Misschien heb je wel minder lesuren, zijn je lessen helemaal gestopt of kun je niet meer werken bij je bijbaantje, omdat het bedrijf heeft besloten om bijvoorbeeld de winkels dicht te gooien. De coronacrisis heeft een impact op ons allemaal. Veel studenten geven via de hashtags #coronahulp en #coronaoppas aan dat zij graag hulp willen bieden aan de thuiswerkende ouders en ouders met vitale beroepen. Helaas weten zij vaak niet hoe ze deze personen op een veilige en handige manier kunnen helpen. Heb jij door deze situatie ook meer vrije tijd en wil je toch graag wat geld verdienen, of anderen ergens mee helpen? Lees dan vooral door! Wij geven een aantal ideeën voor je, zodat je weet wat je kan doen voor de mensen om je heen en wellicht voor jezelf.
Online huiswerkbegeleiding
De scholen zijn gesloten wat betekent dat er veel kinderen thuis zitten die (online)huiswerk hebben meegekregen en geen lessen meer hebben van hun juffen en meesters. Op het nieuws werd er al aangegeven dat veel leraren, maar ook ouders zich zorgen maken over de achterstand die de kinderen oplopen door de sluiting van de scholen. Ouders kunnen deze kinderen niet altijd even goed helpen, omdat zij bijvoorbeeld zelf nog veel aan het werk zijn of weinig tot geen kennis hebben van de Nederlandse taal. Ben jij goed in een bepaald vak, wil je een extra centje bijverdienen en wil je graag deze kinderen helpen met hun huiswerk? Wellicht is online huiswerkbegeleiding dan wel iets voor jou. Op deze manier kun je op een veilige afstand, via een online videoplatform, zoals bijvoorbeeld Skype, de kinderen helpen met hun huiswerk. Via het online platform Babysits kun je tegenwoordig ook aangeven of je graag de kinderen wilt helpen met hun huiswerk.
Verspreid positief nieuws
De afgelopen dagen hebben we veel negatief nieuws gehoord. De meeste gesprekken gaan alleen nog maar over het Covid-19 virus. Voor veel mensen, kan dit voor stress, angst en depressie zorgen. Dit is waarom het erg belangrijk is om juist wat positief nieuws te brengen. Dit kun je op vele verschillende manieren doen. Zo kun je een leuke kaart naar je familieleden of buren sturen, minimaal één positief bericht per dag verzenden naar je vriendengroep of een bloemetje voor de deur van de buurvrouw leggen. Voor jezelf zou je er voor kunnen kiezen om maximaal één keer per dag het nieuws te bekijken en elke dag 3 dingen op papier te schrijven waar je gelukkig van wordt. Op deze manier help je elkaar, maar ook jezelf met een goede gemoedstoestand en een positieve attitude.
Houd de mensen om je heen goed in de gaten
Tijdens deze vervelende periode is het maar al te belangrijk om goed voor elkaar te blijven zorgen. Houd de mensen om je heen dan ook goed in de gaten. Bel je opa of oma op en vraag of je iets voor hen kan betekenen of bel aan bij je buren en check of zij je hulp nog ergens voor kunnen gebruiken. Je weet maar nooit of zij zich ziek voelen, boodschappen nodig hebben of te bang zijn om naar buiten te gaan en de hond uit te laten. Als jij je nog fit voelt, kun je hen misschien wel een handje helpen met deze kleine taakjes. Onthoud wel dat je altijd 1.5 meter afstand houdt met de mensen om je heen.
Online oppaswerk
Bijna iedereen werkt op dit moment thuis. Dit betekent voor veel ouders dat zij naast thuiswerken ook voor de kinderen moeten zorgen, hen moeten entertainen en hen moeten helpen met hun huiswerk. Voor veel ouders is dit een grote uitdaging. Dit is waarom er nog vele ouders op zoek zijn naar een oppas. Om het oppassen zo veilig mogelijk te maken, is het tegenwoordig ook mogelijk om online op te passen. Mocht de ouder een vergadering of presentatie hebben, dan kan de oppas een tijdje het kind virtueel vermaken. Hier zitten natuurlijk wel strenge regels aan, zoals dat de ouder te allen tijde aanwezig moet zijn in het huis. Zoek jij nog een bijbaantje, dan is online oppassen wellicht iets voor jou!
Heb jij normaal gesproken al een bijbaantje als oppas en heb je een vast oppaskind? Houd dan contact met het kind! Ook voor de kinderen is er veel veranderd. Zo hebben ze geen school meer, zien ze hun vriendjes minder en mogen ze minder vaak buitenspelen. Om de overgang ietwat minder groot te maken is het een mooi gebaar als je toch nog contact met ze houdt. Zo kun je via een online videoplatform een boek voorlezen, dansjes doen, een spelletje spelen of gewoon gezellig kletsen. Op deze manier kun je de band tussen jullie toch nog sterk houden en hierbij ook langzaamaan je oppaskind laten wennen aan de nieuwe situaties en regels die er zijn gekomen door de spreiding van het virus.
Door de mensen om je heen via onder andere de bovenstaande manieren te helpen, help je hen door deze periode te komen en positief te blijven!