Zomer! Na een druk collegejaar ontvluchten Nederlandse jongeren het koude noorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Zon, zee en drank: een top combinatie maar ook een risicovol recept voor ellende. Je laat je telefoon liggen op een terras, valt van de bar af, gaat op je zonnebril zitten of je bent het ongelukkige doelwit van een zakkenroller.

In veel gevallen vergoedt een reisverzekering je op vakantie opgelopen schade. Maar wat dekt zo’n verzekering nu precies? Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Nationale Nederlanden blijkt dat veel mensen geen idee hebben van de dekking van hun reisverzekering. Dit zorgt weleens voor nare verrassingen als er iets mis gaat. Hieronder volgt een kort overzicht van de mogelijkheden.


Basisdekking

Net als je zorgverzekering heeft een reisverzekering minimaal een basisdekking. Echter is deze in steeds mindere mate hetzelfde bij verschillende verzekeraars. De kosten van het basispakket is dan ook niet overal hetzelfde. Over het algemeen zijn zaken als schade die je aanricht aan je verblijf en hulp bij calamiteiten gedekt.

Je kan kiezen tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Voor bijvoorbeeld een wereldreis bestaat een aparte verzekering.


Materiële schade en diefstal

Je smartphone, laptop en merkzonnebril moeten natuurlijk mee op vakantie. Als daar iets mee gebeurt kan dat een dure grap zijn. Daarom kun je ervoor kiezen je bagage mee te verzekeren bij je reisverzekering. Bij schade of diefstal kan je dan recht hebben op een vergoeding. Je moet dan wel een aangifte en nota kunnen overhandigen.

Zorg

Met je basiszorgverzekering ben je binnen Europa verzekerd voor spoedeisende hulp, tot het bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten. Een aanvullende zorgverzekering heeft vaak een ruimere dekking. Een reisverzekering kan verstandig zijn als je bijvoorbeeld naar een land gaat met een prijzig zorgstelsel of aan bepaalde bijzondere sporten gaat doen.

Annuleringskosten

Een reisverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een annuleringsverzekering. Het kan gebeuren dat je noodgedwongen je vakantie moet cancellen. In bepaalde gevallen worden je kosten dan deels of helemaal vergoed, afhankelijk van de dekking.

Let bij het samenstellen van je reisverzekering wel op dat je niet dubbel verzekerd bent, bijvoorbeeld voor medische kosten.