Op het moment dat je geen vacature kunt vinden voor een functie die bij jou past, is een open sollicitatie een handige manier om jezelf onder de aandacht te brengen bij werkgevers. Waar moet je op letten bij het schrijven van een open sollicitatiebrief?

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een sollicitatie, waarbij je jezelf aanbiedt bij een werkgever, zonder dat er een concrete vacature is.


Het schrijven van een brief bij een open sollicitatie vereist de nodige aandacht. Omdat jij degene bent die op zoek is naar een baan, is het nóg belangrijker een verpletterende indruk achter te laten met jouw brief.

De organisatie

Het allerbelangrijkst is jouw kennis over het bedrijf waar je solliciteert. Verdiep je in de organisatie, de werkwijze en de mensen die er werken. Zodoende kun je motiveren waarom je juist voor dit bedrijf wilt werken. Denk behalve aan vaardigheden, kennis en diploma’s ook aan karaktereigenschappen die passen binnen de organisatie waar je solliciteert. Bel van tevoren op om informatie in te winnen. Hiermee trek je direct de aandacht en is de kans groter dat jouw brief met meer interesse wordt gelezen.

Enthousiasme

Laat in de brief duidelijk naar voren komen dat je dolgraag aan het werk wilt bij de werkgever waar je solliciteert. Het enthousiasme moet al in de eerste zin van de brief naar voren komen.


Geef duidelijk aan op wat voor functie je solliciteert en gebruik de juiste benaming voor de functie, je hebt jezelf immers verdiept in de organisatie. Vertel echter ook dat je geïnteresseerd bent in vergelijkbare functies. Wellicht heeft de werkgever een andere functie beschikbaar die jou op het lijf is geschreven.

Geduld

De kans dat het bedrijf direct een functie voor jou beschikbaar heeft, is niet zo heel groot. Reken er dan ook niet op dat je direct wordt aangenomen. Vaak bewaren werkgevers alle binnengekomen brieven. Zodra er een vacature is, zullen zij deze doornemen en wellicht contact met jou opnemen. Geef in de brief aan dat je momenteel op zoek bent naar werk, maar ook in de toekomst interesse hebt in de functie waar je op solliciteert.

Voorbeeldbrief open sollicitatie

[Jouw voornaam en achternaam]

[Adres]

[Postcode en Woonplaats]


 

[Naam geadresseerd bedrijf]

T.a.v. [naam contactpersoon]

[Adres geadresseerd bedrijf]

[Postcode en Vestigingsplaats]


 

[Plaats, datum van schrijven],

 

Betreft: Open sollicitatie op [functie]

 


Geachte heer/mevrouw [Achternaam],

Op zoek naar een uitdagende functie waarbij ik mij verder kan ontwikkelen als [beroep], werd mijn interesse gewekt door [naam bedrijf]. De werkzaamheden bij [naam bedrijf] spreken mij uitermate aan en passen bovendien uitstekend bij mijn genoten opleiding. Ik zou dolgraag werken voor uw organisatie en daarom wil ik bij deze graag solliciteren op de functie van [naam functie] of een vergelijkbare positie.

Na in januari aan de [naam school of universiteit] te zijn afgestudeerd als [genoten opleiding] kan ik niet wachten om mijn opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Na twee succesvolle stages bij [stageplek] en [stageplek], heb ik nu behoefte aan een baan met [noem hier een vaardigheid of eigenschap waar de werkgever naar op zoek is, denk aan verantwoordelijk, eigen inbreng, zelfstandigheid etc.] en [noem een ander aspect]. [Naam bedrijf] biedt deze mogelijkheden. Bovendien geeft uw organisatie mij de mogelijkheden mijzelf verder te ontwikkelen.

Getuige de goede cijfers die ik tijdens mijn studie [naam opleiding] heb gehaald, beschik ik over de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de werkzaamheden bij [naam bedrijf]. Bovendien werd ik geprezen om [noem hier kwaliteiten die passen bij de werkgever waar je solliciteert].

Het spreekt mij erg aan dat er bij [naam bedrijf] veel aandacht wordt besteed aan [eigenschap]. Daarnaast ben ik [noem een kwaliteit of eigenschap die past bij de werkgever waar je solliciteert]. Bovendien heb ik door mijn jarenlange ervaring als [functie eerdere baan], laten zien dat ik in staat ben [noem kennis of vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens eerder werk]. Bovendien ben ik enthousiast over [noem een reden waarom je enthousiast bent over de werkgever waar je solliciteert].

Ik hoop met mijn brief uw nieuwsgierigheid te hebben gewekt en hoop dat er per direct of in de toekomst binnen [bedrijf] een functie beschikbaar is, die past bij mijn profiel. In bijgevoegd curriculum vitae vindt u meer informatie over mijn behaalde diploma’s en opgedane werkervaring. Graag licht ik mijn motivatie in een persoonlijk gesprek verder toe.

Met vriendelijke groet,
[Jouw voornaam en achternaam]

 

Bijlage: Curriculum Vitae