Oppassen is een leuke, flexibele en makkelijke bijbaan voor vele studenten. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens opgepast of doe je dat nu nog steeds. Maar weet jij eigenlijk wel hoe het zit als je tijdens het oppaswerk iets kapot maakt? Moet je je bijvoorbeeld verzekeren of hoeven alleen de ouders dit te doen? En heb je enig idee wat voor taken jij als oppas moet uitvoeren en hoeveel je hier per uur voor kunt vragen? Babysits heeft dit voor je uitgezocht! 

Wat zijn de taken als oppas? 


Als oppas ben je aan het werk met kinderen. Je zorgt dat er niks met hen overkomt en daarnaast probeer je er samen met hen een leuke dag van te maken. Een oppas is verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen, wanneer de ouders of verzorgers niet thuis zijn. Naast deze verantwoordelijkheid kan een oppas ook extra taken op zich nemen, mocht de oppas hier voor openstaan. Je kunt hierbij denken aan koken, ophalen en brengen, huishoudelijke klussen, huiswerkbegeleiding en de huisdieren verzorgen. 

Heeft een oppas een certificaat nodig? 

Een oppas is niet verplicht om een certificaat te hebben. Aangezien oppaswerk vele verantwoordelijkheden met zich meebrengt, wordt dit toch aangeraden. Veel voorkomende certificaten en opleidingen die oppassen hebben zijn onder anderen: een Verklaring Omtrent het Gedrag, EHBO-certificaat, oppasdiploma of een opleiding tot Pedagogische medewerker. 


Wat is het gemiddelde oppas tarief?

Het oppas tarief per uur staat niet vast. Dit mag jij als oppas samen met de ouder bespreken. Wel is het handig om te weten wat jij als oppas mag en kan vragen als oppas tarief

In Nederland is het gemiddelde oppas tarief 6.48 euro. Om het oppas tarief zelf op te stellen kun je allereerst naar het minimumloon voor je leeftijd kijken. Ga je nog extra taken verrichten bovenop op het oppaswerk zoals koken en huishoudelijke taken? Dan kun je hier ongeveer 50 cent per taak extra voor vragen. Heb je veel kennis en ervaring of moet je op meerdere kinderen passen? Dan kun je hier ook 50 cent extra voor vragen. Door deze berekening ongeveer aan te houden kom je op je oppas tarief (bron: Oppassen.nl).

Is de oppas verantwoordelijk bij een ongeluk? 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb jij of het oppaskind per ongeluk iets kapot gemaakt in het huis van de ouders? Dan zijn gelukkig de ouders of verzorgers van het oppaskind aansprakelijk voor de schade en zal de aansprakelijkheidsverzekering de kosten dekken. De ouders/verzorgers zijn namelijk je ‘werkgevers’ en jij bent in principe gewoon in dienst bij hen. Dit is waarom zij verantwoordelijk zijn voor de schade. Dit is echter alleen wanneer er sprake is van onmacht. Als de verzekering van mening is dat de oppas de schade had kunnen voorkomen of dat de schade met opzet is aangericht, dan zal de verzekering niks vergoeden. Je kunt hierbij denken aan de volgende situatie;


De oppas heeft de kinderen voor een aantal minuten alleen gelaten terwijl de kinderen aan het spelen waren met verf en lijm. In de tussentijd hebben de  kinderen hun creativiteit geuit op de mooie witte muur in de woonkamer.

In dit geval zal de verzekering geen geld uitkeren, aangezien de oppas dit had kunnen voorkomen. 

Moet je als oppas een verzekering hebben? 

In principe heeft de oppas geen verzekering nodig. Wel kunnen de ouders een aansprakelijkheidsverzekering nemen of een regeling van dienstverlening aan huis nemen. Deze regeling kunnen ouders gebruiken als de oppas maximaal 3 dagen in de week werkt. Werkt de oppas 4 dagen of meer? Dan kunnen ouders deze regeling niet gebruiken, omdat de oppas dan (waarschijnlijk) in loondienst werkt. Een voordeel van een regeling van dienstverlening voor de ouders is dat zij eenvoudig en zonder administratieve lasten een huishoudelijke hulp kunnen inschakelen, zonder dat zij premies, loonbelasting of een werknemersverzekering moeten afsluiten (bron: Rijksoverheid, 2019).

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl) Dé oppas community van Nederland. Wil je graag werken als oppas? Schrijf je dan gemakkelijk, snel en gratis in bij Babysits!