Yes! Je hebt eindelijk je rijbewijs gehaald! Dan wil je natuurlijk gelijk een eigen auto scoren. Maar voordat je dat doet moet je wel goed uitrekenen of je je dat kan veroorloven. Want niet alleen het kopen van je auto kost geld. Het hebben van een auto kost ook steeds opnieuw geld, bijvoorbeeld voor wegenbelasting, onderhoud en reparaties. Ook een autoverzekering kost maandelijks geld. Handig dus als je daar op kunt besparen. We geven je wat tips.

Ga voor gezinskorting

Woon je nog thuis? Dan is een gezinskorting een slim idee. Deze korting wordt soms gegeven aan leden van hetzelfde gezin. Kijk je pa of je ma lief aan en misschien mag jij dan wel het bespaarde geld in je zak steken. Er zijn niet zo heel veel verzekeraars die zo’n korting geven. Allianz Direct autoverzekering is bijvoorbeeld een verzekeraar die zo’n gezinskorting aanbiedt.


Kies de juiste soort verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is altijd verplicht. Deze zorgt ervoor dat de schade die je bij anderen veroorzaakt altijd vergoed wordt. Er zijn ook meer uitgebreide verzekeringen: WA+ (beperkt casco) en allrisk (volledig casco). Bij deze verzekeringen krijg je ook sommige schade aan je eigen auto vergoed. Deze verzekeringen zijn wel een stuk duurder. Eigenlijk zijn die alleen de moeite waard als je een nieuwere auto koopt. Als je met een ouder autootje begint is een WA-verzekering meestal wel voldoende.

Maak een goede vergelijking

Zijn je vader, je moeder of een ander ouder iemand enthousiast over en bepaalde verzekeraar omdat deze goedkoop is? Dan kan het dat jij er daar veel meer betaald. Als beginnend autorijder betaal je namelijk een hoger bedrag voor je autoverzekering dan ervaren chauffeurs. Dit komt omdat je door onervarenheid meer kans hebt op een ongeluk. Maak daarom eerst een goede vergelijking. Er zijn genoeg websites waar je gemakkelijk alle verzekeraars kunt vergelijken en de goedkoopste autoverzekering kan kiezen.

Heb je alle kosten voor je auto goed op een rijtje? En kan je dat elke maand betalen? Cool! Dan kan je je eerste autootje kopen en lekker de weg opgaan. Maar doe wel een beetje voorzichtig hè!