In het merendeel van de woningen in ons land staat een groot aantal spullen. Dit scharen we onder de noemer inboedel. Als er brand uitbreekt of je te maken krijgt met een lekkage, kan een deel van jouw inboedel beschadigen. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan draai je zelf op voor de kosten die hierbij komen kijken. Met een inboedelverzekering voorkom je dit. Twijfel je nog of deze verzekering iets voor jou is? In deze tekst lichten we het belang van een inboedelverzekering toe.

Verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering
Voordat we dieper ingaan op een inboedelverzekering, willen we eerst een misvatting uit de wereld helpen. Veel mensen denken namelijk dat het overbodig is om zowel een inboedel- als opstalverzekering af te sluiten. Dit komt voornamelijk doordat beide verzekeringen geld uitkeren bij schade door brand, water, storm of inbraak. Toch keert een verzekeraar jou lang niet altijd geld uit als je slechts één van deze verzekeringen afgesloten hebt.


Is jouw televisie gestolen en heb je geen inboedelverzekering? Dan hoef je niet bij een verzekeraar aan te kloppen. Een opstalverzekering richt zich namelijk uitsluitend tot objecten die vast zitten aan jouw woning. Omdat een televisie niet als vast onderdeel beschouwd wordt, keert een verzekeraar jou geen geld uit bij diefstal van het apparaat. Wil je dat de kosten voor de aanschaf van een nieuwe tv vergoed worden? Dan doe je er goed aan een inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt namelijk schade aan losse objecten.

Wat valt er onder een inboedelverzekering?
Sluit je een inboedelverzekering af? Dan verzeker je alle losse objecten in jouw woning. Hierbij kun je niet alleen denken aan een televisie, maar ook aan een bank, eettafel of wasmachine. Als er schade aan zo’n meubel of apparaat ontstaat door brand, inbraak, water of storm, keert een verzekeraar jou geld uit. Voor diefstal van goederen werken verzekeraars vaak met vaste bedragen. Zo vergoedt Interpolis tablets en laptops bijvoorbeeld tot 35.000 euro en sieraden en horloges tot 15.000 euro.

Apparaten en meubels in huis kunnen ook beschadigen door toedoen van één van de bewoners. Ben je vergeten een raam af te sluiten en is hierdoor één van jouw meubels helemaal verregend? Dan krijg je enkel geld uitgekeerd als je voor een Inboedel All-Risk gekozen hebt. Met deze verzekering keert een verzekeraar namelijk ook geld uit bij schade door eigen schuld. Dit is eveneens het geval bij schade aan spullen die je van iemand anders leent. Kies je voor Inboedel Uitgebreid? Dan keert een verzekeraar in deze twee gevallen geen geld uit.


Inboedelverzekering afsluiten
Omdat een inboedelverzekering niet verplicht is, sluit niet iedereen deze verzekering af. Heb jij jouw inboedel ook niet verzekerd? Dan weet je inmiddels wat het belang is van deze verzekering. Hierdoor wil je mogelijk toch een inboedelverzekering afsluiten. Hoe langer je hiermee wacht, des te groter de kans dat je te maken krijgt met schade. Gelukkig is het tegenwoordig niet bepaald lastig om een inboedelverzekering te vinden. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je deze verzekering namelijk wel afsluiten.

Er zijn mensen die over één nacht ijs gaan bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Dit raden wij jou niet aan. Je moet namelijk weten dat niet iedere inboedelverzekering hetzelfde is. Zo betaal je bij de ene verzekeraar bijvoorbeeld een hogere premie dan bij de andere. Ook qua dekking kunnen inboedelverzekeringen (behoorlijk) van elkaar verschillen. Vergelijk verzekeringen daarom eerst voordat je de knoop doorhakt. Zodoende lukt het jou om de beste inboedelverzekering te vinden.