Een relatief grote groep jongeren heeft moeite de zorgverzekering te betalen. Het gaat om een verplichte verzekering, waardoor het van belang is dat je daar al op voorhand goed rekening mee houdt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal mensen dat de zorgverzekeringspremie niet betaalt in 5 jaar tijd met 22% is gestegen. Vooral jongeren kunnen deze premie relatief vaak niet meer opbrengen.

Half jaar achterstand op de zorgverzekering

Er is officieel sprake van een achterstand op het moment dat je de premie voor je zorgverzekering al een half jaar niet meer kunt betalen. Vorig jaar hadden 298.000 mensen in Nederland met die situatie te maken, het gaat om 1 op de 45 volwassenen. De stijging ten opzichte van een jaar eerder bedroeg aan het eind van 2014 zo’n 5,6%. Dat betekent een iets verdere toename dan in 2013, toen het aantal ook al opliep.


Relatief veel jongeren met problemen

Het zijn vooral jongeren die in de problemen lijken te komen. Het CBS geeft aan dat het mensen met een laag inkomen zijn die doorgaans gelden als wanbetaler. Het zijn vooral jongeren, mensen met een uitkering, alleenstaande ouders en allochtonen die moeite hebben om de premie op te brengen. Je kunt als jongere veelal rekenen op een flinke zorgtoeslag. Zorg er daarnaast voor dat je een goedkope zorgverzekering voor jongeren afsluit. Indien je dan nog problemen ervaart is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar of de gemeente, er is veelal ondersteuning mogelijk.

Mensen met lage inkomens en mannen

Het zijn naast de jongeren vooral mensen met een laag inkomen die moeite hebben om de verzekeringspremie te betalen. Van de Nederlanders tot 35 jaar heeft 1 op de 29 te maken met een achterstand. Aan de andere kant is dat onder 65+‘ers slechts 1 op de 250, waardoor ouderen hier veel minder last van lijken te hebben. Het zijn over het algemeen meer mannen dan vrouwen die te maken hebben met een betalingsachterstand, zowel binnen de jongeren als de andere groepen met problemen.