Bij reisverzekeringen kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Bovenop de standaard verzekering zijn er tal van opties voor een aanvullende reisverzekering. Het is veilig om voor alle opties te kiezen, maar beslist niet in alle gevallen nodig. Wij helpen je graag om uit te zoeken welke aanvullende reisverzekeringen jij nodig hebt en welke juist niet.

[daisycon_reis mediaid=”217026″ amount=”5″ ws=”DAISYCON_is-mijn-reisverzekering-voldoende-dekkend”]


De standaardsituatie

Bij een standaard reisverzekering geldt het principe ‘ja, tenzij…’ voor het vergoeden van schade die jij oploopt tijdens je vakantie. Onder die ‘tenzij’ valt bijvoorbeeld dat je wel dekking moet hebben voor het land waar je heen bent gegaan en dat je moet kunnen aantonen dat er echt sprake is van een reis en daadwerkelijk opgelopen schade. In een aantal gevallen kan er schade ontstaan die verband houdt met je reis, maar die je toch niet krijgt uitgekeerd van je reisverzekeraar. Om dit te voorkomen, kun je aanvullende dekking nemen bovenop je reisverzekering.

Schade door verdwenen waardepapieren

Soms zitten waardepapieren zoals geld en cheques inbegrepen bij de reguliere polis, soms niet. Ga je op pad met veel geld op zak of ben je bang om slachtoffer te worden van zakkenrollers of straatrovers, dan kun je een aanvullende dekking voor waardepapieren afsluiten.

Kosten niet doorgaan reis

Het kan onverhoopt zo zijn dat je je reis moet afzeggen of niet af kunt maken. In de reispolis die jij wilt nemen, staan dan de gronden voor vergoeding van de opgelopen schade. Denk daarbij aan het doodgaan van directe leden van je familie, waartoe ook zwagers, schoonzussen en opa’s en oma’s worden gerekend. Maar het kan ook zijn dat je huis afbrandt, je je baan verliest of je auto het begeeft. Let op: dit is geen verzekering om zomaar van je vakantie af te komen, bijvoorbeeld als je niet meer wenst te gaan of de trip bij aankomst niet blijkt te bevallen! Daar staat tegenover dat de vergoeding bij het noodgedwongen annuleren of afbreken van de reis wel redelijk royaal is. Zowel de annuleringskosten, eventuele vertraging bij de heen- en terugreis én een vergoeding voor de niet gemaakte vakantiedagen worden namelijk uitgekeerd.


Waarde van je spullen

Bij een reguliere polis is bagage vaak maar tot een bepaald bedrag gedekt, bijvoorbeeld 1.750 euro. Met een aanvullende bagageverzekering kun je dit doorgaans (ongeveer) verdubbelen. Ook is waardevolle elektronica vaak maar tot een bepaald – heel gelimiteerd – bedrag gedekt. Dat bedrag kun je flink verhogen met deze aanvullende verzekering. Zo’n aanvulling is overigens geen vrijbrief om zomaar overal je spullen te laten slingeren. In de polis staan namelijk allerlei eisen aan het veilig omgaan met je spullen. Ben jij niet strikt genoeg geweest? Dan heb je pech, je verzekeraar zal je gestolen of kapotte spullen namelijk niet vergoeden.

Heb ik recht op zorgtoeslag en wanneer moet ik opzeggen?

Ongelukken en dokterskosten

In principe ben je met je Nederlandse zorgverzekering ook gedekt voor medische kosten in het buitenland. Maar dit is normaliter maximaal het bedrag dat je in Nederland ook zou betalen voor hetzelfde medicijn of dezelfde behandeling. In sommige landen zijn de zorgkosten veel hoger. Zo zijn de tandartskosten in Zwitserland vele malen hoger dan in Nederland. Weet je van een land dat de gezondheidszorg er beduidend duurder is dan in Nederland, dan is het slim om extra dekking voor zorgkosten te stapelen op je vakantieverzekering. Word je door een ongeluk permanent invalide of overlijd je er zelfs door? Dan krijg je de kosten vergoed als je de speciale polis voor ongelukken hebt.

Autopech

De meeste mensen met een auto zullen bij autopech aankloppen bij de ANWB Wegenwacht of Route Mobiel, die allebei een pechservice in het buitenland leveren bovenop hun nationale dienst. Ga je met de auto vanuit Nederland en zit je niet bij de ANWB of Route Mobiel, dan is de autodekking slim om te nemen. De dekking vergoedt reparaties en eventueel transport naar Nederland van het voertuig en de passagiers als de auto dusdanig kapot is dat ‘ie niet meer lokaal gerepareerd kan worden.

Welke aanvullende reisverzekering heb ik nodig?

Zelfs met bovenstaande adviezen is het geen sinecure om de juiste aanvullende reisverzekering te kiezen. Op onze pagina Tips om reisverzekeringen te vergelijken vind je extra tips en een handige reisverzekeringvergelijker om snel tot de beste keuze te komen.


Meer weten? Bekijk al onze artikelen over reisverzekeringen.

[daisycon_reis mediaid=”217026″ amount=”5″ ws=”DAISYCON_is-mijn-reisverzekering-voldoende-dekkend”]