Je zorgverzekering is een maandelijks terugkerende kostenpost. Het drukt aldus aardig op je persoonlijke begroting. Er zijn manieren om te besparen op je zorgverzekering. Slim omgaan met het eigen risico is er daar één van. Hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel, waarin we uitleggen wat het eigen risico van een zorgverzekering is, hoe je dat kunt aanpassen en wanneer dit slim of juist niet slim is om te doen.
Wat is eigen risico van een zorgverzekering?
Eigen risico betekent eigenlijk de zorgkosten die voor eigen rekening komen. Het idee erachter is dat mensen tot een bepaald bedrag zelf kunnen opdraaien voor zorgkosten die ze moeten maken. Het is ook een prikkel dat mensen niet zomaar allemaal zorg gaan nemen, aangezien ze voor de eerste kosten zelf moeten betalen. In 2015 is het bedrag dat voor eigen risico is 375 euro, voor 2016 is het met een tientje omhooggegaan naar 385 euro. Moet je kosten maken voor bijvoorbeeld ziekenhuiszorg, ziekentransport, geneesmiddelen of bloedonderzoek, dan gaat dit eerst van je eigen risico af. Oftewel: zolang je je eigen risico nog niet hebt ‘opverbruikt’, komen deze kosten voor eigen rekening. Pas boven dit bedrag zal je zorgverzekeraar ervoor gaan betalen.
Kosten die zijn uitgezonderd van eigen risico
Er zijn een stel soorten geneeskundige kosten die zijn uitgezonderd van het eigen risico. Vaak is dit om heel principiële redenen. Huisartskosten gaan bijvoorbeeld niet van het eigen risico af, omdat we willen dat een bezoek aan de dokter zo laagdrempelig en goedkoop mogelijk is. Gaan mensen niet meer naar de dokter bij bepaalde klachten, dan bestaat het risico dat ze te laat aan de bel trekken en dat de klacht ondertussen veel erger is geworden. Om kinderen te beschermen, gaan zorgkosten voor verzekerden die nog geen 18 zijn ook niet van het eigen risico af. Niet onder het eigen risico vallen daarnaast ook kosten voor zorg rondom een geboorte, de kosten die worden gedekt door een aanvullende zorgverzekering en controle na de operatie bij een orgaantransplantatieoperatie. Sommige zorgverzekeraars maken gebruiken van zogeheten ‘voorkeursmedicijnen’, die ook niet van het eigen risico afgaan. Lees meer over verschillen tussen verzekeraars in ons artikel ‘Welke zorgverzekeraar moet ik kiezen?’
Besparen op vrijwillig eigen risico
Hiervóór bedoelden we met ‘eigen risico’ steeds het verplichte, door de wetgever bepaalde, eigen risico. Er is ook een vrijwillig risico: je kunt ervoor kiezen om het eigen risico op te hogen (met bedragen tussen de 100 en 500 euro). Doe je dit, dan betaal je een lagere premie per maand. Dat lijkt leuk, maar besef wel goed dat het ook betekent dat je een groter bedrag zelf moet lappen als je zorgkosten maakt. Een goed voorbeeld is ziekenhuiszorg. Een operatie kost al snel duizenden euro’s. Verhoog je je eigen risico met 500 euro, dan betaal je in het jaar van de operatie dus 500 euro meer – oftewel gemiddeld 42 euro per maand. Als je jaarlijks behoorlijk wat zorgkosten maakt of voorziet dat je bijvoorbeeld een operatie of duurdere behandeling moet ondergaan, is het over het algemeen niet slim om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Als je bepaalde operaties of behandelingen aan ziet komen, doe je er ook verstandig aan om de juiste aanvullende zorgverzekering(en) te nemen. Hierover lees je alles in het artikel ‘Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?’.
Hoogte eigen risico veranderen
Standaard zal je verzekering het verplichte eigen risico bevatten. Wil je het (vrijwillig) eigen risico verhogen, dan kun je dit bij het afsluiten van je zorgverzekering aangeven. In het najaar kun je rond gaan kijken naar verschillende zorgverzekeringen en ze vergelijken op bijvoorbeeld de premievermindering die ontstaat door het eigen risico te verhogen. Denk hier goed over na. Want heb je eenmaal een verzekering afgesloten, dan kun je het eigen risico niet meer veranderen. Wie zijn eigen risico wil aanpassen, zal dus (per 1 januari en al dan niet bij dezelfde zorgverzekeraar) een andere verzekering moeten afsluiten.