Veel jongeren willen er liever niet over nadenken: een uitvaartverzekering. Je bent immers nog jong, gezond en in de kracht van je leven. Bovendien is het niet het meest vrolijke onderwerp om je in te verdiepen. Is het toch zinvol om een uitvaartverzekering af te sluiten?


Uitvaartverzekering voor jongeren

Het is in ieder geval de moeite waard om er eens bij stil te staan. De harde realiteit is namelijk dat je vroeg of laat komt te overlijden en een uitvaart is een dure aangelegenheid. De kosten voor een begrafenis of crematie lopen al snel op tot in de vele duizenden euro’s. Een gemiddelde uitvaart kost in Nederland ongeveer € 7000,-.

Hoe jonger, hoe duurder

Voor dit bedrag heb je echter een bescheiden uitvaart. De ervaring leert dat een begrafenis van een jonger iemand duurder uitvalt dan die van een ouder persoon. De impact en de belangstelling zijn vele malen groter als iemand op jonge leeftijd overlijdt en hoe drukker de uitvaart hoe duurder deze in de regel wordt. Als je komt te overlijden en je bent niet verzekerd, zadel je jouw nabestaanden dus met een hoop problemen op.

Verzekering voordeliger

Een uitvaartverzekering is relatief goedkoop als je jong bent. Dit komt doordat verzekeraars de premie vaststellen aan de hand van de kans dat de verzekerde binnen een bepaalde tijd komt te overlijden. Deze kans is bij iemand van middelbare leeftijd veel hoger dan bij een jonger iemand.


Soorten verzekeringen

Uitvaartverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een natura-uitvaartverzekering. Hierbij verzorgt de verzekeraar alle diensten die in het pakket zijn aangeboden. Vaak zijn deze verzekeringen het voordeligst. Wat er in het pakket zit, verschilt per verzekering. Ook zijn er verzekeringen waarbij een geldbedrag wordt uitgekeerd, waarmee de uitvaart kan worden verzorgd. Daarnaast zijn er ook veel verzekeraars die combinaties van beide mogelijkheden aanbieden. Het is dus de moeite waard om de verschillende soorten verzekeringen op een rijtje te zetten.

Als jongere een uitvaartverzekering afsluiten?

Als jongere een uitvaartverzekering afsluiten?

Jongeren-uitvaartverzekering

Bovendien bieden verschillende verzekeraars speciale jongeren-uitvaartverzekeringen aan. De kosten en looptijden van deze verzekeringen verschillen, maar zijn vrijwel altijd voordeliger dan een reguliere uitvaartverzekering. Dit komt doordat het risico voor de verzekeraar zeer gering is. Vaak is een dergelijke uitvaartverzekering voor jongeren slechts geldig voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 10 jaar. Hierna dien je een nieuwe uitvaartverzekering af te sluiten.