Je denkt er waarschijnlijk nooit over na, maar wat gebeurt er eigenlijk als je plotseling komt te overlijden? We gaan er allemaal vanuit dat we nog minstens 70 jaar te leven hebben, maar toch kan het geen kwaad je eens te verdiepen in uitvaartverzekeringen. Een begrafenis of crematie is namelijk heel duur, als je geen verzekering afsluit. Je zadelt je nabestaanden dan met die kosten op. Daarom kun je beter een verzekering afsluiten.

Koffie, thee, frisdrank en cake kosten bijvoorbeeld 150 tot 400 euro, de mensen die de kist dragen kosten zo’n 300 tot 400 euro, bloemen 200 tot 500 euro en rouwkaarten 300 tot 400 euro. Dat zijn bedragen waar je misschien van schrikt, als je alles bij elkaar optelt. Daarom sluiten de meeste mensen een uitvaartverzekering af.


Waar moet ik voor kiezen? De twee meest gekozen verzekeringen

Wat voor soort uitvaartverzekering je kiest, hangt helemaal af van je wensen. Meestal kiezen studenten en jongeren voor een naturaverzekering. In de polis van deze verzekering staat heel uitgebreid beschreven wat er gedekt is en wat de nabestaanden van een uitvaartverzorger mogen verwachten. Een rouwauto, een kist en rouwkaarten zitten bij de polis in. Die zaken worden professioneel geregeld, zonder dat er moet worden onderhandeld over de prijs. Maar houd er rekening mee dat we het over een standaard uitvaart hebben. Speciale wensen worden niet altijd gedekt.

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Wat kost begraven of cremeren?

Een normale uitvaart kost in Nederland tussen de 7000 en 8000 euro. Daarbij moet je ervan uit gaan dat een begrafenis iets duurder is dan een crematie. Daar komt dan nog bij hoeveel gasten er bij de uitvaart aanwezig zullen zijn en wat precies je wensen zijn.

Een kapitaaluitvaartverzekering wordt ook regelmatig gekozen. Niet zo vaak als een naturaverzekering, maar vaak genoeg om een behoorlijk uitgebreide dienst aan te kunnen bieden. Je kiest deze verzekering vooral als je wilt dat vrienden en familie het heft in eigen hand kunnen houden. Anders dan dat er een hele uitvaart wordt geregeld, keert de verzekeraar een vast bedrag uit. Met dat bedrag regelt de familie de hele uitvaart. Hoe de uitvaart eruit komt te zien, bepaalt de familie helemaal zelf. Ook de keuze voor een begrafenisondernemer staat helemaal vrij. Het is wel zo dat de familie zelf moet bijspringen, als het bedrag overschreden wordt. Houdt de familie geldt over, dan mogen ze er mee doen wat ze willen.


Wat kost een uitvaartverzekering?

Wat een uitvaartverzekering kost, hangt ook af vanaf je wensen. Vind je een bescheiden, sobere uitvaart prima? Dan kun je je voor een klein bedrag laten verzekeren. Voor hoe minder je je verzekert, hoe lager de premie. Maar of dat verstandig is, is een tweede.

Het voordeel van het afsluiten van een uitvaartverzekering als je nog jong bent: de premie is relatief laag. Hoe jonger je bent, hoe minder je hoeft te betalen. Dat komt doordat de kans dat iemand op z’n 25e overlijdt, veel kleiner is dan als iemand 75 is. De maandelijkse premie voor een persoon van 18 jaar ligt tussen de 5 en de zes euro. Een uitvaart tot ongeveer 7000 euro is dan gedekt.

Een uitvaartverzekering kiezen- wat wil je?

Een uitvaartverzekering kiezen- wat wil je?

De kleine lettertjes…

Bij alle financiële producten horen de kleine lettertjes, dus ook bij een uitvaartverzekering. Kijk goed naar de voorwaarden van verschillende verzekeraars. Vraag eventueel om hulp van bijvoorbeeld een verzekeringsagent. Door goed naar de polisvoorwaarden te kijken, voorkom je latere teleurstellingen.

Je doet er goed aan te kiezen voor een verzekering waar de voorwaarden zo zijn, dat je over vijftig jaar je polis ook nog mag aanpassen. In principe betaal je namelijk een uitvaartverzekering tot je op z’n minst 80 bent. Je wensen zijn als je 70 bent ongetwijfeld anders dan als je 20 bent.

Betrouwbaar?

Wij, jonge mensen, hebben een groot voordeel tegenover onze vaders, moeders, opa’s en oma’s: we kunnen googelen. Lees je van tevoren even in over de reputatie van de uitvaartverzekeraar. Lees recensies, kijk en vergelijk. Op die manier kom je de juiste verzekeraar voor jouw wensen tegen.


Heb jij een vraag over uitvaartverzekeringen? Stel hem hieronder!