Het starten van een bedrijf kost altijd geld. De eerste kosten ben je al kwijt bij de inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel. Dat kost eenmalig 50 euro. Daarnaast ben je kosten kwijt om een website te beginnen of webwinkel te starten.

Ga je een webshop beginnen? In dat geval is er de keuze om een eigen voorraad in te slaan. Dan heb je opbergruimte nodig en moet je misschien wel een magazijn huren. Of je kiest voor dropshipping dan bespaar je al op de inkoopkosten van producten. Een Shopify Webshop beginnen als ondernemer biedt beide opties. Je betaalt dan wel maandelijks kosten voor een van de abonnementen. Verleen je een dienst? Dan wil je misschien een eigen kantoor huren of bespaar je op deze kosten door vanuit huis te beginnen.


Laptop en inventaris

Een goede laptop is onontbeerlijk als je online ondernemer bent. Dat geldt ook voor een goed bureau en een goede bureaustoel. Je brengt als online ondernemer natuurlijk aardig wat uurtjes door achter je bureau. De kosten hiervan lopen uiteen en het budget heb je zelf in de hand. Houd maar rekening met een minimaal bedrag van 1.000 euro voor deze uitgaven en dan heb je nog niet eens de beste spullen. Het zijn wel eenmalige uitgaven als je online ondernemer bent.

Terugkerende kosten

Er is ook een grote post met terugkerende kosten voor online ondernemers. Denk alleen maar aan de kosten van je website. Misschien laat je die wel ontwerpen en onderhouden door een full service internetbureau. Of maak je gebruik van een compleet concept, zoals een Shopify webwinkel waar je dan maandelijks voor betaalt. Of ga je aan de slag met WordPress? Ook dan zijn er terugkerende kosten voor je domeinnaam en de webhosting. Naast deze kosten moet je ook rekening houden met de kosten voor een zakelijke rekening en met uitgaven voor de boekhouding.

Het is mogelijk om de administratie in een zelfgemaakt bestand bij te houden. Het is echter aan te raden om een goedkoop abonnement te nemen voor een boekhoudprogramma. Of wil je alles liever uitbesteden? Dan moet je rekening houden met de uitgaven van een boekhouder. Die kan ook mooi meteen de btw-aangifte verzorgen en aangifte inkomstenbelasting doen. Een boekhoudprogramma kost ongeveer 10 euro per maand en een boekhouder het veelvoudige. Wil je als ondernemer goed verzekerd zijn? Houd dan rekening met de kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Denk je ook alvast aan je pensioen? Daar mag je ook een bedrag voor reserveren en tot de totale kosten rekenen.


Kosten voor reclame

Er zijn nog meer kosten als je online wilt ondernemen. Om een goede basis voor succes te creëren, is reclame belangrijk. Gratis reclame is mooi, maar de kans is toch groot dat je gewoon moet betalen voor advertenties. Bijvoorbeeld met een Facebook Ads campagne of Google Shopping Campagne. Of misschien wil je ook wel op Instagram of Snapchat adverteren als je doelgroep daar zit. Het is overigens goed om te weten dat kosten in het kader van je bedrijf als zakelijke kosten aftrekbaar zijn.