips!
Vroegtijdig beginnen
Zorg dat je vroegtijdig begint met het zoeken van een stage. Wanneer je een stage in het buitenland wilt doen gaat hier vaak meer tijd overheen dan wanneer je gewoon in Nederland bent. Dit komt omdat er veel meer geregeld moet worden. Ook is de communicatie minder snel doordat er veel afstand tussen de stagiair en het stage bedrijf zit. Vooral wanneer je naar een land wilt waar je een visum nodig hebt is het van belang om er niet al te lang mee te wachten. De visum procedure kan vaak oplopen tot 8 weken lang papierwerk!
Stage regelen in het buitenland
Wanneer studenten ervoor kiezen om binnen Europa stage te gaan lopen zullen zij in aanmerking komen voor een Erasmus beurs. Dit is een beurs waarbij studenten geld krijgen van de overheid voor de stage. De hoeveelheid hangt af van de plek waar de studenten stage lopen. Zo krijgen studenten bijvoorbeeld voor Londen meer geld als voor Barcelona, aangezien Londen een stuk duurder is om te leven.
Er zijn ook veel studenten die meteen ver weg willen voor hun stage. Deze studenten kunnen helaas niet in aanmerking komen voor de Erasmus beurs en zullen daarbij waarschijnlijk hulp nodig hebben van een bemiddelingsbureau. Dit komt omdat de studenten vaak zelf geen ingangen hebben bij de grote bedrijven en hierdoor lastig aan een stage plaats komen. Daarbij is het regelen van een visum ook vaak erg veel gedoe waardoor zij dit liever laten doen door een bedrijf, waardoor zij zelf tijd overhouden voor het voorbereiden van randzaken. Sommige bedrijven vragen direct bij de aanvraag al om een aanbetaling maar sommige bedrijven hoeven de studenten pas te betalen wanneer zij daadwerkelijk een stage en visum geregeld hebben, zoals: IO New York, IO USA en IO Cape Town.
Studentenaccommodaties zoeken in het buitenland
Wanneer de stage geregeld is, komt het volgende onderwerp naar boven – namelijk; een kamer! Studentenkamers worden vaak voor te veel geld verhuurt aan internationale studenten in de populaire studentensteden. Dit is zonde van het geld en hier hebben wij een goede oplossing voor gevonden.
Het online platform Student Rooms Abroad biedt betaalbare kamers in verschillende populaire studentensteden aan, zoals in; Kaapstad, Stellenbosch, Budapest, Bali, Barcelona en New York. Op dit platform kunnen studenten gratis zoeken naar studentenaccommodaties. Alle accommodaties zijn gecontroleerd waardoor studenten er zeker van zijn dat de huisbazen betrouwbaar zijn. Vooral Kaapstad is een van de bekendste studentensteden op dit moment. Studenten vertrekken massaal naar het zuidelijkste puntje van Afrika om daarbij de studie te combineren met reizen. Voor tips bij het reserveren van een kamer in Kaapstad, zie deze blog! Als studenten ergens anders stage willen lopen zijn Craigslist en AirBnB ook erg populaire website bij het zoeken van goedkope studenten accommodaties.
Cultuurverschillen
Ook niet onbelangrijk, houd rekening met cultuurverschillen! Elk land heeft andere normen en waarden, het is daarom belangrijk dat de student zich daar bewust van is en zich daarover ingelezen heeft. Het zou zonde zijn om mensen een ander gevoel te geven dan dat je bedoelt tijdens je stage 😉
Skype/Facetime
Zorg ervoor dat je al een keer uitgetest hebt hoe Skype en Facetime werkt, zodat je alleen maar een Wi-Fi code nodig hoeft te hebben om met je vrienden en familie te kunnen praten.
Simkaart
Zoek van te voren uit hoe het met telefoneren en internet op je mobiel zit. In veel landen heb je bijvoorbeeld LycaMobile, dit is een bedrijf dat losse abonnementen verkoopt op simkaartjes waardoor je toch de hele dag bereikbaar bent tegen lage kosten. Uiteraard is het ook belangrijk om deze buitenlandse gegevens achter te laten bij je vrienden en familie in Nederland, zo kunnen zij jou makkelijk bereiken wanneer er iets aan de hand is.
Het vinden van internationale studenten in de omgeving
Wanneer je in je eentje op reis bent, kan dit soms eenzaam zijn. Vooral wanneer je op een stageplek werkt waar geen mensen van jouw leeftijd rondlopen. Voor deze gevallen zijn er heel wat platformen die jou kunnen helpen met het vinden van lotgenoten. Een van deze platformen is Facebook. Op Facebook zijn verschillende community’s en studenten waar wekelijks activiteiten mee geregeld worden.
Heb jij nog meer tips voor studenten die stage willen lopen in het buitenland? Deel ze dan hieronder!