De basisverzekering in Nederland vergoedt veel, maar bij lange na niet alles. Tegen meerprijs kun je jezelf voor van alles en nog wat verzekeren. Maar heb je zo’n aanvullende zorgverzekering wel echt nodig? Wanneer is het slim om er één te nemen? En wanneer juist niet?
Uitgebreidere zorgverzekering
In Nederland is er een door de overheid bepaald minimum voor zorgverzekeringen. Iedereen is verplicht om ten minste deze zogenaamde basisverzekering te nemen. Bij wet wordt bepaald wat daar allemaal in moet zitten. Denk aan de consultaties bij en behandelingen door een huisarts, verloskundige of specialist, een ziekenhuisopname of de kosten voor medicijnen. Voor sommige behandelingen geldt er binnen het basispakket een maximumduur of uiterste leeftijd. Wie in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg verblijft, krijgt binnen de basisverzekering bijvoorbeeld maar ten hoogste drie jaar vergoed. En de kosten voor een fysiotherapeut worden maar betaald tot iemands 18e verjaardag. De aanvullende verzekering is een uitgebreidere zorgverzekering dan de basisverzekering, die zorg bij veel meer verschillende soorten medici en een groter aantal behandelingen dekt.
Soorten aanvullende verzekeringen
Aanvullende verzekeringen vergoeden dus veel meer. Je kunt ze specifiek kiezen bovenop je basisverzekering naar gelang de zorg die je verwacht nodig te hebben, waardoor er veel verschillende soorten van zijn. We gaan hier kort in op de belangrijkste.
Tandartsverzekering
Heb je tandartszorg nodig het volgende jaar, dan is het al snel voordeliger om een tandartsverzekering te nemen. In het basispakket zit weinig tot geen tandheelkundige zorg, alleen in heel specifieke of ernstige gevallen worden de kosten voor je betaald door de zorgverzekeraar. Met een tandartsverzekering worden veelgemaakte kosten voor bijvoorbeeld periodieke controle en de mondhygiënist wel vergoed, zij het doorgaans slechts voor een deel (driekwart) en met een maximum (vaak rond de 250 euro).
Zorgverzekering voor zwangerschap
In veruit de meeste gevallen plannen koppels de komst van hun kindje zorgvuldig. Waarom hier dan ook niet rekening mee houden bij het kiezen van je zorgverzekering? Een aantal kosten wordt standaard vergoed (zoals kraamzorg zonder eigen risico), maar bevallen in het ziekenhuis zonder dat je daar een doktersverwijzing voor hebt bijvoorbeeld niet. Wil je dit graag, dan is het slim om een pakket te nemen bij een zorgverzekeraar dat dit bevat.
Fysiotherapie
Nogal wat mensen kampen van nature veel met klachten aan het bewegingsapparaat, of ze doen een blessuregevoelige sport zoals voetbal of kickboksen. In zo’n geval is het slim om een fysiotherapiepakket te nemen. De basisverzekering betaalt namelijk in de regel slechts de kosten voor de eerste paar afspraken bij de fysiotherapeut voor je.
Oogcorrectie
Heb je een bril of lenzen? Bij aanvullende pakketten krijg je vaak tot een bepaald (meestal niet al te hoog) bedrag compensatie voor de kosten die je maakt. Bij bijna alle verzekeringen is het niet rendabel om alleen voor oogcorrectie een aanvullende verzekering te nemen, de meerkosten die je betaalt voor de verzekering zijn namelijk hoger dan de bijdrage in de kosten.
Rekenen is weten
Niemand heeft een glazen bol waarmee hij de toekomst kan voorspellen. Aldus kan ook niemand weten wat voor medische zorg hij volgend jaar precies moet ondergaan. Sommige kosten kunnen echter zeker zijn, zoals periodieke controle bij de tandarts. Of bijna zeker, zoals kosten die komen kijken bij een zwangerschap. Of waarschijnlijk, als je een sport met veel kwetsuren beoefent of van jezelf veel last hebt van blessures. Bereken daarom wat je aanvullende verzekering op jaarbasis meer gaat kosten versus hoeveel de mogelijke medische behandelingen kosten. Probeer daarin mee te nemen hoe waarschijnlijk de kans is dat de zorgkosten zich gaan voordoen. Kies je voor een basisverzekering? Bedenk dan dat wie spaart, wat heeft in geval van nood. Niets vervelender dan medische zorg nodig hebben en geen geld hebben voor de behandeling!
Ingangseisen
Bij enkele uitgebreidere aanvullende verzekeringen, hanteren zorgverzekeraars ingangseisen. Op basis van een vragenlijst die je naar eer en geweten moet invullen, bepalen ze of je in aanmerkt komt voor de verzekering. Heb je momenteel bepaalde gezondheidsissues, dan kun je uitgesloten worden. In het verzekeringswereldje wordt altijd de parallel getrokken met een brandend huis: dat kun je ook niet meer verzekeren. In onze handige zorgverzekeringvergelijker is dit een punt waaraan ook aandacht wordt besteed.
Lees ook: meer artikelen over zorgverzekering