Je bent klaar met studeren en begint aan een nieuwe levensfase: je wilt gaan werken. Toch zul je eerst werk moeten vinden en dan ontkom je niet aan het solliciteren voor een baan. Solliciteren is vaak ook een kwestie van veel doen, maar je kunt het snel leren door veel sollicitatietips toe te passen.

//


Wat zijn de belangrijkste sollicitatietips?

De meeste mensen vinden solliciteren geen leuke bezigheid. Je moet jezelf goed kunnen verkopen, er zijn vaak meerdere mensen die solliciteren voor een bepaalde functie en je wordt vaak gewezen op je zwakke punten door middel van een capaciteitentest of sollicitatiegesprek. Toch kun je er zelf heel veel aan doen om succesvol een sollicitatie te doorlopen. Volg onderstaande sollicitatietips en je verhoogt je kans op een goede baan!

1. Verdiep je in de organisatie

Organisaties hechten grote waarde aan de kennis die een sollicitant heeft over de organisatie. Het is een teken dat je je goed hebt ingelezen voordat je een sollicitatiebrief schrijft. Maar bovenal toont het aan dat je gemotiveerd bent om voor de desbetreffende organisatie te gaan werken. De eerste sollicitatietip is dus inlezen in de organisatie. Maar hoe verdiep je je in een organisatie?

Je begint bij het begin en kijkt op hun website wat er allemaal te vinden is over de organisatie.


  • Wat is de visie van de organisatie?
  • Wat zijn de voornaamste werkzaamheden en hoe worden deze uitgevoerd?

Maar ook:

  • Is de organisatie onlangs in het nieuws gekomen? Hiermee laat je zien dat je de actualiteiten volgt en niet zomaar alles op kan noemen wat op hun eigen website staat.

2. Laat je sollicitatiebrief vooraf door iemand controleren

Het schrijven van een sollicitatiebrief is een belangrijk onderdeel van solliciteren en bij veel grote organisaties ook de eerste ronde waarin een selectie wordt gemaakt. Door middel van een sollicitatiebrief maakt een organisatie namelijk voor het eerst kennis met jou.

Door voldoende aandacht aan de brief te besteden en deze eventueel een keer te laten controleren door iemand die met een objectieve blik kun je de brief met een goed gevoel versturen.

3. Update je CV en LinkedIn-profiel

Het Curriculum Vitae, ook wel afgekort als CV, voeg je altijd toe bij je sollicitatiebrief. Een belangrijke sollicitatietip is dan ook om je CV goed op orde te brengen. In het CV vermeld je welke werkervaring je hebt opgedaan en welke scholing je hebt afgerond. Vergeet ook niet om je LinkedIn-profiel volledig bij te werken. Deze moet praktisch hetzelfde zijn als de CV die je met je brief meestuurt. Tegenwoordig kijken recruiters namelijk vaak naar je LinkedIn-profiel.


Op basis van je CV, in combinatie met de sollicitatiebrief, wordt gekeken of je in aanmerking komt voor een volgende ronde, dit is vaak een competentiegesprek of sollicitatiegesprek.

4. Doe een rollenspel met een goede vriend

Wanneer je brief is goedgekeurd door de organisatie waar je hebt gesolliciteerd, kun je uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Dit gesprek is met name bedoeld om te kijken of je een klik hebt met de organisatie en vice versa. Toch kun je heel veel van tevoren goed voorbereiden om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen:

– Doe een rollenspel met een vriend of vriendin om je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk na te bootsen.

– Probeer lastige vragen te verzinnen tijdens het rollenspel

– Vraag jezelf af wat jouw specifieke kwaliteiten zijn en wat jij de organisatie te bieden hebt. Dus waarom moet de organisatie juist jou kiezen, en niet iemand anders?


Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

5. Kleding is een belangrijk onderdeel van je presentatie

Goed voorbereid zijn op een sollicitatiegesprek heeft niet alleen te maken met je kennis over de organisatie. Een groot deel gaat ook om jou: kom je zelfverzekerd over? Hoe is je presentatie? Vergeet hierbij niet dat kleding een grote rol speelt. De algemene tip is beter overdressed dan underdressed. Maar als je niet zeker bent over de juiste kledingkeus, probeer dan via via te achterhalen wat een correcte kledingstijl is voor je sollicitatie.

6. Overige sollicitatietips

– Wees op tijd bij je sollicitatiegesprek

– neem een positieve en actieve houding aan, maar overdrijf hier niet in

– Maak duidelijk dat je graag voor de organisatie zou willen werken, wees gemotiveerd.

 


Weet jij zelf nog goede sollicitatietips die anderen helpen? Laat het hieronder weten via een reactie!