Je hebt jouw droomauto gevonden, gefeliciteerd! Maar na het zoeken komt het volgende klusje: de autoverzekering afsluiten. Dat kan een lastig karwei zijn als je door het woud aan verzekeraars en hun eigen flitsende aanbiedingen moet ploegen. Het is zeker de moeite waard om jezelf vooraf te informeren, want voor je het weet zit je aan een veel te dure verzekering vast die helemaal niet geschikt is voor jouw auto.

 


Wat is het verschil tussen WA, WA beperkt Casco, en WA Casco?

Dat geld kun je zeker wel aan ander dingen uitgeven! Daarom in dit artikel de uitleg over de verschillende soorten verzekeringen. Wanneer moet je welke verzekering afsluiten en belangrijker nog, wanneer juist niet?

WA autoverzekering

De WA autoverzekering is de basis autoverzekering en staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA verzekering dekt, zoals de naam al zegt, alle schades waarvoor jij als bestuurder wettelijk aansprakelijk bent. Dit klinkt misschien wat dreigend, maar in feite is het juist een garantie zodat je bent verzekerd voor alle schade die jij maakt aan andere personen of hun eigendommen.

Als er bijvoorbeeld schade ontstaat doordat jij achteruit tegen een andere auto aanrijdt, of je remt te laat waardoor je iemand anders aanrijdt, dan ben je door deze verzekering altijd gedekt en hoef je die schade niet zelf te vergoeden.


De WA verzekering is wettelijk verplicht en dekt alleen schade die jij bij een ander veroorzaakt, eigen schade wordt niet gedekt. Een WA verzekering is daarom het goedkoopste en wordt vooral afgesloten bij auto’s ouder dan 15 jaar of die niet veel meer waard zijn.

WA beperkt Casco autoverzekering

De WA beperkt Casco is een WA autoverzekering, maar dan met een iets uitgebreidere dekking. Deze verzekering dekt alle schade veroorzaakt aan een ander, zoals bij een WA verzekering, maar deels ook schade aan jouw eigen auto. Check wel altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar, want niet allemaal dekken ze dezelfde schades. Over het algemeen wordt bij een WA beperkt Casco naast schade aan anderen, ook schade aan jouw eigen auto, veroorzaakt door specifieke gebeurtenissen, gedekt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Schade na diefstal (forceren van de deur, of intikken van een raam)
  • Schade na een brand, ontploffing of blikseminslag
  • Schade na een botsing met dieren
  • Schade na storm, overstromingen of andere natuurverschijnselen
  • Schade aan autoruiten
Een WA beperkt Casco wordt meestal afgesloten bij auto’s die tussen de 10 en 15 jaar oud zijn. Bij deze auto’s is de auto niet genoeg meer waard dat de kosten van een WA Casco autoverzekering (lees hieronder) opwegen tegen de meerkosten van een eventuele reparatie. Daarentegen is de waarde vaak wel te hoog om de auto alleen WA te verzekeren.

Autoverzekering vergelijken

WA Casco autoverzekering

De WA Casco is de meest uitgebreide autoverzekering en wordt ook wel All Risk genoemd. Deze dekt alle schades aan anderen en vrijwel alle schades aan de eigen auto, ook als die zelf veroorzaakt zijn. Er zijn nogal grote verschillen tussen verzekeraars, dus check altijd goed de polisvoorwaarden. Schade die in ieder geval gedekt is in een WA Casco autoverzekering, naast de standaard WA en de schades van de WA beperkt Casco, zijn:

  • Schade na een botsing, omslaan, slippen, van de weg geraken
  • Schade na een technisch mankement (het gas blijft bijvoorbeeld hangen of de rem doet het niet meer)
  • Schade na een kwaadwillige actie van andere (bekrassen van je auto)
  • Schade na vandalisme (lopen over de auto, aftrappen van spiegels)

Je kunt in ieder geval nooit aanspraak maken op je WA Casco autoverzekering bij normale slijtage, waardevermindering, opzettelijke schades of schades veroorzaakt tijdens het rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Een WA Casco autoverzekering wordt meestal afgesloten bij nieuwe auto’s, auto’s die tot 5 jaar oud zijn, of auto’s met een hoge waarde, zoals volledig gerenoveerde auto’s.


Vul zelf de autoverzekeringvergelijker in om te zien welke verzekeraar jou het beste aanbod doet!