Het selecteren van de juiste zorgverzekering is enorm belangrijk.
Heb je jezelf onderverzekerd en moet je een medische behandeling ondergaan die niet wordt vergoed, dan kan dit je duizenden euro’s kosten. Het is dus wijs om goed je situatie en de verschillende zorgverzekeringen te inventariseren, voordat je een polis afsluit bij een zorgverzekeraar. Hoeveelkrijgjij.nl helpt je graag een eind op weg bij de vraag welke zorgverzekering je moet kiezen.
De minimale zorgpolis
Iedere Nederlander moet verzekerd zijn voor ziektekosten. De zogeheten basisverzekering is daarbij het minimum. Met deze polis ben je verzekerd voor zorg bij bijvoorbeeld huisartsen, apotheken en ziekenhuizen. Er zijn drie soorten. De budgetverzekering is het goedkoopst, maar je kunt alleen bij een zeer select aantal zorgaanbieders terecht. Wil je naar een dichtbijgelegen aanbieder, dan is het slim om te checken of de potentiële zorgverzekeraar er een contract mee heeft. Bij de restitutieverzekering, de duurste van de basisverzekeringen, krijg je de prijs voor alle behandelingen vergoed – ongeacht de zorgaanbieder. De naturaverzekering ten slotte zit er tussenin: ga je naar een aanbieder waarmee de verzekeraar geen overeenkomst heeft, dan betaal je een deel van de kosten zelf.
Vergoede zorg: welke zorgverzekering?
De basisverzekering vergoedt een standaard, door de overheid vastgesteld en beperkt aantal zorgbehandelingen. Denk je een beroep te moeten doen op bijvoorbeeld een fysiotherapeut, orthodontist of een alternatieve behandelaar, dan doe je er verstandig aan een aanvullende verzekering te nemen. De meest genomen aanvullende verzekering is de tandartsverzekering. Veruit de meeste tandartszorg wordt niet vergoed bij de basisverzekering, bij een tandartsverzekering wordt normaliter 75% vergoed. Het is altijd lastig in te schatten welke zorg je volgend jaar nodig hebt. Maar als je bijvoorbeeld weet dat je een bepaalde dure behandeling (zoals kronen laten zetten) voor de boeg hebt, dan is het slim om je verzekering hierop af te stemmen. Reken overigens wel uit wat je per jaar meer betaalt aan premie en wat het bedrag is dat je daarvoor terug zou krijgen, het laatste moet natuurlijk wel (beduidend) meer zijn.
Eigen risico
De hoogte van het eigen risico is variabel. Je kunt besparen op je maandelijkse premie door te kiezen voor een zorgverzekering met een hoog eigen risico (bijvoorbeeld 700 euro). Heel veel zorgkosten gaan eerst van het eigen risico af, dus als je veel zorgkosten moet maken zul je bij een hoog eigen risico ook veel zelf moeten betalen. Er is sowieso altijd een eigen risico, dat is bij wet vastgesteld. In de regel wordt ‘ie voor ieder nieuw jaar met een paar procent verhoogd.
Online verzekeringen
Veel zorgverzekeraars bieden ook online varianten van hun zorgverzekeringen aan. Dat betekent dat je je zaken (afsluiten van de polis, indienen van de declaraties, facturen ontvangen, etc.) online regelt. En wel tegen een beduidend lagere prijs, aangezien je zorgverzekeraar veel minder administratiekosten heeft. Op jaarbasis kan zo’n online zorgverzekering tot wel 200 euro schelen ten opzichte van zijn ‘offline’ broer!
Overstappen?
Per jaar kun je overstappen op een andere zorgverzekeraar. In het najaar maken de zorgverzekeraars hun tarieven voor het nieuwe jaar bekend. Vanaf dan kun je dus gaan bepalen welke zorgverzekeraar voor jou de beste polis in petto heeft. De nieuwe polis gaat altijd per 1 januari in, maar tot 1 februari is het mogelijk om – met terugwerkende kracht – over te stappen voor het nieuwe jaar.