Hier in Nederland zijn we het ons er over het algemeen goed van bewust; een zorgverzekering is van groot belang (en tevens verplicht). In Amerika ligt dat heel anders, het is Obama die er als eerste president daadwerkelijk werk van maakt om zoveel mogelijk mensen aan een zorgpolis te helpen. Hij richt zich daarbij ook heel specifiek op jongeren, onlangs bijvoorbeeld nog in een filmpje op Facebook waarin hij zich van zijn meest ‘losse’ kant laat zien. Hij bereikte binnen 24 uur meer dan 12 miljoen kijkers, waardoor de opzet wat dat betreft geslaagd lijkt.

Zorgverzekering vergelijken

YOLO en een selfiestick

Het gaat om het filmpje ‘Things everybody does but doesn’t talk about’, over de dingen die iedereen doet, maar niemand over praat. Obama bewondert onder andere zichzelf met de zonnebril van Joe Biden en tekent zijn vrouw Michelle op papier. Hij probeerde op die manier jongeren aan te spreken, om voor 15 februari een zorgverzekering af te sluiten. In het filmpje maakt hij daarnaast gebruik van een ware selfiestick en roept hij YOLO, wat bij jongeren staat voor ‘You Only Live Once’.


Youtube-sterren en BuzzFeed

Obama is overigens al langer bezig om de jongeren in Amerika aan een zorgverzekering te helpen, de campagne behelst wat dat betreft meer dan alleen de video in samenwerking met BuzzFeed. Eerder al sprak hij bijvoorbeeld met een aantal populaire Youtube-sterren, die erom bekend staan een groot aantal jongeren te kunnen bereiken. De samenwerking met BuzzFeed vormde een laatste poging om ook de resterende jongeren over de streep te trekken en aan boord te krijgen voor Obamacare, het nieuwe zorgstelsel dat de president in probeert te voeren.

Zorgverzekering in Amerika

Het blijkt lastig om Amerikanen te overtuigen van het belang van een goede zorgverzekering, omdat ze daar tot nu toe eigenlijk nooit gebruik van hebben gemaakt. Met name de jongeren vormen een uitdaging, omdat het lastig blijkt om hen te bereiken via advertenties in de krant of op televisie. Vandaar dat Obama de laatste tijd op zoek was naar alternatieve vormen om hen toch aan te kunnen spreken. Of hij daarin is geslaagd zal nu moeten blijken, de deadline voor Amerikaanse jongeren en de rest van de bevolking is inmiddels gepasseerd, zij dienen nu een zorgverzekering afgesloten te hebben.


  • Obama gebruikt YOLO en selfiestick
  • Obamacare via Youtube om jongeren aan te spreken