Ben je van plan om binnenkort een andere auto te kopen? Of wil je voor je huidige auto een nieuwe autoverzekering afsluiten? In beide gevallen is het belangrijk om een goede vergelijking te maken. Je kunt namelijk uit tal van soorten autoverzekeringen kiezen.

Wat de exacte dekking van een autoverzekering precies is, hangt dan ook van meerdere factoren af. Zo moet je een keuze maken tussen een WA- en all risk autoverzekering.


WA autoverzekering

Bij een WA autoverzekering vergoedt de verzekeraar de schade aan de tegenpartij. Ben je met je auto bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aangereden? Dan hoef je de schade aan de andere auto niet zelf te betalen. Je draait in dit geval echter wel op voor de schade aan je eigen auto. Als je een auto hebt, ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten. Zolang je geen WA autoverzekering hebt, mag je auto niet op openbare wegen rijden.

All risk autoverzekering

Met een all risk autoverzekering ben je veel uitgebreider verzekerd. Je kunt deze verzekering namelijk zien als een uitbreiding op de WA autoverzekering. Schade aan de tegenpartij wordt vergoed, maar je bent ook nog voor de schade aan je eigen auto verzekerd.

Ook tegen andere zaken ben je met een all risk autoverzekering verzekerd. Denk hierbij aan een aanrijding met een loslopend dier, aan schade door brand of een storm of aan schade door diefstal. Wat de exacte dekking van de all risk verzekering is, is per verzekeraar verschillend.


Wat is voor jou de juiste autoverzekering?

Het soort autoverzekering moet je vooral afstemmen op je auto. Heb je een gloednieuwe auto? Dan is een all risk autoverzekering de beste optie. Heb je echter een auto van bijvoorbeeld 15 jaar oud? Dan is het afsluiten van een all risk autoverzekering zonde van je geld. Kies in dat geval voor een WA autoverzekering; die premie ligt ook een stuk lager!

Wat is bij geen enkele autoverzekering verzekerd?

Bij geen enkele autoverzekering ben je verzekerd tegen schade ontstaan door roekeloos rijgedrag. Kan de verzekeraar aantonen dat je de schade opzettelijk veroorzaakt hebt? Dan keert men niks uit. Dit is ook het geval als je onder invloed hebt gereden. Hierbij gaat het zowel om alcohol- als om drugsgebruik.

Verder moet je goed naar de voorwaarden van de verzekering kijken. Zo is het bij veel verzekeraars niet toegestaan om je auto tegen betaling te verhuren. Als er op dat moment iets met de auto gebeurt, is de schade niet gedekt. Dit is tot slot ook nog het geval als je rijdt zonder rijbewijs. Zolang de bestuurder geen rijbewijs heeft, kun je de autoverzekering als ‘niet bestaand’ beschouwen.