De zorgverzekering viel in 2013 een stuk voordeliger uit dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat jaarlijks bijhoudt wat we betalen aan zorgpremie. Het valt vooral op dat minder huishoudens gebruik maken van een aanvullende zorgverzekering, iets dat bij jongeren bovendien al langer het geval is.

Minder aanvullende verzekeringen

Van de huishoudens met de laagste inkomens heeft een kwart op dit moment geen aanvullende zorgverzekering meer, dat percentage ligt onder jongeren nog hoger. Zij maken doorgaans slechts gebruik van de basis zorgverzekering. Een goedkope zorgverzekering voor jongeren kost op die manier maximaal een paar tientjes meer dan het bedrag dat je aan de andere kant een zorgtoeslag ontvangt. Gemiddeld betaalden we in Nederland per huishouden in 2013 zo’n €215 per maand aan zorgpremie, waarmee de kosten 4% lager lagen dan in 2012.


350.000 huishoudens met lagere premie

Het aantal aanvullende zorgverzekeringen nam onder de gehele bevolking af, in 2013 maakte 17% van de huishoudens daar geen gebruik van. Het jaar daarvoor was dat slechts 12%. Dit geeft aan dat we de aanvullende zorgverzekering steeds vaker links laten liggen, iets waarmee ook de zorgverzekering voor jongeren voordeliger uitvalt. Het gaat inmiddels om zo’n 350.000 huishoudens die hier geen gebruik meer van maken, om te besparen op de zorgkosten die zij maandelijks maken.

Zorgverzekering voor jongeren viel voordeliger uit

Zorgverzekering voor jongeren viel voordeliger uit

Hoge inkomens vaker een aanvullende verzekering

Het zijn aan de andere kant de hogere inkomens die nog wel vaker gebruik maken van een aanvullende zorgpolis. Onder hoge inkomens heeft slechts 14% van de mensen geen aanvullende verzekering, al was dat in 2012 nog maar 9%. Onder de laagste inkomens maakt 28% van de mensen daar geen gebruik meer van, een percentage dat in 2012 op 22% lag. Met name jongeren maken hier al enige tijd geen gebruik meer van, zodat ze hun zorgverzekering voor jongeren voordelig kunnen afsluiten en er genoeg geld overblijft voor andere leuke dingen.