Als jongere ben je meestal niet zo met de dood bezig. Het is iets dat hopelijk nog heel ver in de toekomst ligt. Toch is het verstandig om nu al een uitvaartverzekering te nemen. Of om er in ieder geval over na te denken. Waarom is het een goed idee om je te verzekeren?


Een passende uitvaartverzekering kiezen?

Welke soorten verzekeringen zijn er? En waar moet je rekening mee houden als je er eentje uitkiest?

Wat is een uitvaartverzekering?

Het idee achter een uitvaartverzekering is simpel. Je betaalt een maandelijks premie aan je verzekeraar. Als je overlijdt zijn de kosten voor je begrafenis of crematie gedekt. Het kan zijn dat er een bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden, maar het kan ook dat je uitvaart geheel wordt verzorgd door een uitvaartondernemer die aan je verzekeraar is verbonden. Verderop leggen we uit welke soorten uitvaartverzekeringen er zijn.

Wat is een uitvaartverzekering?

Wat is een uitvaartverzekering?

Waarom (nu al) een uitvaartverzekering nemen?

Een uitvaart is enorm duur. Momenteel kost een uitvaart gemiddeld 8.000 euro. Een bedrag dat niet iedereen zomaar kan ophoesten en waar je je nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Door een uitvaartverzekering te nemen voorkom je dit. Een groot voordeel van nu al een uitvaartverzekering nemen is dat je goedkoper uit bent. Hoe jonger je bent, hoe lager je premie is. Voor een paar euro per maand is het geregeld.


Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Zoals al gezegd, het belangrijkste verschil in soorten uitvaarten zit erin hoe er wordt uitbetaald: in geld of natura. En daar zijn weer verschillende varianten op. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

 • Natura uitvaartverzekering
  Bij deze verzekering worden er diensten uitgekeerd. Oftewel, je uitvaart wordt precies zo uitgevoerd zoals in je polis afgesproken, ongeacht de kosten. Je nabestaanden lopen zo geen risico op extra te moeten betalen. Een nadeel is dat ze minder keuzevrijheid hebben, alles is al afgesproken, ook wie de uitvaartondernemer is.
 • Kapitaal uitvaartverzekering
  Bij deze verzekering wordt er een van te voren afgesproken bedrag uitgekeerd. Dit betekent dat je nabestaanden veel meer zelf moeten regelen na je overlijden. Ook kan het zijn dat het bedrag te laag is. Of er blijft juist geld over voor je nabestaanden.
 • Natura sommenverzekering
  Bij deze verzekering wordt ook een bedrag uitgekeerd. Dit moet echter wel allemaal aan je uitvaart worden uitgegeven. Een voordeel is dat deze variant meestal goedkoper is dan de kapitaal uitvaartverzekering.
 • Combinatie uitvaartverzekering
  De naam zegt het al, deze verzekering combineert een naturaverzekering met een kapitaalverzekering. Er wordt een standaardpakket opgeleverd en er blijft nog geld over voor speciale wensen.
Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Hoe kies je je verzekering?

Als je al een duidelijk idee hebt van hoe je uitvaart er uit moet gaan zien dan is een naturaverzekering het beste idee. Deze is relatief goedkoper. Als je later meer keuze wilt hebben dan is een kapitaalverzekering een beter idee, of een combinatie uitvaartverzekering. Het is wel belangrijk dat je een passend bedrag neemt om je voor te verzekeren.

Om een goed idee te krijgen van wat verschillende elementen kosten kan je gebruik maken van deze tool. Door verschillende opties uit of aan te zetten krijg je een goed beeld van wat jouw gewenste uitvaart ongeveer gaat kosten. Heb je een bedrag berekend? Dan kan je een vergelijking maken van de verschillende verzekeraars, bijvoorbeeld op vergelijkingssites. Laat je niet alleen leiden door je maandelijkse kosten, maar kijk ook goed wat er in de bijbehorende polis staat. Succes met het uitzoeken!