Ga je regelmatig naar een feestje en merk je dat je na afloop een vervelende piep in je oren hebt, of wil je dat voorkomen met een paar goede gehoorbeschermers? Afhankelijk van het model en merk dat je kiest kunnen de kosten daarvoor aardig oplopen. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan bestaat de kans dat je een vergoeding van de gehoorbeschermers kunt ontvangen, waardoor je daar vanuit je zorgverzekering gebruik van kunt maken om je oren te beschermen.
Vergoeding van gehoorbeschermers binnen de zorgverzekering
De basisdekking van de zorgverzekering biedt helaas geen vergoeding voor gehoorbeschermers, met alleen een basisverzekering dien je deze zelf te betalen. Er zijn echter wel een aantal aanvullende verzekeringen beschikbaar, die dekking bieden. Het zijn over het algemeen de speciale zorgverzekeringen voor jongeren, die begrijpen dat het van belang is om je oren goed te beschermen. Over het algemeen vind je de dekking in de polis rondom de vergoedingen voor gehoorapparaten. Gehoorbescherming is wat anders dan een gehoorapparaat, maar het zorgt er uiteindelijk ook voor dat je beter kunt (blijven) horen. Twijfel je over een dekking door je verzekeraar? Dan kun je altijd even contact opnemen om na te gaan of je de gehoorbeschermers vergoed kunt krijgen vanuit je zorgverzekering voor jongeren.
Gehoorschade door harde muziek bij jongeren
Het dragen van gehoorbeschermers wordt steeds beter geaccepteerd, waardoor meer jongeren er gebruik van maken. Desondanks is uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebleken dat steeds meer jongeren te maken hebben met gehoorschade. Ruim 6 op de 10 jongeren hoort na het uitgaan een piep in de oren, een deel van de jongeren hoort de pieptoon zelfs altijd. Een permanente piep geeft aan dat je permanente gehoorschade hebt, waar helaas niets meer aan te doen is.
Campagne om gehoorschade te voorkomen
Onlangs is er een campagne geweest om gehoorschade te voorkomen, het ging om ‘I Love my Ears’ tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in Amsterdam. In samenwerking met het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) probeerde de organisatie aandacht te vragen voor problemen met het gehoor en de mogelijkheden om dit te voorkomen. Biedt je zorgverzekering voor jongeren geen dekking voor gehoorbescherming? Dan is het verstandig om toch zelf een paar gehoorbeschermers aan te schaffen, gemiddeld genomen kosten ze je maximaal een paar tientjes, waarmee je je oren op een goede manier kunt beschermen tegen onherstelbare schade.