Een groot deel van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten, maar er is ook een deel dat nog twijfelt. Want wat is een uitvaartverzekering eigenlijk en wat zijn de voordelen van het afsluiten van een uitvaartverzekering? Dat leggen we je uit in deze blog. Op basis daarvan kun je voor jezelf bepalen of een uitvaartverzekering essentieel of optioneel is. 

Alles is al geregeld

Als je een uitvaartverzekering afsluit, betaal je elke maand een klein bedrag om jezelf te verzekeren. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Zo is er een verzekering in natura, dan ben je verzekerd voor je volledige uitvaart en hoeven je nabestaanden zelf een stuk minder  te regelen. Er komt namelijk een uitvaartverzorger bij je nabestaanden thuis om alles te bespreken. Ook jouw uitvaartwensen worden besproken. Wanneer alle uitvaartwensen duidelijk zijn, regelt de uitvaartverzorger de rest. Dit betekent dat veel zorgen uit handen worden genomen van de nabestaanden, waardoor zij tijd hebben om te rouwen en om andere zaken te regelen. Dus stel je jezelf weleens de vraag: moet ik voor een uitvaartverzekering kiezen? Dan is dit waarschijnlijk een bepalende factor of het voor jou wel of niet nodig is. 


Zorg voor nabestaanden

Bij een uitvaartverzekering in natura is het voordeel dus dat veel zorgen uit handen worden genomen van je nabestaanden. Dit is erg fijn, omdat naast de uitvaart natuurlijk ook allerlei andere zaken geregeld moeten worden. Dit verschilt van abonnementen stopzetten tot het in de verkoop zetten van je huis. Dat moet allemaal gedaan worden, midden in de rouwfase. En na de uitvaart begint deze écht, dan is er namelijk afscheid genomen en moet het leven ingevuld worden zonder jou. Het vergt dan veel energie om midden in die fase allerlei dingen te moeten regelen. Daarbij kan nabestaandenzorg helpen. Als je twijfelt of je wel of geen uitvaartverzekering moet afsluiten, is dit ook iets wat te overwegen valt. Want hulp is niet alleen goed tijdens de uitvaart zelf, ook begeleiding tijdens de periode daarna kan veel ondersteuning bieden. Sommige uitvaartverzekeraars bieden nabestaandenzorg aan als onderdeel van hun uitvaartverzekeringen. Let hier dus op bij het afsluiten. 

Geen financiële zorgen

De kosten van een uitvaart lopen al gauw op tot €10.000,-. Niet iedereen heeft dit geldbedrag op de spaarrekening staan. Als je een uitvaartverzekering afsluit, hoeft dit ook niet. Dan ben je namelijk levenslang verzekerd, dus wordt de uitvaart vergoed door de uitvaartverzekeraar. Als je geen uitvaartverzekering afsluit, moet je uitvaart betaald worden door je nabestaanden. Een uitvaartverzekering kan dus veel financiële zorgen en lasten voorkomen. Je kunt ook sparen voor je eigen uitvaart, maar daarbij is het belangrijk om rekening te houden met inflatie. Een uitvaart zal tegen de tijd dat je komt te overlijden waarschijnlijk duurder zijn dan nu.