Bijna iedereen heeft tijdens zijn of haar werkzame leven wel eens van die momenten waarop je je afvraagt of je wel gelukkig wordt van waar je mee bezig bent en of het niet eens tijd is om je carrière een nieuwe richting op te sturen. Dilemma’s die daar vaak mee gepaard gaan zijn vragen als: “Kies ik voor het bekende en het veilige of kies ik voor het risicovolle onbekende? Kies ik voor een lager inkomen met meer werktevredenheid of voor een hoger salaris met meer stress?”

Is het je waard om je huidige leven om te gooien om je dromen na te streven? Het zijn allemaal keuzes die je niet maakt met behulp van een simpel voor- en nadelen lijstje. Het zijn keuzes waar je goed over moet nadenken. De volgende 7 vragen kunnen je hier misschien een beetje bij helpen.


1 . Hoe bang maakt het je?

De meeste ontwikkeling bereik je als je buiten je comfortzone treedt. Wees ambitieus! Zelfs als de logica iets anders suggereert kan het van grote toegevoegde waarde zijn om te kiezen voor het onbekende. Dat is eng, maar als je de angst niet kunt overwinnen zal er ook weinig veranderen aan je carrière.

2. Hoe meet je jouw succes?


Als je je succes meet aan de hand van promoties en bonussen dan heb je je misschien wel op de verkeerde dingen geconcentreerd. Dit zijn namelijk bijproducten van je werkzaamheden. De resultaten van je werkzaamheden en de persoonlijke en professionele ervaring die je opdoet bij de uitvoer daarvan kunnen ook een graadmeter voor succes zijn. Staat deze laatste graadmeter al een tijdje stil? Dan is het verstandig om het heft in eigen hand te nemen en te kiezen voor een nieuwe stap in je carrière.

3 . Ben je gemotiveerd om iets nieuws te leren?

Gedurende je opleiding heb je altijd de opdracht meegekregen om je te specialiseren. Maar dit kan verraderlijk zijn. Door te specialiseren kun je gevangen komen te zitten in je vertrouwde en comfortabele baan. Dit kan ten koste gaan van je zelfontwikkeling en het kan je beperken in het ontdekken van je potenties. Hoe gemotiveerd ben je om iets nieuws te leren? Een carrièreswitch is op de korte termijn altijd een risico maar zorgt voor een bredere ontwikkeling en kan op de lange termijn haar vruchten afwerpen.

4 . Helpt je voorgenomen carrièrestap je om iets nieuws over jezelf te leren?

Soms blijken vakgebieden waarvan je van tevoren nooit had verwacht dat je het interessant zou vinden, een enorme bron voor ontwikkeling en inspiratie te zijn en leer je door te kiezen voor het onbekende iets nieuws over jezelf en je interesses. Misschien leiden je talenten je binnen een andere branche of ander vakgebied je veel sneller naar een interessante functie of naar meer verantwoordelijkheid.
Je leeftijd speelt hierbij wel een belangrijke rol. Hoe jonger je bent, hoe relevanter het ontdekken van je eigen talenten is. Van het ontdekken van een verborgen talent in de herfst van je carrière heb je nu eenmaal minder profijt dan wanneer je dit in je twintiger jaren ontdekt.


5. In hoeverre laat je je beïnvloeden door de mening van familie en vrienden?

De mensen die het meeste van je houden, willen je behoeden voor misstappen. Daarom sturen deze mensen je automatisch altijd naar de meest veilige keuze. Hoewel ze hiermee de beste bedoelingen hebben, kan deze invloed verstikkend zijn.

Als je familie en vrienden je weer weg willen leiden van een carrièremogelijkheid, realiseer je dan, dat het maken beslissingen over je persoonlijke groei vaak alleen door jezelf gemaakt kunnen worden omdat het voor anderen moeilijk is om jouw beweegredenen te begrijpen.

6 . Wordt je al opgewonden als je erover praat?

Als je niet kunt stoppen om anderen over je plannen te vertellen is dat een teken van enthousiasme. En enthousiasme is van cruciaal belang om van je carrièrestap een succes te maken.


Ben je enthousiast over het winstpotentieel van je plannen? Of van de uitkomsten of ervaringen? Het is goed om in kaart te brengen waar je het meest enthousiast van wordt. Dat is namelijk waar jou focus moet liggen. De volgende stap die je neemt moet die focus versterken.

7 . Wordt je door je beslissing straks omringd door gepassioneerde mensen?

Neem de mensen met wie je straks komt samen te werken mee in je overweging. Zijn dit energieke en gepassioneerde mensen? Dan is de kans groot dat je veel van ze leert en je jezelf beter en sneller kunt ontwikkelen. Passie en energie is besmettelijk. Zorg dat je erdoor omringd wordt.

Dit blog verscheen eerder op Yupsters.nl – Voor Young professionals met ambitie. Yupsters.nl is onderdeel van trainingsbureau Red Pepper producties