Misschien wil je er nog niet aan denken. Toch is het belangrijk om dat wél te doen. En dan hebben we het over je testament. Wat moet er met jouw zorgvuldig opgebouwde vermogen gebeuren wanneer je komt te overlijden? Als je getrouwd bent en/of je hebt kinderen, dan is dat automatisch geregeld door de wet. Maar wat als je niet getrouwd bent maar wel samenwoont met een ontzettend leuke partner waar je nog heel lang mee samen wilt blijven?


Wie krijgt jouw nalatenschap?

Volgens de wet gaat je nalatenschap naar je wettelijke erfgenamen. Maar wie zijn dat nou eigenlijk?

  • Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is hij of zij de eerste wettelijk erfgenaam. Samen met je eventuele kinderen. Is één van je kinderen overleden, dan gaat dat deel naar je kleinkinderen.
  • Ben je niet getrouwd, dan zijn je ouders, broer en/of zussen de wettelijke erfgenamen. Is je broer of zus overleden en had hij of zij kinderen, dan zijn zij plaatsvervangend erfgenaam.
  • Grootouders volgen daarna en op de vierde plek je overige familie.

Wat gebeurt er als je samenwoont?

Als je naar het rijtje hierboven kijkt, dan wordt er niks gezegd over je partner wanneer je ‘alleen maar’ samenwoont. Wanneer je dan komt te overlijden, heeft je partner geen recht op jouw erfenis. In het ergste geval kunnen je ouders bijvoorbeeld de helft van je huis claimen als onderdeel van je erfenis. Ook al heb je een samenlevingscontract. In een samenlevingscontract wordt namelijk alleen beschreven wat er met de spullen gebeurt wanneer je uit elkaar gaat. En dat geldt dus niet bij overlijden.

Waarom zou je een testament opstellen?

In bovenstaande situatie kun je in je testament vastleggen dat bij overlijden je partner jouw vermogen erft, zodat hij of zij niet met lege handen komt te staan. Dat is bijvoorbeeld verstandig wanneer je samen een huis gekocht hebt. Heb je kinderen, dan kun je vastleggen wie er voor ze zorgt als je er niet meer bent. Ook voor kinderen uit een eerdere relatie, kun je er voor zorgen dat zij recht hebben op een deel van je erfenis. Of bepaal wie de executeur is, oftewel degene die jouw erfenis afhandelt. Wil je misschien dat (een deel van) jouw vermogen naar een goed doel gaat? Ook dat kun je in een testament vastleggen.


Maar het grootste voordeel is nog wel dat je zelf bepaalt wat er met je vermogen gebeurt wanneer je komt te overlijden. Leg je niks vast, dan gaat de wettelijke regeling van kracht. Als dat geen probleem is, helemaal prima natuurlijk. Anders is het goed om zelf de touwtjes in handen te nemen.

Hoe kun je een testament opstellen?

De eerste stap is een afspraak maken met een notaris. In Nederland is een testament namelijk alleen maar rechtsgeldig wanneer deze door een notaris is opgesteld en bekrachtigd. De notaris luistert naar jouw wensen, beantwoordt je vragen en geeft waar nodig advies. Op basis van dat gesprek maakt hij een proeftestament op. Ben je akkoord, dan wordt het definitieve testament opgesteld en ga je nog een keer langs om het document te ondertekenen. Het origineel blijft bij de notaris, jij krijgt een kopie voor je eigen administratie. Ook wordt je testament geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag, zodat iedere notaris deze kan raadplegen na je overlijden.

Wil je meer weten over testamenten? Laat dan hieronder een bericht achter!