Ga je studeren in het buitenland, of ga je daar werken of stage lopen? Houd dan rekening met je zorgverzekering voor jongeren. In principe ben je verplicht je Nederlandse zorgverzekering aan te houden, al gelden er andere regels wanneer je gaat werken of stage gaat lopen. Houd daarnaast rekening met je leeftijd.

 


 

SVB en EHIC

Zodra je gaat studeren in het buitenland is het verstandig om contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank, de SVB en hen te vragen naar de verzekeringsstatus. Blijf je Wlz-verzekerd in Nederland? Dan ben je verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, in andere gevallen kun je daar zelf in het buitenland voor zorgen. Ga je studeren in een EU/EER-land of Zwitserland? Zorg er dan voor dat je bij je zorgverzekeraar een EHIC aanvraagt, waarmee je recht houdt op noodzakelijke medische zorg in het land waar je studeert. Bovendien houd je recht op zorg volgens de Nederlandse voorwaarden.

Formulier 111 aanvragen

Ga je in een ander verdragsland? Je kunt een formulier 111 aanvragen bij je zorgverzekeraar, zodat je het recht op spoedeisende hulp in het buitenland kunt behouden. Uiteraard gelden deze overeenkomsten en formulieren zowel voor een zorgverzekering voor jongeren als de reguliere polissen, binnen het Nederlandse zorgstelsel.
Het is daarnaast verstandig om bij je verzekeraar altijd goed na te gaan welke dekking je in het buitenland ontvangt, met name wanneer je daar bijvoorbeeld enkele maanden verblijft. Mogelijk dien je een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, of is het de moeite waard de dekking uit te breiden om de kosten voor medische zorg in het buitenland volledig te kunnen laten dekken.
Blijkt uit je situatie dat je geen zorgverzekering meer nodig hebt in Nederland? Houd er dan rekening mee dat ook de zorgtoeslag dan niet langer beschikbaar is, je dient je aanvraag daarvoor bij de Belastingdienst zelf stop te zetten. Op die manier sluit je de juiste zorgverzekering voor jongeren af wanneer je in het buitenland gaat studeren, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.


 

[daisycon_reis mediaid=”217026″ amount=”5″]