Iedereen in Nederland die ouder is dan 18 jaar is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. In ieder geval een basisverzekering, zodat je zeker weet dat je voor de meest voorkomende behandelingen verzekerd bent. En dus ook dat die kosten vergoed worden door je verzekeraar. Bij iedere zorgverzekeraar krijg je dezelfde basisverzekering. Houd er alleen wel rekening mee dat de premie (het bedrag dat elke maand van je bankrekening wordt afgeschreven) behoorlijk kan verschillen. Het is dan ook verstandig om jezelf goed te oriënteren voordat je een basisverzekering afsluit.
Wat zit er in de basisverzekering?
Zoals gezegd zorgt de basisverzekering ervoor dat de kosten vergoed worden van de meest voorkomende en belangrijkste zorg. In de basisverzekering zit in ieder geval:
- Bezoek aan de huisarts
- Kosten voor het ziekenhuis: verblijf, vervoer met een ambulance en behandeling door de medisch specialisten
- Kraamzorg
- Tandartskosten voor jongeren van 17 jaar en jonger
- Medicijnen en geneesmiddelen
- Psychologische hulp
- Wijkverpleging
- Beperkt fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en dieetadvisering (over het algemeen heb je dan een chronische indicatie nodig van de specialist die je behandelt)
De overheid bepaalt elk jaar opnieuw wat er wel en niet onder de basisverzekering valt. Anticonceptie bijvoorbeeld is een onderwerp dat al verschillende keren in en uit de basisverzekering is gehaald. Altijd aan het einde van het jaar, zo ongeveer vanaf oktober, wordt bekend wat de wijzigingen zijn voor het komende jaar. Dat is ook het moment dat de zorgverzekeraars hun premies bekend gaan maken en je op televisie en radio bestookt wordt met reclames over zorgverzekeringen.
Welke basisverzekering past bij jou?
Ondanks dat de inhoud van de basisverzekering altijd hetzelfde is, heb je toch ook verschillende soorten polissen. Het gaat dan om de contracten die de zorgverzekeraar heeft afgesloten met ziekenhuizen en zorgverleners. Je kunt kiezen voor de:
- Naturapolis: je kunt alleen terecht bij de gecontracteerde zorgverleners (ga je naar een ander, dan draai je zelf op voor de kosten.
- Budgetpolis: je hebt de keuze uit nóg minder zorgverleners in ruil voor een lagere premie.
- Restitutiepolis: je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat (over het algemeen betaal je hiervoor wel een hogere premie).
- Combinatiepolis: ook bij deze polis bepaal je zelf naar welke zorgverlener je gaat, alleen moet je soms de rekening eerst voorschieten en dan krijg je later het geld terug van de verzekeraar.
Aanvullende zorgverzekering
Denk je dat je zorg nodig gaat hebben, die niet onder de basisverzekering valt, dan kun je beter ook een aanvullende verzekering afsluiten. In tegenstelling tot de basisverzekering, kan de samenstelling van de aanvullende verzekeringen wél veel verschillen per zorgverzekeraar. Bedenk dus vooraf goed wat je nodig denkt te hebben, zoals tandarts, fysiotherapie (en hoeveel fysiotherapie) of bevallen in het ziekenhuis zonder doktersverwijzing, en kies de aanvullende verzekering die bij je past.
Wel of geen eigen risico?
Voor sommige zorgkosten die vergoed worden vanuit de basisverzekering, moet je eerst eigen risico betalen. Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico. In 2016 is dat bijvoorbeeld € 385,-. Het idee achter het eigen risico, is dat iedereen in Nederland die eerste kosten zelf moet kunnen betalen voor de zorg die ze nodig hebben. Ook wilt de overheid dat je bewuster met zorg omgaat. Je leest hier meer over voor welke zorgkosten je eerst eigen risico betaalt.
Speciaal voor jongeren
Verschillende zorgverzekeraars hebben speciale pakketten en verzekeringen voor jongeren. Waarom? Omdat jongeren over het algemeen minder zorgkosten hebben dan ouderen. Kijk daar dus naar wanneer je op zoek gaat naar een zorgverzekering. Vaak krijg je ook nog leuke extra’s als gratis condooms of een gratis reisverzekering. Eerst goed onderzoek doen en vergelijken kan dus wel degelijk lonend zijn!