Poker, een kaartspel dat over de hele wereld populair is, wordt zowel als sport als als gokspel beschouwd. In 2010 werd het erkend voor zijn mentale uitdaging door het op te nemen in de lijst van denksporten zoals schaken en dammen – de regels zijn eenvoudig genoeg om te leren maar moeilijk om te perfectioneren.

Het pokerspel kent vele variaties, waaronder meer dan 20 bekende. Het aantal mogelijke varianten moet nog veel groter zijn! Omdat er geen officiële spelregels zijn voor poker, is het aan de individuele spelers en casino’s om te beslissen welk gedrag acceptabel is tijdens een spel.


Poker in het kort

Poker is een kaartspel dat meestal met 52 kaarten wordt gespeeld. Elke speler krijgt een aantal kaarten – meestal 5, maar er bestaan ook varianten waarbij 3 of 7 kaarten worden gebruikt. Bij andere variaties heb je weer te maken met een deel gesloten kaarten en een deel open kaarten. Ook wel gemeenschappelijke kaarten genoemd die je kunt gebruiken om de hoogste hand te maken.

Bij poker draait het allemaal om concurreren tegen andere spelers en proberen de hoogste hand te krijgen. (Het is niet zoals een game waar je tegen de dealer spelt, games als blackjack vind je op betFIRST.) Degene met de beste combinatie kaarten wint die ronde, wat betekent dat hij een deel van de pot mee naar huis neemt die is gemaakt door iedereen die heeft ingezet.

Bij iedere beurt mag een speler inzetten. Er gelden minimale inzetten. Zo is er altijd een small en een big blind. In de meeste pokervarianten zit de small blind links van de dealer en moet elke ronde een minimumbedrag inzetten, terwijl zijn tegenstander – de big blind – een grotere inzet moet doen. Tenzij beide spelers ervoor kiezen om niet te spelen (door te ‘folden’) of all-in zijn met geen chips meer over in hun stacks/posities; dan is het de beurt aan de volgende kaart!


In het spel

Bij poker worden de kaarten gedeeld en hebben spelers verschillende mogelijkheden om te verhogen of te folden. Als je een bet callt en de volgende speler verhoogt, is het te laat om te folden. Je moet die raise evenaren of opnieuw verhogen als er nog steeds een mogelijkheid is om jouw hand de zijne te laten verslaan. Wanneer iedereen called wordt het tijd voor de showdown waarbij iedereen zijn hand laat zien. En de hoogste hand wint de pot.

Tactieken

Poker is niet voor iedereen. Daar moeten we eerlijk in zijn, want er komt meer bij Poker kijken dan alleen de hoogste hand hebben. Bij online poker is het veel moeilijker om je tegenstanders te lezen omdat je hun gezichten niet kunt zien. Je moet leren hoe ze spelen door hun acties te bestuderen en proberen te raden welke kaarten ze zouden kunnen hebben op basis van die acties.

Een Pokerface

Vandaar ook de term Pokerface. Je hebt een Pokerface als je goed kunt verbergen dat je goede of slechte kaarten hebt en wanneer je aan het bluffen bent. Dat maakt het voor een tegenstander lastiger om je te lezen en om in te schatten of je de boel in de maling aan het nemen bent of met goud in handen zit. In dat eerste geval zal de speler met de betere hand je bluf pareren en in het geval van goede kaarten zullen je tegenstanders folden.

Dit is echter een voordeel omdat je toch zult winnen. Maar zorg er ook voor dat als je je goede kaarten onthult door met een glimlach van oor tot oor te zitten, de kans groot is dat mensen niet geïnteresseerd zijn om tegen je te spelen en de pot aantrekkelijker te maken (bijv. verhogen).