Het is misschien niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar toch wel belangrijk. De uitvaartverzekering. Al gaan we er allemaal vanuit dat we sowieso ouder worden dan 70 of 80 jaar, toch weet je niet wat de toekomst je brengt. En wil je je nabestaanden de zorg geven over jouw uitvaart inclusief de kosten die daarbij komen kijken? Daarom is het goed om nu al over dat soort zaken na te denken.

Wat is een uitvaartverzekering?

Simpel gezegd, zorgt de uitvaartverzekering ervoor dat jouw uitvaart betaald wordt wanneer het zover is. Maar dat kan op verschillende manieren. Er zijn namelijk grofweg twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen.


Naturaverzekering

De eerste is de zogenaamde naturaverzekering. Bij deze verzekering verzorgt de verzekeraar jouw uitvaart. Alles wordt geregeld: van de rouwkaart tot en met de locatie. Het voordeel is dat je nabestaanden daar dus niet over hoeven na te denken. Houd er wel rekening mee dat het dan vaak een sobere dienst wordt. Heb je speciale wensen, dan betaal je daar extra voor.

Kapitaalverzekering

De andere vorm is de kapitaalverzekering, waarbij je een bedrag afspreekt met de verzekeraar waarvoor je je wilt verzekeren en je dus denkt nodig te hebben voor je eigen uitvaart. Je nabestaanden hebben dan de vrije hand om de uitvaart helemaal te regelen en de kosten worden door de verzekeraar vergoed. Dit voordeel is eigenlijk gelijk ook een nadeel, omdat je nabestaanden dan alles moeten regelen. En je moet van tevoren al bedenken hoeveel je denkt dat de uitvaart gaat kosten.

Voordat je een uitvaartverzekering gaat afsluiten, is het dus verstandig om eerst te bedenken wat je wilt. Vanuit daar kan je jezelf gaan oriënteren op de verschillende opties.


Uitvaartverzekering afsluiten: wat moet je weten?

Er is meer dan alleen prijs

Weet je welke vorm uitvaartverzekering het beste bij je past? Dan is het nu tijd om offertes op te vragen bij verschillende verzekeraars. Let er goed op dat je appels met appels vergelijkt. En kijk verder dan alleen het maandbedrag. Tuurlijk is de premie heel belangrijk, maar de polisvoorwaarden en premieduur, zijn misschien nog wel belangrijker. Pluis de polisvoorwaarden dan ook helemaal na om te zien of de betreffende uitvaartverzekering wel aan jouw eisen voldoet. Soms kan het bijvoorbeeld voordeliger zijn om meerdere gezinsleden op één polis te verzekeren. Kijk dat dus goed na, voordat je een uitvaartverzekering afsluit.

Daarnaast is het belangrijk om naar de premieduur te kijken. Met premieduur bedoelen we het aantal jaar dat je maandelijks premie gaat betalen. Bij de ene verzekeraar is dat namelijk levenslang en bij de andere is dat bijvoorbeeld 20 jaar. Zo kan een lager maandbedrag aan het einde van de rit toch ineens een stuk duurder zijn.

Let op de bijkomende kosten

Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering betaal je vaak nog eenmalige kosten. Ook deze kunnen behoorlijk variëren. Vraag dus ook altijd naar deze kosten bij je verzekeraar of tussenpersoon.

Check, check, dubbelcheck

Heb je een uitvaartverzekering afgesloten? Bekijk dan nog een keer goed de polis inclusief de voorwaarden of alles klopt met wat je hebt afgesproken. Als je denkt dat je daarna niet meer naar je uitvaartverzekering hoeft te kijken, dan heb je het mis. Net als bij bijvoorbeeld je inboedel- en autoverzekering, is het verstandig om eens in de zoveel tijd je uitvaartverzekering door te nemen. Wensen en situaties kunnen in de loop der jaren behoorlijk veranderen, waardoor de verzekering misschien niet meer bij je past. En premies wijzigen regelmatig, zodat je zomaar ergens anders voordeliger uit zou kunnen zijn.


Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

 

Heb je nog vragen over het afsluiten van een uitvaartverzekering? Stel ze hieronder!